Šťavnatka pomrazka

Šťavnatka pomrazka | foto: www.houbar.cz

Šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus)

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

Jmidie až s podivem, jak ji houbaři ignorují, a to i přesto, že je velice chutná a v těchto měsících také jednou z mála hojných jedlých hub v našich lesích. Své druhové jméno dostala podle skutečnosti, že vyrůstá až po prvních podzimních mrazících. Záměny se nebojte – poznáte ji snadno, neboť nic podobného v této době v lese stejně nenajdeme.

Klobouky jsou 3 - 6 cm široké, v mládí nízce sklenuté, brzy však rozložené a staré až vmáčklé, tenké, průsvitné, slizké, žlutavě olivové až olivově hnědé, naspodu s krásně svědě žloudcově žlutými až naoranžovělými lupeny, které sbíhají na tenký, žlutý, slizký, 5 - 10 cm dlouhý a 4 - 9 mm široký třen. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Šťavnatka pomrazka roste celkem hojně pozdě na podzim (konec září až prosinec) na zemi po prvních mrazech, často v houfech, v jehličnatých a smíšených lesích, zejména v lesích borových.

Je jedlá, všestranně použitelná v kuchyni – pod maso, do omáček nebo do směsí. Můžete ji samozřejmě i usušit.