Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Staročeský kuba, jídlo, na které se někde na Vánoce zapomnělo

aktualizováno 
Staročeský kuba patří mezi krajová jídla, která se jedla nejen o Vánocích, ale po celý rok. V současné době většinou nahrazuje polední jídlo na Štědrý den.

Staročeský kuba je symbolem chudé kuchyně, základem jsou ječné kroupy a houby, tedy suroviny, které rodina získala prakticky zadarmo. Zimní období bylo typické sušenými houbami, jsou ale jedinci, kteří v sezoně dávají přednost čerstvým.

V jednotlivých regionech se mírně liší nejen suroviny, ale i způsob přípravy. Výsledek ale zůstává stejný: kroupy smíchané s houbami, osmaženou cibulkou a provoněné česnekem a majoránkou.

Některé kuchařské knihy doporučují vařit kubu z velkých krup, stejné používá i kuchař Martin Polačko v pořadu Když vaří táta na Prima Family. V některých rodinách se zase používají malé krupky velikosti perlička nebo lámanka, tedy trhané krupky. Ale zatímco velké kroupy koupíte v obchodě zcela běžně, s lámankou bývají problémy. Letos jsem je sehnal po dlouhém běhání po obchodech vlastně "omylem" v malé vietnamské večerce.

Krok za krokem

Ideální je kroupy před vařením namočit, budou pak rychleji měkké. Mezitím si můžete vymazat pekáček sádlem, na sádle osmažíte cibulku, můžete do ní přidat i špetku čerstvě drceného kmínu, aby se pěkně rozvoněl.

Když jsou kroupy uvařené, můžete postupovat dvojím způsobem. Do slitých krup přidáte uvařené houby, česnek, cibulku, sůl, pepř a majoránku, zamícháte a vlijete do pekáčku. To znamená, že jednotlivé přísady připravujete odděleně a rovnou zamícháte. Takto postupuje na videu Plovačko.

Cibuli orestujte do poloněda.

Cibuli orestujte do poloněda.

Houby povařte ve vodě.

Houby povařte ve vodě.

Anebo můžete v hrnci na sádle orestovat cibulku, přidat slité kroupy, houby a koření a ještě minutku zarestovat, pak podlít vývarem a nechat vydusit do hustší směsi. Nakonec směs překlopit do pekáče. Takto například postupuje Roman Vaněk ve svých Pokladech.

V prvním případě kuchař nechává směs zapéct v troubě na 30 minut, Vaňkovi po předběžném dušení stačí 10 minut. Jde jen o to, aby se dosáhlo správné konzistence a chutě se dobře spojily.

Podívejte se na video, jak vypadá správná konzistence kuby.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.