Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Stažená žabí stehýnka vám zatančí, stačí posolit. Podívejte se

aktualizováno 
Pro většinu Čechů je konzumace žabích stehýnek stále poměrně exotickou záležitostí, ačkoliv výzkumy dokládají, že naši předkové na nich hodovali už v mladší době kamenné.

Jestli naši předkové dělali před pojídáním jemného masíčka se stehýnky podobné pokusy jako gurmáni na úvodním videu, to už se nedozvíme. Jak je ale možné, že oddělené a z kůže stažené končetiny roztancuje obyčejná sůl?

Vysvětlení je jednoduché. Podobné testy dělal už lékař a fyzik Luigi Galvani před více než 200 lety, jen k "rozhýbání nožiček" používal kovové destičky. "Na současném případu z videa je evidentní, že ionty z chloridu sodného dráždí nervová zakončení svalů, což vyvolává jejich záškuby. Mozek k tomu není potřeba," konstatuje Evžen Kůs, zoolog Zoo Praha.

"To samé se vám může stát, když hned naporcujete a posolíte právě zabitého kapra; tedy teoreticky u každého masa, které ještě není ztuhlé," dodává ještě zoolog. Což potvrzuje i Iva Chmelová, manželka vášnivého rybáře: "I celá čerstvá ryba, kterou nasolíte a strčíte na pánev, se vám před očima doslova zkroutí." 

Cpali se naši předkové žabími stehýnky?

Za žabožrouty jsou v Evropě jednoznačně považováni Francouzi, nicméně Discovery Channel už v roce 2007 přišel s objevem, že právě Češi konzumovali žabí stehýnka už v době neolitické. Na opevněném kopci Denemark u Kutné Hory totiž archeologové objevili zbytky kostí skokana hnědého, mezi nimiž převažovaly právě kosti z masitých zadních nohou.

Podle archeologa René Kyselého z Akademie věd ČR lze předpokládat, že Češi lovili skokany především v jarních měsících, kdy se žáby páří. Tehdy se shromažďují na jedno místo a umožňují tak snadnější lov. Jestli naši předkové před konzumací stehýnka nejprve zbavili kůže, jak se to dělá dnes, o tom lze jen spekulovat.





Nejčtenější

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.