Ďábelské kuřecí špízy s citronem | foto: Profimedia.cz

Na masové špízy přidejte sušené švestky, citron či syrečky. Je to slast

  • 17
Malé kousky masa nabodnuté na ocelové jehly nebo ve vodě namočená dřívka jsou velice rychle propečené. Pro grilování s přáteli ideální záležitost. Přitom nabízejí nekonečné množství chuťových variant, které si můžete opravdu vychytat podle svého.

Do hry totiž můžete přibrat nejen zeleninu, anglickou slaninu či zajímavé a kvalitní uzeniny, ale i ovoce, sýr, dokonce i mleté maso. Celé špízy se také dají naložit do pikantní směsi koření a pak je můžete upéct buď přímo na roštu, nebo v alobalové misce. Nabízíme tři osvědčené kombinace. 

Kuřecí špíz se švestkami a mátovým jogurtem

Kuřecí špíz se švestkami

Ingredience: 24 sušených švestek bez pecek, 500 g kuřecích prsíček, mletý černý pepř, sůl, plátky anglické slaniny. Na mátový jogurt: 350 g bílého jogurtu, pár kapek tabaska, půl lžičky mletého kari, 2 výhonky čerstvé máty nebo 1 lžíce sušené, sůl.

Sušené švestky zalijte horkou vodou a nechte zhruba pět minut odstát, než změknou. Kuřecí maso nakrájejte na kostky velké 3 cm, opepřete je a osolte. Osušené švestky zabalte do plátků anglické slaniny a střídavě napichujte společně s masem na jehly nebo špejle a grilujte je na roštu přibližně 10 minut. Podávejte s mátovým jogurtem.

Ten připravíte velice jednoduše: smíchejte jogurt, tabasco a kari, přidejte jemně sekanou mátu, sůl, a směs důkladně promíchejte.

Ďábelské kuřecí s citronem nebo limetkou

Kuřecí špízy s citronem

Ingredience: 5 kuřecích stehen, půl šálku olivového oleje, 2 jemně sekané stroužky česneku, 1 lžička drcených sušených chilli papriček, šťáva z 1 citronu, sůl, mletý černý pepř, 1 chemicky neošetřený citron pokrájený na měsíčky nebo limetka (taktéž chemicky neošetřená) pokrájená na plátky. 

Kuřecí stehna zbavte kůže, vykostěte je a nakrájejte na kousky velké asi 4 × 4 cm. Připravte marinádu z olivového oleje, česneku, chilli papriček a citronové šťávy. Maso do ní vložte a nechte je odležet přes noc. Potom kousky osolte, opepřete a nabodněte na jehly střídavě s dílky citronu (i s kůrou). Vše grilujte asi osm minut, špízy ovšem několikrát otočte.

Delikátní tvarůžkové špízy

Jednoduché tvarůžkové špízy

Ingredience: oblíbená uzenina nebo grilovací klobásky, třešňová rajčátka, anglická slanina a olomoucké tvarůžky. Další zeleninu či oblíbenou marinádu použijte dle svého uvážení.

Uzeninu či klobásky, zeleninu a syrečky nakrájejte na kousky a střídavě je navlékejte na jehlu společně s rajčátky a kousky slaniny. Dejte pozor, aby se vám sýr příliš neroztekl.

Desítky dalších "grilovacích" receptů nejen na špízy najdete v letním speciálu vydavatelství Knihovnička Zahrada. Svými vlastními osvědčenými grilovacími tipy a recepty můžete přispět ostatním čtenářům do diskuse.    


Letní grilování - Maso