Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stáhněte si přehled farmářských trhů v celém Česku

aktualizováno 
Lidé přesycení supermarkety objevují kouzlo farmářských trhů. Letos jich bude mnohem víc než loni. Redaktoři MF DNES připravili podrobný přehled farmářských trhů v jednotlivých regionech, co všechno tam koupíte i jak je zajištěna kvalita výrobků.

Na trzích najdete nejen zeleninu, ale i květiny. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Mezi stánky na trhu prochází muž. Od prodejců chce vidět veterinární potvrzení, doklady o původu zboží a kontroluje hygienu. "Je to náš člověk, jakýsi správce tržiště. Na znalosti hygienických a veterinárních předpisů má osvědčení," popisuje kontrolu na pražském Vítězném náměstí, jednom z největších farmářských trhů v Česku, pořadatel Miroslav Dušek.

Stáhněte si přehled trhů podle jednotlivých krajů

Ačkoli se trhy s čerstvými potravinami velmi rychle rozšířily, pořadatelé se snaží udržet kvalitu. "Chceme, aby se tu prodávaly jen místní produkty. Když někdo přiveze jahody z Polska, vyhodíme ho," říká Dušek. "Českou produkci známe, když se tu objeví metrové mrkve, nejsou odsud," dodává. Kromě pořadatelů dohlíží namátkově na kvalitu potravin na trzích i Česká obchodní inspekce. Loni v říjnu dostala podnět, aby zkontrolovala trh v Pardubicích. Nedostatky byly zanedbatelné, pouze chybějící cenovky.

Co si hlídat při nákupu na trhu

Původ: Výrobky by měly pocházet přímo z malé farmy, případně od jednoho výrobce (uzeniny, pečivo).

Sezona: Produkty odpovídají aktuální sezoně, nesnaží se jí nadbíhat nebo ji suplovat. Tím je zaručená čerstvost. A to je ten kýžený návrat k přírodě.

Důvěra: Stojí zato vracet se k prodejcům, které jste už vyzkoušeli a jejichž produktům věříte.

Podmínky produkce: Hlavně u masa je důležité ptát se na způsob produkce, zda je porážka humánní a transport minimální.

"Organizátoři i prodejci na farmářských trzích musí dodržovat veterinární a hygienické požadavky," uvádí mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Občas se na trhy přece jen vloudí "podvodník". Loni se na některých krátce prodávala méně kvalitní vejce z klecových chovů.

"Spotřebitelé dávají jasně najevo, že očekávají vejce z alternativní produkce (buď bio nebo z volného výběhu). Místo toho se jim občas prodejci snaží podsunout vejce z klecí. Termín 'farmářský' není definován, a pokud jsou vejce správně označená na skořápce, z hlediska zákona se nic neděje," vysvětluje své zkušenosti foodbloger Martin Kuciel.

Podle něj je však na pořadatelích, aby prodejcům stanovili pravidla a hlídali jejich dodržování. Na trzích se zdaleka neprodávají jen produkty z farem, ale také velmi oblíbené pečivo, ryby, koření nebo třeba pivo. "Kdybychom chtěli být přísní, označili bychom za farmářské jen produkty, které vznikly na české nebo moravské farmě a na trhu je prodává přímo farmář," říká Kuciel. "Pak by však z většiny trhů odpadla minimálně polovina prodejců," kritizuje.

 Farmářské trhy se na venkovních prostranstvích pořádají od března do listopadu, tedy i během nejteplejších letních měsíců. To by mohlo být nebezpečné hlavně při nákupu uzenin. Zkušenosti však ukazují, že není. "Se zkaženým zbožím jsem se nesetkal a myslím, že to ani nehrozí. Pomáhá tomu i velmi rychlý obrat zboží na trzích," vysvětluje Kuciel.

Nakupujícím radí, aby nedali na první dojem. "Pro mě je klíčová dlouhodobá zkušenost s daným prodejcem. Napoprvé se nedá vše odhadnout. Naopak při opakovaných nákupech si člověk může být jistější a má možnost si informace o výrobcích průběžně doplňovat," říká Kuciel.  





Nejčtenější

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Další z rubriky

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.