Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stáhněte si přehled farmářských trhů v celém Česku

aktualizováno 
Lidé přesycení supermarkety objevují kouzlo farmářských trhů. Letos jich bude mnohem víc než loni. Redaktoři MF DNES připravili podrobný přehled farmářských trhů v jednotlivých regionech, co všechno tam koupíte i jak je zajištěna kvalita výrobků.

Na trzích najdete nejen zeleninu, ale i květiny. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Mezi stánky na trhu prochází muž. Od prodejců chce vidět veterinární potvrzení, doklady o původu zboží a kontroluje hygienu. "Je to náš člověk, jakýsi správce tržiště. Na znalosti hygienických a veterinárních předpisů má osvědčení," popisuje kontrolu na pražském Vítězném náměstí, jednom z největších farmářských trhů v Česku, pořadatel Miroslav Dušek.

Stáhněte si přehled trhů podle jednotlivých krajů

Ačkoli se trhy s čerstvými potravinami velmi rychle rozšířily, pořadatelé se snaží udržet kvalitu. "Chceme, aby se tu prodávaly jen místní produkty. Když někdo přiveze jahody z Polska, vyhodíme ho," říká Dušek. "Českou produkci známe, když se tu objeví metrové mrkve, nejsou odsud," dodává. Kromě pořadatelů dohlíží namátkově na kvalitu potravin na trzích i Česká obchodní inspekce. Loni v říjnu dostala podnět, aby zkontrolovala trh v Pardubicích. Nedostatky byly zanedbatelné, pouze chybějící cenovky.

Co si hlídat při nákupu na trhu

Původ: Výrobky by měly pocházet přímo z malé farmy, případně od jednoho výrobce (uzeniny, pečivo).

Sezona: Produkty odpovídají aktuální sezoně, nesnaží se jí nadbíhat nebo ji suplovat. Tím je zaručená čerstvost. A to je ten kýžený návrat k přírodě.

Důvěra: Stojí zato vracet se k prodejcům, které jste už vyzkoušeli a jejichž produktům věříte.

Podmínky produkce: Hlavně u masa je důležité ptát se na způsob produkce, zda je porážka humánní a transport minimální.

"Organizátoři i prodejci na farmářských trzích musí dodržovat veterinární a hygienické požadavky," uvádí mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Občas se na trhy přece jen vloudí "podvodník". Loni se na některých krátce prodávala méně kvalitní vejce z klecových chovů.

"Spotřebitelé dávají jasně najevo, že očekávají vejce z alternativní produkce (buď bio nebo z volného výběhu). Místo toho se jim občas prodejci snaží podsunout vejce z klecí. Termín 'farmářský' není definován, a pokud jsou vejce správně označená na skořápce, z hlediska zákona se nic neděje," vysvětluje své zkušenosti foodbloger Martin Kuciel.

Podle něj je však na pořadatelích, aby prodejcům stanovili pravidla a hlídali jejich dodržování. Na trzích se zdaleka neprodávají jen produkty z farem, ale také velmi oblíbené pečivo, ryby, koření nebo třeba pivo. "Kdybychom chtěli být přísní, označili bychom za farmářské jen produkty, které vznikly na české nebo moravské farmě a na trhu je prodává přímo farmář," říká Kuciel. "Pak by však z většiny trhů odpadla minimálně polovina prodejců," kritizuje.

 Farmářské trhy se na venkovních prostranstvích pořádají od března do listopadu, tedy i během nejteplejších letních měsíců. To by mohlo být nebezpečné hlavně při nákupu uzenin. Zkušenosti však ukazují, že není. "Se zkaženým zbožím jsem se nesetkal a myslím, že to ani nehrozí. Pomáhá tomu i velmi rychlý obrat zboží na trzích," vysvětluje Kuciel.

Nakupujícím radí, aby nedali na první dojem. "Pro mě je klíčová dlouhodobá zkušenost s daným prodejcem. Napoprvé se nedá vše odhadnout. Naopak při opakovaných nákupech si člověk může být jistější a má možnost si informace o výrobcích průběžně doplňovat," říká Kuciel.  





Nejčtenější

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.