Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Když neměli co uvařit Titovi, z nouze vymysleli „dívčí sen“

aktualizováno 
Dívčí sen je srbská specialita, kterou dostanete v pražské srbské restauraci Jelica. Podle jejího majitele pokrm vznikl jako výraz zoufalství kuchaře s prázdnou lednicí, kterého překvapil návštěvou někdejší prezident bývalé Jugoslávie Josip Broz Tito.


Šikovný kuchtík se se situací popasoval po svém. V lednici našel kousek vepřové kýty a domácí sýr kajmak. Vyklepal kýtu natenko a zavinul sýr dovnitř. Aby výtvor držel pohromadě, použil běžný trojobal. Prezidentovi jídlo tak zachutnalo, že si vyžádal recept pro svou kuchyni.

A v Srbsku se zrodila nová legenda. Už se nikdo nedozví, zda je to pravda, ale jídlo dodnes najdete v srbských jídelních lístcích.

Fotogalerie

Jinak je srbská kuchyně velmi prostá. Nepoužívá se kromě soli témě žádné koření. „I moje babička mi říkala, že pepř se používá hlavně tehdy, když už maso není úplně v pořádku,“ popisuje majitel restaurace Radoslav Vučičevič.

Na rozdíl od typických balkánských bylinkových chutí se v Srbsku dočkáte spíš vůně kořenové zeleniny, cibule, česneku. V Jelice se snaží zachovávat starý „babičkovský“ styl srbské kuchyně. „Je ale pravda, že když v Srbsku přijdete do města, najdete tam vliv mezinárodní kuchyně a obrovsky tam rostou rychlá občerstvení,“ popisuje Vučičevič.

Kajmak

Mléčný produkt trochu podobný sýru, při stáří několika dnů potom spíše máslu. Kravské mléko se pomalu vaří, potom se nechá další dvě hodiny lehce ohřívat na slabém plameni.

Po odstranění zdroje tepla se seškrábne svrchní vrstva (mléčný škraloup), která se nechá několik hodin nebo dní zchladit a mírně nakvasit.

Výsledný produkt - kajmak - má hutnou, krémovou konzistenci s vysokým obsahem tuku (asi 60 %) a mírně kyselou chuť.

I ta však zčásti fungují na srbském principu. Populární jsou na ulici tradiční grily na dřevěné uhlí. Ty se udržují ve stavu stálé pohotovosti tak, že se žhavé uhlíky v pauze přesypou vychladlým popelem. Když pak potřebujete zvýšit žár, stačí jen prohrábnout oheň a jste připraveni opět k akci. Stejně tak to dělají i tady v restauraci, když si někdo z hostů vybere grilovaný pokrm.

O přípravu jídel se tu stará „importovaný“ kuchař Bane Zimonja. Takže část jídelního lístku pochází z kuchařského sešitku Vučičevovy maminky, část přivezl kuchař ze své domoviny. „Když jsem se chtěl najíst podle svého gusta, musel jsem si svou hospodu postavit,“ naráží majitel na to, že skutečně autentickou srbskou restauraci podle jeho názoru v Praze nenajdete.

Jak na dívčí sen? Podle hesla co dům dal vezměte plátek masa. Může to být třeba vepřová kýta, pro zmlsané jazýčky panenka, ale třeba i telecí nebo kuřecí prso. Podstatné je, abyste ho dokázali hodně rozklepat.

Postupujte jako na videu. Maso nařízněte, rozklepejte, posolte, naplňte a smotejte. Pak použijte klasický trojobal. Kuchař pro jistotu používá dvojitý, aby sýr během přípravy nevytekl. „Pokud nemáte sýr kajmak, klidně použijte nějaký jiný, který máte rádi, třeba balkánský. Naše kuchyně je v tomto opravdu benevolentní,“ radí Vučičevič.

Ke smaženému se hodí hodně zeleniny, přidává se i trochu omáčky. Kuchař si nejvíc oblíbil směs zakysané smetany a ajvarem.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Další z rubriky

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.