Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus)

  12:35aktualizováno  12:35

Šťavnatka pomrazka | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

Jmidie až s podivem, jak ji houbaři ignorují, a to i přesto, že je velice chutná a v těchto měsících také jednou z mála hojných jedlých hub v našich lesích. Své druhové jméno dostala podle skutečnosti, že vyrůstá až po prvních podzimních mrazících. Záměny se nebojte – poznáte ji snadno, neboť nic podobného v této době v lese stejně nenajdeme.

Klobouky jsou 3 - 6 cm široké, v mládí nízce sklenuté, brzy však rozložené a staré až vmáčklé, tenké, průsvitné, slizké, žlutavě olivové až olivově hnědé, naspodu s krásně svědě žloudcově žlutými až naoranžovělými lupeny, které sbíhají na tenký, žlutý, slizký, 5 - 10 cm dlouhý a 4 - 9 mm široký třen. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Šťavnatka pomrazka roste celkem hojně pozdě na podzim (konec září až prosinec) na zemi po prvních mrazech, často v houfech, v jehličnatých a smíšených lesích, zejména v lesích borových.

Je jedlá, všestranně použitelná v kuchyni – pod maso, do omáček nebo do směsí. Můžete ji samozřejmě i usušit.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.