Bojují o zdravější školní jídelny. Narážejí na všeobecnou pohodlnost - iDNES.cz

Bojují o zdravější školní jídelny. Narážejí na všeobecnou pohodlnost

Projekt Skutečně zdravá škola by rád změnil systém stravování ve školních jídelnách. Pro děti chce prosadit aktualizaci závazných výživových doporučení škol, zkvalitnit stravu, podporovat zdravé stravovací prostředí a takto i zdraví žáků a studentů

Hranolky do školních jídelen nepatří, konzumují se nadbytečně i v řetězcích rychlého občerstvení. | foto: Profimedia.cz

Projekt Skutečně zdravá škola tvoří iniciátor, pedagog a odborný garant, výživový specialista a několik nezávislých koordinátorů z celé republiky. "Většina z nás máme děti, které se stravují ve školních jídelnách. A když jsme se důkladněji seznámili s tím, jak celý systém stravování ve škole funguje, zhrozili jsme se a ze vzájemného sdělování našich zážitků vznikla snaha něco změnit," vysvětluje Margit Slimáková, odbornice na zdravotní prevenci a výživu.

Bojovali za své děti

Zakládajícím členem je Bohuslav Sedláček, otec tří dětí a pedagog na základní škole. "Domnívám se, že by školy měly být instituce, které zajišťují špičkové stravování, které prospívá dětskému zdraví. Měly by být vzorem a inspirací pro rodiče. Vždyť jsou to místa, kde se naše děti stravují téměř celé své dětství, rozhodně záleží na tom jak," hlásá.

Střední školy

S Margit Slimákovou se dali dohromady tak, že ji nejprve oslovil jako odbornou poradkyni ve věci otázek výuky stravování ve škole - Slimáková tehdy připravovala pracovní listy pro výuku, které používal. Dopadlo to tak, že spolu založili občanskou iniciativu.

Jejím úkolem by měla být změna spotřebního koše, který určuje pravidla školního stravování. "Je v tom letitá setrvačnost. Nejen v přístupu školních jídelen, kde jsou po desetiletí zvyklí vařit, jak se to kdysi učili, přes to vlak nejede. Táž setrvačnost vládne i na nejvyšších místech, kde se sejdou zase tíž odborníci, kteří žijí ve světě padesát let starých zásad a nedají poradní hlas tomu nezávislým profesionálům," nebere si servítky Slimáková.

Z výživové pyramidy zdravý talíř

Spotřební koš se u nás léta sestavuje podle zásad takzvané výživové pyramidy, podobná pyramida se propagovala i v zahraničí.

Během let a s postupujícím pokrokem však pyramida zastarala a jednotlivé země postupně svá výživová doporučení aktualizovaly, například v USA přešly od pyramidy k "My plate", u nás představovaný jako Zdravý talíř. Ten umožňuje místo počítání gramů těstovin či plátků masa jednoduchá doporučení při zachování poměrů základních živin: tuků, bílkovin či sacharidů.

Princip Zdravého talíře

Letopočty, kdy jednotlivé země začaly zavádět systém výživové pyramidy.

Sdružení proto využívá i nabídky prostor Ekocentra Paleta, kde Margit Slimáková nabízí pro vedoucí jídelen a kuchaře semináře, kde mohou zkoušet nové postupy a kde jim pomáhá překonávat ono kouzelné "nejde to". "Chtěli bychom, aby se u nás na stránkách postupně začaly objevovat i receptury vhodné pro školní stravování, aby se kuchaři měli kde inspirovat," slibuje Margit Slimáková.

Občanskou iniciativu Skutečně zdravá škola podpořili někteří z odborníků na zdravou výživu i zákonodárců. V této fázi se snaží dostat tam, kde by jim naslouchalo to správné ucho. To by pak mohlo dát pokyn spotřební koš opravdu změnit.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

Matriarchát ve světě zvířat: odhalujeme skrytou vládu samic

Tradiční představa o dominantních samcích a poslušných samičkách dostává poslední dobou pořádně na frak. Ukazuje se, že něžnější pohlaví tahá v přírodě za nitky častěji, než by se mohlo zdát. Někdy...

23. dubna 2025

Hvězda plzeňské zoo má vážné zdravotní problémy, podstupuje biologickou léčbu

Pětiletá Caila, oblíbená samička šimpanze učenlivého z plzeňské zoo, má vážné zdravotní problémy. Vzácné mládě má silný atopický ekzém a léky, které jí ošetřovatelé doposud podávali, museli kvůli...

22. dubna 2025  10:12

Naučte se rozpoznat alergii u psa a zvířeti pomoci

Alergie se čím dál častěji objevují nejen u lidí, ale i u domácích mazlíčků – zejména u psů. Podle veterinárních studií se s různou formou alergie potýká až 30 % psí populace. Nejčastější z nich bývá...

22. dubna 2025

Slavní pod lupou: Milují, nebo nenávidí vejce? Proč byste je měli jíst i vy

Někdo je miluje, jiný nenávidí. Zjistěte, kdo ze slavných tváří si tyhle slepičí produkty oblíbil a kdo na ně vyhlásil embargo. Pravdou je, že jíst vajíčka se vám vyplatí! Podle výživových poradců...

21. dubna 2025

Ubrousky nebo malování fixem. Zkuste originální tipy na zdobení vajíček

Barevná vajíčka nesmí na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Ať už uvařená pro koledníky, nebo na ozdobu. Pokud se vám do zdlouhavých procesů na zdobení nechce, a přesto byste rádi hosty oslnili...

20. dubna 2025

Myslela si, že je městský člověk. Dnes žije a hospodaří na statku u Řípu

„Na začátku jsme měli velmi naivní představy a první roky života na statku se nesly v duchu pokusů a omylů,“ říká Celestýna Freimann, která pro časopis Žena a život okomentovala pár fotografií ze...

20. dubna 2025

Velikonoční zajíček? V Čechách bývala tradičnější liška s preclíky, říká etnografka

Premium

Proč se chodí na Velký pátek hledat poklady? Co se dělo s Velikonocemi během komunismu? A kde běhá místo zajíce velikonoční liška? Zajímavosti ohledně svátků a jejich historie přináší etnografka...

19. dubna 2025

Velikonoční kraslice jako z pohádky. Vyzkoušejte voskovky a batikování

Kraslice zdobené voskem patří k nejkrásnějším velikonočním ozdobám. Tato tradiční technika sice vyžaduje trochu cviku, ale výsledky stojí za to. Poradíme vám, jak na to krok za krokem.

19. dubna 2025

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025