Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hvězdou mezi hosty je restaurace La Finestra. Předvádí steak Rossini

aktualizováno 
Absolutním vítězem ankety Mattoni restaurace roku se stala La Finestra in Cucina. Ocenění získala na základě hodnocení 35 tisíc uživatelů serveru Restu.cz.

Šéfkuchař Tomáš Černý je pyšný na jejich výběr různých italských masných plemen. Uspořádal jakousi výstavku, kde si každý z hostů může ukázat na konkrétní kus masa. Ovšem až poté, co absolvuje přednášku, čím je to které plemeno chuťově zajímavé.

Fotogalerie

„Jasně, jídlo tu není právě levné, ale počítejte vstupy. Jen cena masa na dvousetgramový steak Rossini je 200 korun. Další stovku dáte za porci jater foie gras a další za plátky lanýže. Takže je jasné, že si nemůžeme hrát na lidovou jídelnu. Ale zase tu najdete špičkovou kvalitu produktů a doufáme, že hosté si mimo nacpaného žaludku odnesou i zážitek,“ říká šéfkuchař, kterého samozřejmě ocenění těší za celý tým. Pro ně je to světlá chvilka v jinak nekončícím seriálu pracovních povinností.

Pro nás vybral klasický steak Tournedos Rossini. Tento steak uvařil pro skladatele Gioachina Rossiniho francouzský šéfkuchař Marie-Antoine Carêm. Tento pokrm patří k naprosto klasickým recepturám a kdo je podává pod tímto názvem, měl by jej připravovat jako hovězí filet s játry foie gras a s plátky lanýže.

Postup je naprosto jednoduchý, vzácná je je kombinace špičkových surovin. „My používáme kus ze svíčkové jako nejměkčího masa a podle našeho názoru se k tomuto pokrmu nejlépe hodí,“ popisuje Tomáš Černý.

Mattoni restaurace roku 2014

Restaurace roku 2014 (vítěz Top 100 a Top 500): La Finestra in Cucina

Top SERVIS: Podolka u Zbraslavského pivovaru

Top RESTAURATÉR: Středověká krčma Dětenice

Top ČESKÁ: U Modré kachničky II

Top LUXUS: La Finestra in Cucina

Top WEB: Dockhouse

Top PIVO: U Pinkasů

Top V KRAJI:

  • Hlavní město Praha: La Finestra in Cucina
  • Jihočeský kraj: Olivier
  • Jihomoravský kraj: Restaurant Tulip
  • Karlovarský kraj: Sushi Sakura
  • Kraj Vysočina: Restaurant Tři knížata
  • Královéhradecký kraj: Středověká krčma Dětenice
  • Liberecký kraj: Chicago Grill
  • Moravskoslezský kraj: Guest Restaurant Français
  • Olomoucký kraj: Restaurace Santorini
  • Pardubický kraj: Cartellone
  • Plzeňský kraj: Saloon Roudná
  • Středočeský kraj: Babiččina zahrada
  • Ústecký kraj: PizzeriaCiaoCiao
  • Zlínský kraj: Potrefená Husa Zlín

Osolte, opepřete a dejte na gril. Otáčejte, aby se zatáhl po všech stranách. Mezitím si vedle můžete opéct plátek bílého chleba. „Jde o to, že ten chleba budeme klást do šťávy z vína, takže bych nerad, aby se tam hned rozmočil, což dosáhnu tím, že jej opeču,“ vysvětluje šéfkuchař.

Zatímco se maso a chleba opékají, ukrojíte porci jater, nakrojíte, osolíte a opepříte a schováte do lednice. Játra se budou opékat až nakonec a jen bleskově. Jsou totiž tak plná tuku, že by se dlouhou přípravou v podstatě rozpustila.

Pak se postupuje klasicky. Po opečení dejte maso do trouby na 200 °C, zhruba na tři minuty z každé strany (podle toho, jak jej chcete mít propečený), pak vyndejte a nechejte pár minut odpočinout. Mezitím si ogrilujte foie gras, maximálně minutku po každé straně. Na talíř vlijte omáčku.

Je to omáčka demi glace, kterou doma vyrábí jen ti nejzarytější fajnšmekři, protože se dělá i několik dnů. Lze ji však koupit i hotovou. Anebo se podívejte, jak vyráběl demi glace Zdeněk Pohlreich na grilu, a zkuste podle toho uvařit v normálním hrnci. Je to v podstatě silný vývar, ovšem tak silně zredukovaný, že původně tekutá konzistence úplně zrosolovatí.

Na omáčku položte opečený krajíček chleba, napůl rozříznutý steak a na něj játra. Zakápněte olivovým olejem a postrouhejte pár lupínky lanýže.

Autor:




Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Další z rubriky

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.