Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus)

  12:35aktualizováno  12:35

Šťavnatka pomrazka | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

Jmidie až s podivem, jak ji houbaři ignorují, a to i přesto, že je velice chutná a v těchto měsících také jednou z mála hojných jedlých hub v našich lesích. Své druhové jméno dostala podle skutečnosti, že vyrůstá až po prvních podzimních mrazících. Záměny se nebojte – poznáte ji snadno, neboť nic podobného v této době v lese stejně nenajdeme.

Klobouky jsou 3 - 6 cm široké, v mládí nízce sklenuté, brzy však rozložené a staré až vmáčklé, tenké, průsvitné, slizké, žlutavě olivové až olivově hnědé, naspodu s krásně svědě žloudcově žlutými až naoranžovělými lupeny, které sbíhají na tenký, žlutý, slizký, 5 - 10 cm dlouhý a 4 - 9 mm široký třen. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Šťavnatka pomrazka roste celkem hojně pozdě na podzim (konec září až prosinec) na zemi po prvních mrazech, často v houfech, v jehličnatých a smíšených lesích, zejména v lesích borových.

Je jedlá, všestranně použitelná v kuchyni – pod maso, do omáček nebo do směsí. Můžete ji samozřejmě i usušit.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.