VIDEO: Dopřejte si pěkně pepřovaté steaky s říznou omáčkou

Vyzkoušejte přípravu steaků z hovězí svíčkové podle specialisty na českou kuchyni, šéfkuchaře Jaroslava Sapíka. Flák masa vyváženě kombinuje s pečenou zeleninou a opečenou bagetou, aby ani trocha omáčky nepřišla nazmar. Rad k přípravě dobrého steaku totiž není nikdy dost, i u nás na Hobby jich najdete hned několik.

Na steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou s míchanou zeleninou podle Jaroslava Sapíka budete pro čtyři strávníky potřebovat: 4 steaky z hovězí svíčkové (každý by měl mít zhruba 200 g), celý černý pepř, olivový olej a z bylinek hladkolistou petrželku, libeček, rozmarýn a tymián.

Na pepřovou omáčku spotřebujete 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce estragonové hořčice (která podle Jaroslava Sapíka dodá chuti omáčky ten správný šmrnc), 100 ml smetany ke šlehání, lžíci zeleného naloženého pepře a 40 g másla.

Na zeleninovou přílohu očistěte a na rozumně velké kusy podle potřeby pokrájejte 2 mrkve nebo 100 až 200 g baby karotky, 200 g zelených fazolek, několik růžiček kapusty, lilek, cuketu, červenou a zelenou papriku. Na dochucení stačí sůl, lze ale na závěr přidat i na kousky pokrájený česnek. Hotové jídlo podávejte s nasucho opečeným toastem, potřeným máslem a lanýžovým olejem. 

Příprava krok za krokem

Steaky nejprve s citem naklepejte pěstí.

Roztlučte černý pepř.

Roztlučeným pepřem posypte steaky.

Steaky dejte do misky spolu s bylinkami.

Maso nejprve zlehka naklepejte pěstí, posypte nahrubo drceným pepřem, přidejte bylinky, přiměřené množství oleje a misku odložte alespoň na hodinu do chladna.  (Pokud máte možnost maso naložit do misky s vakuovým uzávěrem, vydrží vám naložené v ledničce i tři až čtyři dny.)

Očištěnou a podle potřeby pokrájenou zeleninu rozprostřete na plech.
Zeleninu strčte do trouby (zhruba na 160 °C).
Zeleninku v troubě občas zkontrolujte. Když je pěkně opečená, přidejte kousek...

Očištěnou a podle potřeby pokrájenou zeleninu rozprostřete na plech a strčte ji do trouby na 160 °C.

Očištěnou a pokrájenou zeleninu dejte na plech do trouby zapéct, aby zkřehla. Když je téměř dopečená, promíchejte ji, přidejte kousek másla a podle chuti i nahrubo pokrájený česnek a nechte ji v troubě dojít.

Na omáčku si do hrnce kápněte trochu oleje a přidejte naložený, tedy nabobtnalý...
K oleji a pepři přidejte oba druhy hořčice.
A přilijte smetanu.
Všechny ingedience na pepřovou omáčku rozmixujte.

Do hrnce kápněte trochu oleje a přidejte nabobtnalý a změklý zelený pepř. Přidejte oba druhy hořčice, přilijte smetanu a všechny ingredience rozmixujte.

Na omáčku si dejte do kastrolu trochu oleje, naložený zelený pepř, oba druhy hořčice, přilijte smetanu a vše rozmíchejte tyčovým mixérem.

Steaky dejte zprudka opéct, pěkně každý celou plochou přimáčkněte na dno pánve.
Steaky dejte zprudka opéct, pěkně je celou plochou přimáčkněte na dno pánve.
Kdo se neobejde bez grilovací směsi koření, může si ji závěrem na steaky...
Jaroslav Sapík zkouší prstem "pérování" steaků.

Steaky dejte zprudka opéct, pěkně každý celou plochou přimáčkněte na dno pánve. Kdo se neobejde bez grilovací směsi koření, může si ji závěrem na steaky přidat.

A pusťte se do přípravy masa, které byste měli nechat nejprve chvíli ohřát při pokojové teplotě, pak ho na pánvi zprudka opečte z obou stran. "Chcete-li, aby byl uvnitř polokrvavý, musí na omak na pánvi pěkně pérovat," radí Jaroslav Sapík. Pak tedy maso stáhněte z ohně a nechte chvíli odpočinout, aby se v něm pěkně rozvinuly chutě. Osolte je až úplně nakonec.

Pepřovou omáčku prohřejte spolu se šťávou vypečenou ze steaků.
Steak s tlučeným pepřem a pepřovou omáčkou z kuchyně šéfkuchaře Jaroslava Sapíka

Pepřovou omáčku prohřejte spolu se šťávou vypečenou ze steaků a můžete podávat.

Připravený základ pepřové omáčky prohřejte a přidejte k ní šťávu vypečenou ze steaků. Na talíř naservírujte zeleninu, opečený toast, navrch steak, vše přelijte pepřovou omáčkou a můžete podávat. Šéfkuchař Jaroslav Sapík bude tyto steaky servírovat v nedělní podvečer na Primě v pořadu Česko na talíři.

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...