Projekt Skutečně zdravá škola tvoří iniciátor, pedagog a odborný garant, výživový specialista a několik nezávislých koordinátorů z celé republiky. "Většina z nás máme děti, které se stravují ve školních jídelnách. A když jsme se důkladněji seznámili s tím, jak celý systém stravování ve škole funguje, zhrozili jsme se a ze vzájemného sdělování našich zážitků vznikla snaha něco změnit," vysvětluje Margit Slimáková, odbornice na zdravotní prevenci a výživu.
Bojovali za své děti
Zakládajícím členem je Bohuslav Sedláček, otec tří dětí a pedagog na základní škole. "Domnívám se, že by školy měly být instituce, které zajišťují špičkové stravování, které prospívá dětskému zdraví. Měly by být vzorem a inspirací pro rodiče. Vždyť jsou to místa, kde se naše děti stravují téměř celé své dětství, rozhodně záleží na tom jak," hlásá.
S Margit Slimákovou se dali dohromady tak, že ji nejprve oslovil jako odbornou poradkyni ve věci otázek výuky stravování ve škole - Slimáková tehdy připravovala pracovní listy pro výuku, které používal. Dopadlo to tak, že spolu založili občanskou iniciativu.
Jejím úkolem by měla být změna spotřebního koše, který určuje pravidla školního stravování. "Je v tom letitá setrvačnost. Nejen v přístupu školních jídelen, kde jsou po desetiletí zvyklí vařit, jak se to kdysi učili, přes to vlak nejede. Táž setrvačnost vládne i na nejvyšších místech, kde se sejdou zase tíž odborníci, kteří žijí ve světě padesát let starých zásad a nedají poradní hlas tomu nezávislým profesionálům," nebere si servítky Slimáková.
Z výživové pyramidy zdravý talíř
Spotřební koš se u nás léta sestavuje podle zásad takzvané výživové pyramidy, podobná pyramida se propagovala i v zahraničí.
Během let a s postupujícím pokrokem však pyramida zastarala a jednotlivé země postupně svá výživová doporučení aktualizovaly, například v USA přešly od pyramidy k "My plate", u nás představovaný jako Zdravý talíř. Ten umožňuje místo počítání gramů těstovin či plátků masa jednoduchá doporučení při zachování poměrů základních živin: tuků, bílkovin či sacharidů.
Sdružení proto využívá i nabídky prostor Ekocentra Paleta, kde Margit Slimáková nabízí pro vedoucí jídelen a kuchaře semináře, kde mohou zkoušet nové postupy a kde jim pomáhá překonávat ono kouzelné "nejde to". "Chtěli bychom, aby se u nás na stránkách postupně začaly objevovat i receptury vhodné pro školní stravování, aby se kuchaři měli kde inspirovat," slibuje Margit Slimáková.
Občanskou iniciativu Skutečně zdravá škola podpořili někteří z odborníků na zdravou výživu i zákonodárců. V této fázi se snaží dostat tam, kde by jim naslouchalo to správné ucho. To by pak mohlo dát pokyn spotřební koš opravdu změnit.