Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Starý, ale dobrý zázrak: na pařený rohlík s pudinkem jdou ryby jako čerti

aktualizováno 
Ačkoliv existují stovky drahých návnad, dobře fungují i ty, které pořídíte za pár korun. Napařte obyčejný rohlík a ochuťte ho, uvidíte, že se po něm ryby "utlučou".

Před vložením do mikrovlnky navlhčete rohlík pod tekoucí vodou | foto: David Havlíček, www.chytej.cz

Pařený rohlík je jednou z velmi účinných nástrah, vhodných pro lov celé řady kaprovitých ryb. Uplatnění nalezne při plavané, feedru i položené. Zejména v chladnějších měsících s ním můžeme slavit úspěchy při lovu plotic, tloušťů, cejnů i kaprů.

Velmi důležitým předpokladem pro úspěšný lov je nejen prezentace nástrahy a vhodně zvolené vybavení (háček, vlasec atd.), ale i samotná příprava nástrahy. Příliš slisovaný rohlík totiž ryby nemívají rády, dají přednost spíše načechrané pochoutce.

Postup krok za krokem jsme připravili ve spolupráci s rybářským serverem Chytej.cz.

Rohlík napaří i mikrovlnka

Rohlík můžete napařit klasicky nebo v mikrovlné troubě

Rohlík můžeme napařit dvěma odlišnými způsoby. Buď klasicky v hrnci, anebo "moderně" v mikrovlnné troubě. Do hrnce nalijeme asi centimetr vody a přivedeme k varu. Vložíme pařák na knedlíky a na něj rohlík (housku). Hrnec přiklopíme pokličkou a zhruba 2–4 minuty necháme páru působit na pečivo.

Pokud použijeme mikrovlnku, rohlík krátce smočíme proudem vody a vložíme do potravinového sáčku. Pak asi 15 vteřin "mikrovlníme".

Na lisování se zapalovači nebo pastelkami

Na prkénku si vytvořte si distanční podložky ze zapalovačů nebo třeba pastelek

Na prkénko položíme například dva zapalovače (požadujeme-li jinou tloušťku slisování, použijeme třeba pastelky apod.). Rohlík vložíme do sáčku (pokud jsme jej připravili v mikrovlnné troubě, už tam je). Přiklopíme druhým prkénkem, zatížíme hrncem s vodou a necháme asi 5 minut lisovat.

Nepřehánějte to s tlakem

Vložíte rohlík v sáčku a zatížíte hrncem naplněným vodou

Díky vloženým distančním prvkům (v našem případě zapalovačům) dojde k rovnoměrnému zpracování a nehrozí riziko malého či příliš velkého slisování a nepotřebujete žádný speciální lis.

Nebojte se experimentovat, mějte však na paměti, že příliš slisovaný rohlík nebývá pro ryby tak atraktivní jako měkké a načechrané "sousto".

Nakrájejte jen část a ochuťte

Rohlík můžete dochutit pudinkem nebo anýzem

Rohlík vyjmeme ze sáčku a ostrým nožem nakrájíme na kostičky o požadované velikosti. Je vhodné si ponechat část vcelku – u vody můžeme nůžkami nebo odtrhnutím připravit velikost nástrahy dle konkrétních požadavků (natrhané kousky rohlíku mohou být receptem na opatrné ryby – nástraha působí více přirozeně).

Připravenou nástrahu vložíme do mikrotenového pytlíku a můžeme ji "ochutit” například vanilkovým pudinkem, drceným anýzem či komerčními posilovači. Sáček před protřepáním nafoukneme.

Jak nastražit

V případě potřeby můžeme na háček nastražit i dvě menší kostičky. Už zhruba po 10 vteřinách vypadá kostička napařeného rohlíku takto lákavě.

Napíchnuté sousto před a po rozmočení

Autoři:


Témata: Rybaření


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.