Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Starý, ale dobrý zázrak: na pařený rohlík s pudinkem jdou ryby jako čerti

aktualizováno 
Ačkoliv existují stovky drahých návnad, dobře fungují i ty, které pořídíte za pár korun. Napařte obyčejný rohlík a ochuťte ho, uvidíte, že se po něm ryby "utlučou".

Před vložením do mikrovlnky navlhčete rohlík pod tekoucí vodou | foto: David Havlíček, www.chytej.cz

Pařený rohlík je jednou z velmi účinných nástrah, vhodných pro lov celé řady kaprovitých ryb. Uplatnění nalezne při plavané, feedru i položené. Zejména v chladnějších měsících s ním můžeme slavit úspěchy při lovu plotic, tloušťů, cejnů i kaprů.

Velmi důležitým předpokladem pro úspěšný lov je nejen prezentace nástrahy a vhodně zvolené vybavení (háček, vlasec atd.), ale i samotná příprava nástrahy. Příliš slisovaný rohlík totiž ryby nemívají rády, dají přednost spíše načechrané pochoutce.

Postup krok za krokem jsme připravili ve spolupráci s rybářským serverem Chytej.cz.

Rohlík napaří i mikrovlnka

Rohlík můžete napařit klasicky nebo v mikrovlné troubě

Rohlík můžeme napařit dvěma odlišnými způsoby. Buď klasicky v hrnci, anebo "moderně" v mikrovlnné troubě. Do hrnce nalijeme asi centimetr vody a přivedeme k varu. Vložíme pařák na knedlíky a na něj rohlík (housku). Hrnec přiklopíme pokličkou a zhruba 2–4 minuty necháme páru působit na pečivo.

Pokud použijeme mikrovlnku, rohlík krátce smočíme proudem vody a vložíme do potravinového sáčku. Pak asi 15 vteřin "mikrovlníme".

Na lisování se zapalovači nebo pastelkami

Na prkénku si vytvořte si distanční podložky ze zapalovačů nebo třeba pastelek

Na prkénko položíme například dva zapalovače (požadujeme-li jinou tloušťku slisování, použijeme třeba pastelky apod.). Rohlík vložíme do sáčku (pokud jsme jej připravili v mikrovlnné troubě, už tam je). Přiklopíme druhým prkénkem, zatížíme hrncem s vodou a necháme asi 5 minut lisovat.

Nepřehánějte to s tlakem

Vložíte rohlík v sáčku a zatížíte hrncem naplněným vodou

Díky vloženým distančním prvkům (v našem případě zapalovačům) dojde k rovnoměrnému zpracování a nehrozí riziko malého či příliš velkého slisování a nepotřebujete žádný speciální lis.

Nebojte se experimentovat, mějte však na paměti, že příliš slisovaný rohlík nebývá pro ryby tak atraktivní jako měkké a načechrané "sousto".

Nakrájejte jen část a ochuťte

Rohlík můžete dochutit pudinkem nebo anýzem

Rohlík vyjmeme ze sáčku a ostrým nožem nakrájíme na kostičky o požadované velikosti. Je vhodné si ponechat část vcelku – u vody můžeme nůžkami nebo odtrhnutím připravit velikost nástrahy dle konkrétních požadavků (natrhané kousky rohlíku mohou být receptem na opatrné ryby – nástraha působí více přirozeně).

Připravenou nástrahu vložíme do mikrotenového pytlíku a můžeme ji "ochutit” například vanilkovým pudinkem, drceným anýzem či komerčními posilovači. Sáček před protřepáním nafoukneme.

Jak nastražit

V případě potřeby můžeme na háček nastražit i dvě menší kostičky. Už zhruba po 10 vteřinách vypadá kostička napařeného rohlíku takto lákavě.

Napíchnuté sousto před a po rozmočení

Autoři:


Témata: Rybaření


Nejčtenější

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Další z rubriky

K větším candátům se tu přes kvanta menších dostanete velmi složitě.
Candátí horečka na Ebru vrcholí, zažijete tu kouzelné jaro

Candát je žádaným rybím druhem. Jeho stavy jsou na mnoha našich vodách velmi nízké. Existují však zahraniční vody, kde je candátů velké množství. Na Ebru lze...  celý článek

Krásný kapr jako vystřižený z britských magazínů
Krásná německá kaprařka: Při čekání na kapra se nejradši trošku prospím

Claudia Dargaová je považována za jednu z nejkrásnějších kaprařek v evropských závodních týmech. Ale závoděním se neživí, rybolov má jen jako hobby.  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.