Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Stažená žabí stehýnka vám zatančí, stačí posolit. Podívejte se

aktualizováno 
Pro většinu Čechů je konzumace žabích stehýnek stále poměrně exotickou záležitostí, ačkoliv výzkumy dokládají, že naši předkové na nich hodovali už v mladší době kamenné.

Jestli naši předkové dělali před pojídáním jemného masíčka se stehýnky podobné pokusy jako gurmáni na úvodním videu, to už se nedozvíme. Jak je ale možné, že oddělené a z kůže stažené končetiny roztancuje obyčejná sůl?

Vysvětlení je jednoduché. Podobné testy dělal už lékař a fyzik Luigi Galvani před více než 200 lety, jen k "rozhýbání nožiček" používal kovové destičky. "Na současném případu z videa je evidentní, že ionty z chloridu sodného dráždí nervová zakončení svalů, což vyvolává jejich záškuby. Mozek k tomu není potřeba," konstatuje Evžen Kůs, zoolog Zoo Praha.

"To samé se vám může stát, když hned naporcujete a posolíte právě zabitého kapra; tedy teoreticky u každého masa, které ještě není ztuhlé," dodává ještě zoolog. Což potvrzuje i Iva Chmelová, manželka vášnivého rybáře: "I celá čerstvá ryba, kterou nasolíte a strčíte na pánev, se vám před očima doslova zkroutí." 

Cpali se naši předkové žabími stehýnky?

Za žabožrouty jsou v Evropě jednoznačně považováni Francouzi, nicméně Discovery Channel už v roce 2007 přišel s objevem, že právě Češi konzumovali žabí stehýnka už v době neolitické. Na opevněném kopci Denemark u Kutné Hory totiž archeologové objevili zbytky kostí skokana hnědého, mezi nimiž převažovaly právě kosti z masitých zadních nohou.

Podle archeologa René Kyselého z Akademie věd ČR lze předpokládat, že Češi lovili skokany především v jarních měsících, kdy se žáby páří. Tehdy se shromažďují na jedno místo a umožňují tak snadnější lov. Jestli naši předkové před konzumací stehýnka nejprve zbavili kůže, jak se to dělá dnes, o tom lze jen spekulovat.





Nejčtenější

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.