Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Staročeský kuba, jídlo, na které se někde na Vánoce zapomnělo

aktualizováno 
Staročeský kuba patří mezi krajová jídla, která se jedla nejen o Vánocích, ale po celý rok. V současné době většinou nahrazuje polední jídlo na Štědrý den.

Staročeský kuba je symbolem chudé kuchyně, základem jsou ječné kroupy a houby, tedy suroviny, které rodina získala prakticky zadarmo. Zimní období bylo typické sušenými houbami, jsou ale jedinci, kteří v sezoně dávají přednost čerstvým.

V jednotlivých regionech se mírně liší nejen suroviny, ale i způsob přípravy. Výsledek ale zůstává stejný: kroupy smíchané s houbami, osmaženou cibulkou a provoněné česnekem a majoránkou.

Některé kuchařské knihy doporučují vařit kubu z velkých krup, stejné používá i kuchař Martin Polačko v pořadu Když vaří táta na Prima Family. V některých rodinách se zase používají malé krupky velikosti perlička nebo lámanka, tedy trhané krupky. Ale zatímco velké kroupy koupíte v obchodě zcela běžně, s lámankou bývají problémy. Letos jsem je sehnal po dlouhém běhání po obchodech vlastně "omylem" v malé vietnamské večerce.

Krok za krokem

Ideální je kroupy před vařením namočit, budou pak rychleji měkké. Mezitím si můžete vymazat pekáček sádlem, na sádle osmažíte cibulku, můžete do ní přidat i špetku čerstvě drceného kmínu, aby se pěkně rozvoněl.

Když jsou kroupy uvařené, můžete postupovat dvojím způsobem. Do slitých krup přidáte uvařené houby, česnek, cibulku, sůl, pepř a majoránku, zamícháte a vlijete do pekáčku. To znamená, že jednotlivé přísady připravujete odděleně a rovnou zamícháte. Takto postupuje na videu Plovačko.

Cibuli orestujte do poloněda.

Cibuli orestujte do poloněda.

Houby povařte ve vodě.

Houby povařte ve vodě.

Anebo můžete v hrnci na sádle orestovat cibulku, přidat slité kroupy, houby a koření a ještě minutku zarestovat, pak podlít vývarem a nechat vydusit do hustší směsi. Nakonec směs překlopit do pekáče. Takto například postupuje Roman Vaněk ve svých Pokladech.

V prvním případě kuchař nechává směs zapéct v troubě na 30 minut, Vaňkovi po předběžném dušení stačí 10 minut. Jde jen o to, aby se dosáhlo správné konzistence a chutě se dobře spojily.

Podívejte se na video, jak vypadá správná konzistence kuby.

Autor:




Nejčtenější

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.