Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Správná ocílka vám prodlouží životnost nožů. Odkážete je vnukům

aktualizováno 
Ocílky se liší hlavně takzvaným tahem. Ten může být vyloženě hrubý, ale existují i takové, které ostří jemně leští. Každá z nich je určená pro jiný způsob údržby nože. A kdo se o nůž správně stará, bude ho mít na celý život.

Práce s ocílkou patří k základům kuchařského řemesla. | foto: Profimedia.cz

Ocílky se také rozlišují podle toho, zda jsou kulaté, či oválné. "Postavte vedle sebe dva kuchaře a jeden z nich bude tvrdit, že kulatá je lepší, druhý zase, že dává přednost čočkovitému průřezu," říká Zdeněk Kočárek, který k nám dováží tradiční německé ocílky Dick, mezi kuchaři zvané "dikovky".

Podle něj je to hlavně tím, že staří kuchaři na kulatých ocílkách vyrostli a vyučili se s nimi. Jiné se dříve ostatně nevyráběly. Dnes ale většinou "jdou" oválné tvary. "Jsou vhodnější pro rychlé průběžné ostření v provozu, ostří se povrchu ocílky dotýká větší plochou, takže je celý proces rychleji hotový," vysvětluje.

Podle délky a tvaru

Až si půjdete kupovat ocílku, pamatujte, že by vždy měla být delší než nejdelší nůž, který máte v domácím arzenálu. Jinak je práce s ní velmi pracná a mnohdy i nebezpečná. Pohybem nože proti ocílce pak nedosáhnete toho, aby při dodržení rovnoměrného sklonu pravidelně sklouzl po železe až ke špičce (viz článek o tom, jak správně pracovat s ocílkou).

Na rukojeti ocílky také najdete záštitu, která zabraňuje sklouznutí nože na ruku. U zdobených sérií bývá často kovová a doplňuje dřevěné či vykládané rukojeti, které jsou součástí různých jubilejních sérií a mají v kuchyni i dekorativní charakter.

Kdo si ale při práci s ocílkou není jistý svojí šikovností, není ostudou koupit levnější, ale stejně funkční kus s plastovou rukojetí. Když pak do záštity řízne špičkou, nemusí se bát, že by si poškodil ostří.

Podle hrubosti

Pro domácí provoz se vyplatí pořídit ocílku s takzvaným standardním tahem, prostě zlatý střed, který vyhoví většině uživatelů. Hrubost tahu odpovídá i tomu, kolik kovu se ubírá z ostří při ostření. "Já bych ji doporučil hospodyni, pro kterou není nůž domácí mazlíček. Prostě jednou za čas nože ocílkou obtáhne a dosáhne tím toho, že dobře řežou," doporučuje Kočárek.

Tento postup však má svá úskalí. Ubírá se jím víc hmoty na ostří, a tak je častěji nutné nůž nechat přebrousit, aby jeho geometrie měla zase správný tvar.

1) tupý nůž, 2) nabroušený nůž, 3) nabroušené ostří pod mikroskopem, 4) ostří

1) tupý nůž, 2) nabroušený nůž, 3) nabroušené ostří pod mikroskopem, 4) ostří po ostření, 5) ostří po vyleštění

Fajnšmekrové by mohli dát přednost takzvané safírové ocílce. Má sice poměrně velký úběr materiálu, ale díky směsi povrchu se safírovým prachem se ostří jeví jakoby se zároveň i leštilo. Takže je řez daleko čistší a hladší. Počítejte však se zhruba 50 procenty navýšení ceny za nástroj.

Fotogalerie

Ocílky s jemným tahem jsou určené pro kuchaře, kteří preventivně nenechají nůž dojít do stavu tuposti. Takže ostří často.

To má výhodu v tom, že průběžnou péčí oddalují situaci, kdy je nůž třeba přebrousit.

Uplatní se nejvíce u profíků, kteří si navykli pracovat tak, že nařežou třeba várku masa a pak automaticky obtahují nůž.

Zajímavou kombinací jsou takzvané kombi ocílky dva v jednom. Jsou čtyřhranné. Naostříte nahrubo, pak ocílku otočíte o devadesát stupňů a druhou stranou vyleštíte. Tak dostanete dokonalé ostří, zůstane nejdéle hladké a ostré. Kdo si udělal radost a investoval tisíce do kvalitních nožů, měl by doma "pulírku" mít. Ať už samostatně, anebo v podobné kombinaci. Pak nože může v dobrém stavu předat ještě svým vnukům.

Hrubost ocílky určuje její tah. Zleva: safírový, hrubý, standardní, jemný,

Hrubost ocílky určuje její tah. Zleva: safírový, hrubý, standardní, jemný, "pulírka", čtyřhranná kombinuje například jemný tah s lešticím nebo standardní s jemným.

Hlavně řezníci používají i takzvané vysokoúběrové ocílky. Jsou hodně ploché a podélně mají několik rýh. Díky tomu se zvětšuje plocha styku mezi ostřím a ocílkou a každým tahem se ubere zhruba třikrát víc materiálu než u běžné ocílky. Zkušený řezník tak tímto nástrojem dokáže nahradit broušení nože a udržuje tak geometrii ostří. Chce to ale zkušenost, amatér by mohl víc zkazit než vylepšit.

Pro amatéry i bez ocílky

Kdo je sice nadšený kuchtík amatér, ale na práci s ocílkou se necítí, mohl by uvažovat o ostřítku. Jeho výhodou je, že vždy zachovává správný úhel ostří nože.

Nožem je nutné pohybovat vždy proti ostří.

Nožem je nutné pohybovat vždy proti ostří.

Dráty ostřítka mají stejnou strukturu jako ocílka, umožní solidní naostření i

Dráty ostřítka mají stejnou strukturu jako ocílka, umožní solidní naostření i laikovi.

Existují různé "kolečkové" systémy, kde se mezi brusné válce vloží nůž a jemně se jimi protáhne. Podle odborníků tento způsob ale nepatří mezi nejvhodnější. Mechanickým otáčením válců se totiž neúměrně protahuje ostří nože a vzniká na něm dlouhá "jehla". Ta se po několika řezech ohne a zalomí, takže nůž je nakonec tupější než před ostřením. Navíc se stálým používáním takového ostřítka nakonec ubírá víc z materiálu nože než při běžné práci s ocílkou.

Správné ostřítko by tedy mělo napodobovat pohyb nože po ocílce: pohyb proti ostří. To splňuje například systém dvou "drátů" na pružinách opatřený povrchem odpovídajícím hrubosti ocílky. Tím, že se nůž mezi nimi protáhne, zachovají se potřebné úhly i zásady ostření proti ostří. Podobně mohou pracovat i některá elektrická ostřítka. Jen si před koupí zjistěte, zda se protiběžná kolečka pohybují proti sobě směrem dolů či nahoru. Vzhůru proti ostří je správně.

Autor:


Témata: Materiál


Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.