Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stáhněte si přehled farmářských trhů v celém Česku

aktualizováno 
Lidé přesycení supermarkety objevují kouzlo farmářských trhů. Letos jich bude mnohem víc než loni. Redaktoři MF DNES připravili podrobný přehled farmářských trhů v jednotlivých regionech, co všechno tam koupíte i jak je zajištěna kvalita výrobků.

Na trzích najdete nejen zeleninu, ale i květiny. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Mezi stánky na trhu prochází muž. Od prodejců chce vidět veterinární potvrzení, doklady o původu zboží a kontroluje hygienu. "Je to náš člověk, jakýsi správce tržiště. Na znalosti hygienických a veterinárních předpisů má osvědčení," popisuje kontrolu na pražském Vítězném náměstí, jednom z největších farmářských trhů v Česku, pořadatel Miroslav Dušek.

Stáhněte si přehled trhů podle jednotlivých krajů

Ačkoli se trhy s čerstvými potravinami velmi rychle rozšířily, pořadatelé se snaží udržet kvalitu. "Chceme, aby se tu prodávaly jen místní produkty. Když někdo přiveze jahody z Polska, vyhodíme ho," říká Dušek. "Českou produkci známe, když se tu objeví metrové mrkve, nejsou odsud," dodává. Kromě pořadatelů dohlíží namátkově na kvalitu potravin na trzích i Česká obchodní inspekce. Loni v říjnu dostala podnět, aby zkontrolovala trh v Pardubicích. Nedostatky byly zanedbatelné, pouze chybějící cenovky.

Co si hlídat při nákupu na trhu

Původ: Výrobky by měly pocházet přímo z malé farmy, případně od jednoho výrobce (uzeniny, pečivo).

Sezona: Produkty odpovídají aktuální sezoně, nesnaží se jí nadbíhat nebo ji suplovat. Tím je zaručená čerstvost. A to je ten kýžený návrat k přírodě.

Důvěra: Stojí zato vracet se k prodejcům, které jste už vyzkoušeli a jejichž produktům věříte.

Podmínky produkce: Hlavně u masa je důležité ptát se na způsob produkce, zda je porážka humánní a transport minimální.

"Organizátoři i prodejci na farmářských trzích musí dodržovat veterinární a hygienické požadavky," uvádí mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Občas se na trhy přece jen vloudí "podvodník". Loni se na některých krátce prodávala méně kvalitní vejce z klecových chovů.

"Spotřebitelé dávají jasně najevo, že očekávají vejce z alternativní produkce (buď bio nebo z volného výběhu). Místo toho se jim občas prodejci snaží podsunout vejce z klecí. Termín 'farmářský' není definován, a pokud jsou vejce správně označená na skořápce, z hlediska zákona se nic neděje," vysvětluje své zkušenosti foodbloger Martin Kuciel.

Podle něj je však na pořadatelích, aby prodejcům stanovili pravidla a hlídali jejich dodržování. Na trzích se zdaleka neprodávají jen produkty z farem, ale také velmi oblíbené pečivo, ryby, koření nebo třeba pivo. "Kdybychom chtěli být přísní, označili bychom za farmářské jen produkty, které vznikly na české nebo moravské farmě a na trhu je prodává přímo farmář," říká Kuciel. "Pak by však z většiny trhů odpadla minimálně polovina prodejců," kritizuje.

 Farmářské trhy se na venkovních prostranstvích pořádají od března do listopadu, tedy i během nejteplejších letních měsíců. To by mohlo být nebezpečné hlavně při nákupu uzenin. Zkušenosti však ukazují, že není. "Se zkaženým zbožím jsem se nesetkal a myslím, že to ani nehrozí. Pomáhá tomu i velmi rychlý obrat zboží na trzích," vysvětluje Kuciel.

Nakupujícím radí, aby nedali na první dojem. "Pro mě je klíčová dlouhodobá zkušenost s daným prodejcem. Napoprvé se nedá vše odhadnout. Naopak při opakovaných nákupech si člověk může být jistější a má možnost si informace o výrobcích průběžně doplňovat," říká Kuciel.  





Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.