Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na masové špízy přidejte sušené švestky, citron či syrečky. Je to slast

aktualizováno 
Malé kousky masa nabodnuté na ocelové jehly nebo ve vodě namočená dřívka jsou velice rychle propečené. Pro grilování s přáteli ideální záležitost. Přitom nabízejí nekonečné množství chuťových variant, které si můžete opravdu vychytat podle svého.

Ďábelské kuřecí špízy s citronem | foto: Profimedia.cz

Do hry totiž můžete přibrat nejen zeleninu, anglickou slaninu či zajímavé a kvalitní uzeniny, ale i ovoce, sýr, dokonce i mleté maso. Celé špízy se také dají naložit do pikantní směsi koření a pak je můžete upéct buď přímo na roštu, nebo v alobalové misce. Nabízíme tři osvědčené kombinace. 

Kuřecí špíz se švestkami a mátovým jogurtem

Kuřecí špíz se švestkami

Kuřecí špíz se švestkami

Ingredience: 24 sušených švestek bez pecek, 500 g kuřecích prsíček, mletý černý pepř, sůl, plátky anglické slaniny. Na mátový jogurt: 350 g bílého jogurtu, pár kapek tabaska, půl lžičky mletého kari, 2 výhonky čerstvé máty nebo 1 lžíce sušené, sůl.

Sušené švestky zalijte horkou vodou a nechte zhruba pět minut odstát, než změknou. Kuřecí maso nakrájejte na kostky velké 3 cm, opepřete je a osolte. Osušené švestky zabalte do plátků anglické slaniny a střídavě napichujte společně s masem na jehly nebo špejle a grilujte je na roštu přibližně 10 minut. Podávejte s mátovým jogurtem.

Ten připravíte velice jednoduše: smíchejte jogurt, tabasco a kari, přidejte jemně sekanou mátu, sůl, a směs důkladně promíchejte.

Ďábelské kuřecí s citronem nebo limetkou

Ďábelské kuřecí špízy s citronem

Kuřecí špízy s citronem

Ingredience: 5 kuřecích stehen, půl šálku olivového oleje, 2 jemně sekané stroužky česneku, 1 lžička drcených sušených chilli papriček, šťáva z 1 citronu, sůl, mletý černý pepř, 1 chemicky neošetřený citron pokrájený na měsíčky nebo limetka (taktéž chemicky neošetřená) pokrájená na plátky. 

Kuřecí stehna zbavte kůže, vykostěte je a nakrájejte na kousky velké asi 4 × 4 cm. Připravte marinádu z olivového oleje, česneku, chilli papriček a citronové šťávy. Maso do ní vložte a nechte je odležet přes noc. Potom kousky osolte, opepřete a nabodněte na jehly střídavě s dílky citronu (i s kůrou). Vše grilujte asi osm minut, špízy ovšem několikrát otočte.

Delikátní tvarůžkové špízy

Tvarůžkové špízy s cherry rajčátky

Jednoduché tvarůžkové špízy

Ingredience: oblíbená uzenina nebo grilovací klobásky, třešňová rajčátka, anglická slanina a olomoucké tvarůžky. Další zeleninu či oblíbenou marinádu použijte dle svého uvážení.

Uzeninu či klobásky, zeleninu a syrečky nakrájejte na kousky a střídavě je navlékejte na jehlu společně s rajčátky a kousky slaniny. Dejte pozor, aby se vám sýr příliš neroztekl.

Desítky dalších "grilovacích" receptů nejen na špízy najdete v letním speciálu vydavatelství Knihovnička Zahrada. Svými vlastními osvědčenými grilovacími tipy a recepty můžete přispět ostatním čtenářům do diskuse.    

Autoři:




Nejčtenější

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.