Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Správná ocílka vám prodlouží životnost nožů. Odkážete je vnukům

Ocílky se liší hlavně takzvaným tahem. Ten může být vyloženě hrubý, ale existují i takové, které ostří jemně leští. Každá z nich je určená pro jiný způsob údržby nože. A kdo se o nůž správně stará, bude ho mít na celý život.
Práce s ocílkou patří k základům kuchařského řemesla.

Práce s ocílkou patří k základům kuchařského řemesla. | foto: Profimedia.cz

Ocílky se také rozlišují podle toho, zda jsou kulaté, či oválné. "Postavte vedle sebe dva kuchaře a jeden z nich bude tvrdit, že kulatá je lepší, druhý zase, že dává přednost čočkovitému průřezu," říká Zdeněk Kočárek, který k nám dováží tradiční německé ocílky Dick, mezi kuchaři zvané "dikovky".

Podle něj je to hlavně tím, že staří kuchaři na kulatých ocílkách vyrostli a vyučili se s nimi. Jiné se dříve ostatně nevyráběly. Dnes ale většinou "jdou" oválné tvary. "Jsou vhodnější pro rychlé průběžné ostření v provozu, ostří se povrchu ocílky dotýká větší plochou, takže je celý proces rychleji hotový," vysvětluje.

Podle délky a tvaru

Až si půjdete kupovat ocílku, pamatujte, že by vždy měla být delší než nejdelší nůž, který máte v domácím arzenálu. Jinak je práce s ní velmi pracná a mnohdy i nebezpečná. Pohybem nože proti ocílce pak nedosáhnete toho, aby při dodržení rovnoměrného sklonu pravidelně sklouzl po železe až ke špičce (viz článek o tom, jak správně pracovat s ocílkou).

28. února 2009

Na rukojeti ocílky také najdete záštitu, která zabraňuje sklouznutí nože na ruku. U zdobených sérií bývá často kovová a doplňuje dřevěné či vykládané rukojeti, které jsou součástí různých jubilejních sérií a mají v kuchyni i dekorativní charakter.

Kdo si ale při práci s ocílkou není jistý svojí šikovností, není ostudou koupit levnější, ale stejně funkční kus s plastovou rukojetí. Když pak do záštity řízne špičkou, nemusí se bát, že by si poškodil ostří.

Podle hrubosti

Pro domácí provoz se vyplatí pořídit ocílku s takzvaným standardním tahem, prostě zlatý střed, který vyhoví většině uživatelů. Hrubost tahu odpovídá i tomu, kolik kovu se ubírá z ostří při ostření. "Já bych ji doporučil hospodyni, pro kterou není nůž domácí mazlíček. Prostě jednou za čas nože ocílkou obtáhne a dosáhne tím toho, že dobře řežou," doporučuje Kočárek.

Tento postup však má svá úskalí. Ubírá se jím víc hmoty na ostří, a tak je častěji nutné nůž nechat přebrousit, aby jeho geometrie měla zase správný tvar.

1) tupý nůž, 2) nabroušený nůž, 3) nabroušené ostří pod mikroskopem, 4) ostří po ostření, 5) ostří po vyleštění

Fajnšmekrové by mohli dát přednost takzvané safírové ocílce. Má sice poměrně velký úběr materiálu, ale díky směsi povrchu se safírovým prachem se ostří jeví jakoby se zároveň i leštilo. Takže je řez daleko čistší a hladší. Počítejte však se zhruba 50 procenty navýšení ceny za nástroj.

Ocílky s jemným tahem jsou určené pro kuchaře, kteří preventivně nenechají nůž dojít do stavu tuposti. Takže ostří často.

To má výhodu v tom, že průběžnou péčí oddalují situaci, kdy je nůž třeba přebrousit.

Uplatní se nejvíce u profíků, kteří si navykli pracovat tak, že nařežou třeba várku masa a pak automaticky obtahují nůž.

Zajímavou kombinací jsou takzvané kombi ocílky dva v jednom. Jsou čtyřhranné. Naostříte nahrubo, pak ocílku otočíte o devadesát stupňů a druhou stranou vyleštíte. Tak dostanete dokonalé ostří, zůstane nejdéle hladké a ostré. Kdo si udělal radost a investoval tisíce do kvalitních nožů, měl by doma "pulírku" mít. Ať už samostatně, anebo v podobné kombinaci. Pak nože může v dobrém stavu předat ještě svým vnukům.

Hrubost ocílky určuje její tah. Zleva: safírový, hrubý, standardní, jemný, "pulírka", čtyřhranná kombinuje například jemný tah s lešticím nebo standardní s jemným.

Hlavně řezníci používají i takzvané vysokoúběrové ocílky. Jsou hodně ploché a podélně mají několik rýh. Díky tomu se zvětšuje plocha styku mezi ostřím a ocílkou a každým tahem se ubere zhruba třikrát víc materiálu než u běžné ocílky. Zkušený řezník tak tímto nástrojem dokáže nahradit broušení nože a udržuje tak geometrii ostří. Chce to ale zkušenost, amatér by mohl víc zkazit než vylepšit.

Pro amatéry i bez ocílky

Kdo je sice nadšený kuchtík amatér, ale na práci s ocílkou se necítí, mohl by uvažovat o ostřítku. Jeho výhodou je, že vždy zachovává správný úhel ostří nože.

Nožem je nutné pohybovat vždy proti ostří.

Dráty ostřítka mají stejnou strukturu jako ocílka, umožní solidní naostření i laikovi.

Existují různé "kolečkové" systémy, kde se mezi brusné válce vloží nůž a jemně se jimi protáhne. Podle odborníků tento způsob ale nepatří mezi nejvhodnější. Mechanickým otáčením válců se totiž neúměrně protahuje ostří nože a vzniká na něm dlouhá "jehla". Ta se po několika řezech ohne a zalomí, takže nůž je nakonec tupější než před ostřením. Navíc se stálým používáním takového ostřítka nakonec ubírá víc z materiálu nože než při běžné práci s ocílkou.

Správné ostřítko by tedy mělo napodobovat pohyb nože po ocílce: pohyb proti ostří. To splňuje například systém dvou "drátů" na pružinách opatřený povrchem odpovídajícím hrubosti ocílky. Tím, že se nůž mezi nimi protáhne, zachovají se potřebné úhly i zásady ostření proti ostří. Podobně mohou pracovat i některá elektrická ostřítka. Jen si před koupí zjistěte, zda se protiběžná kolečka pohybují proti sobě směrem dolů či nahoru. Vzhůru proti ostří je správně.

Témata: kuchyně, Materiál

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025