Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Když neměli co uvařit Titovi, z nouze vymysleli „dívčí sen“

Dívčí sen je srbská specialita, kterou dostanete v pražské srbské restauraci Jelica. Podle jejího majitele pokrm vznikl jako výraz zoufalství kuchaře s prázdnou lednicí, kterého překvapil návštěvou někdejší prezident bývalé Jugoslávie Josip Broz Tito.

Šikovný kuchtík se se situací popasoval po svém. V lednici našel kousek vepřové kýty a domácí sýr kajmak. Vyklepal kýtu natenko a zavinul sýr dovnitř. Aby výtvor držel pohromadě, použil běžný trojobal. Prezidentovi jídlo tak zachutnalo, že si vyžádal recept pro svou kuchyni.

A v Srbsku se zrodila nová legenda. Už se nikdo nedozví, zda je to pravda, ale jídlo dodnes najdete v srbských jídelních lístcích.

Jinak je srbská kuchyně velmi prostá. Nepoužívá se kromě soli témě žádné koření. „I moje babička mi říkala, že pepř se používá hlavně tehdy, když už maso není úplně v pořádku,“ popisuje majitel restaurace Radoslav Vučičevič.

Na rozdíl od typických balkánských bylinkových chutí se v Srbsku dočkáte spíš vůně kořenové zeleniny, cibule, česneku. V Jelice se snaží zachovávat starý „babičkovský“ styl srbské kuchyně. „Je ale pravda, že když v Srbsku přijdete do města, najdete tam vliv mezinárodní kuchyně a obrovsky tam rostou rychlá občerstvení,“ popisuje Vučičevič.

Kajmak

Mléčný produkt trochu podobný sýru, při stáří několika dnů potom spíše máslu. Kravské mléko se pomalu vaří, potom se nechá další dvě hodiny lehce ohřívat na slabém plameni.

Po odstranění zdroje tepla se seškrábne svrchní vrstva (mléčný škraloup), která se nechá několik hodin nebo dní zchladit a mírně nakvasit.

Výsledný produkt - kajmak - má hutnou, krémovou konzistenci s vysokým obsahem tuku (asi 60 %) a mírně kyselou chuť.

I ta však zčásti fungují na srbském principu. Populární jsou na ulici tradiční grily na dřevěné uhlí. Ty se udržují ve stavu stálé pohotovosti tak, že se žhavé uhlíky v pauze přesypou vychladlým popelem. Když pak potřebujete zvýšit žár, stačí jen prohrábnout oheň a jste připraveni opět k akci. Stejně tak to dělají i tady v restauraci, když si někdo z hostů vybere grilovaný pokrm.

O přípravu jídel se tu stará „importovaný“ kuchař Bane Zimonja. Takže část jídelního lístku pochází z kuchařského sešitku Vučičevovy maminky, část přivezl kuchař ze své domoviny. „Když jsem se chtěl najíst podle svého gusta, musel jsem si svou hospodu postavit,“ naráží majitel na to, že skutečně autentickou srbskou restauraci podle jeho názoru v Praze nenajdete.

Jak na dívčí sen? Podle hesla co dům dal vezměte plátek masa. Může to být třeba vepřová kýta, pro zmlsané jazýčky panenka, ale třeba i telecí nebo kuřecí prso. Podstatné je, abyste ho dokázali hodně rozklepat.

Postupujte jako na videu. Maso nařízněte, rozklepejte, posolte, naplňte a smotejte. Pak použijte klasický trojobal. Kuchař pro jistotu používá dvojitý, aby sýr během přípravy nevytekl. „Pokud nemáte sýr kajmak, klidně použijte nějaký jiný, který máte rádi, třeba balkánský. Naše kuchyně je v tomto opravdu benevolentní,“ radí Vučičevič.

Ke smaženému se hodí hodně zeleniny, přidává se i trochu omáčky. Kuchař si nejvíc oblíbil směs zakysané smetany a ajvarem.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...