Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Staročeský kuba, jídlo, na které se někde na Vánoce zapomnělo

aktualizováno 
Staročeský kuba patří mezi krajová jídla, která se jedla nejen o Vánocích, ale po celý rok. V současné době většinou nahrazuje polední jídlo na Štědrý den.

Staročeský kuba je symbolem chudé kuchyně, základem jsou ječné kroupy a houby, tedy suroviny, které rodina získala prakticky zadarmo. Zimní období bylo typické sušenými houbami, jsou ale jedinci, kteří v sezoně dávají přednost čerstvým.

V jednotlivých regionech se mírně liší nejen suroviny, ale i způsob přípravy. Výsledek ale zůstává stejný: kroupy smíchané s houbami, osmaženou cibulkou a provoněné česnekem a majoránkou.

Některé kuchařské knihy doporučují vařit kubu z velkých krup, stejné používá i kuchař Martin Polačko v pořadu Když vaří táta na Prima Family. V některých rodinách se zase používají malé krupky velikosti perlička nebo lámanka, tedy trhané krupky. Ale zatímco velké kroupy koupíte v obchodě zcela běžně, s lámankou bývají problémy. Letos jsem je sehnal po dlouhém běhání po obchodech vlastně "omylem" v malé vietnamské večerce.

Krok za krokem

Ideální je kroupy před vařením namočit, budou pak rychleji měkké. Mezitím si můžete vymazat pekáček sádlem, na sádle osmažíte cibulku, můžete do ní přidat i špetku čerstvě drceného kmínu, aby se pěkně rozvoněl.

Když jsou kroupy uvařené, můžete postupovat dvojím způsobem. Do slitých krup přidáte uvařené houby, česnek, cibulku, sůl, pepř a majoránku, zamícháte a vlijete do pekáčku. To znamená, že jednotlivé přísady připravujete odděleně a rovnou zamícháte. Takto postupuje na videu Plovačko.

Cibuli orestujte do poloněda.

Cibuli orestujte do poloněda.

Houby povařte ve vodě.

Houby povařte ve vodě.

Anebo můžete v hrnci na sádle orestovat cibulku, přidat slité kroupy, houby a koření a ještě minutku zarestovat, pak podlít vývarem a nechat vydusit do hustší směsi. Nakonec směs překlopit do pekáče. Takto například postupuje Roman Vaněk ve svých Pokladech.

V prvním případě kuchař nechává směs zapéct v troubě na 30 minut, Vaňkovi po předběžném dušení stačí 10 minut. Jde jen o to, aby se dosáhlo správné konzistence a chutě se dobře spojily.

Podívejte se na video, jak vypadá správná konzistence kuby.

Autor:




Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.