Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Štíři na grilu. V Česku poprvé a jen pro deset nejodvážnějších

  9:42
Unikátní projekt S hmyzem v kuchyni připravila brněnská restaurace Leporelo+. Mimo štírů s kuskusem tu můžete ochutnat i cvrčky, sarančata či červy zophopas.
Usmaženého štíra položte na hromádku kuskusu s červenou řepou jako jednohubku.

Usmaženého štíra položte na hromádku kuskusu s červenou řepou jako jednohubku. | foto: Mojmír Bureš

Restaurace Leporelo+ v brněnském Domě umění pořádá už druhý ročník neobvyklých hmyzích hodů. Kmotrem projektu je průkopnický kuchař Petr Ocknecht, šéfkuchař místní restaurace. Zatímco předtím se věnoval jen "normálnímu" hmyzu, letos zachází ještě o kus dál, griluje štíry. Je autorem kuchařky Kuchyně hmyzem zpestřená, proto chce vyzkoušet co nejvíce receptů a zjistit, jak na ně budou lidé reagovat. Že zamířil do nejistých vod dokazuje i fakt, že hned první objednávku na grilované štíry zákazník raději stornoval.

Jak chutnají

  • Mravenci – sladká, téměř oříšková chuť
  • Štír - bez výrazné chuti, křupavé
  • Housenky jezinek – sleď
  • Housenky šedavek – syrová kukuřice
  • Cvrčci a saranče – jemná, překrývaná ostatními chutěmi
  • Larvy vodního hmyzu – ryba
  • Vroubenky – sladká tykev
  • Červci - smažené brambory
  • Housenky drvoplení – kořenná
  • Kněžice – jablka
  • Termiti – oříšky

"Původně jsme uvažovali i o pavoucích, ale nejenže jsou strašně drazí, ale přece jen mi to připadalo trochu přes míru. Většina lidí má z nich strach. Štíři budí také respekt, ale daleko lépe každý pochopí, že například v Africe nebo v Asii je obyvatelé běžně mohou jíst. Prostě si jen nahrazují živočišnou bílkovinu tím, co mají po ruce," vysvětluje šéfkuchař. "A taky proto, že štír není tak strašný, jak ho známe z románů a filmů," směje se.

Petr Ocknecht je velkým propagátorem hmyzu v kuchyni (entomofagie). Snaží se vysvětlit, že hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, a to až v 80% množství a věří, že se může stát velmi kvalitním a zdravým doplňkem jídelníčku. "Kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku, což jistě není žádná rozvojová země, jsou běžně k dostání dárkové koše plné jedlého hmyzu," tvrdí.

Jak na grilování štíra

Degustační hmyzí menu stojí 299 korun a do Brna se něj můžete vypravit ještě v pátek 2. března. Baby štíry kuchaři dodal chovatel z Brna, který je odborníkem na hmyz, korýše a ještěry. Štír se líhne v rašelině, stáří baby štírů, které šéfkuchař podává, je asi měsíc. Velikost odpovídá zhruba velikosti dospělé kobylky. Hosté, kteří by měli zájem o tento gurmetský zážitek, by neměli být alergičtí na mořské plody a korýše.

Kuchař Petr Ocknecht se chystá k přípravě štírů, kuskus si připravil předem.

Chovatel dodal deset štírů, kuchař si odebíral postupně, jak přicházely objednávky na degustaci.

Kuchař připravoval menu pro dva.

Štíry nechte vyhladovět tři dny až týden. Chovatelů je u nás hodně, až budete štíry kupovat, raději mu ale neříkejte, k jakému účelu je potřebujete.

Štíra vhoďte do pánve s trochou oleje.

Průměrného jedince je třeba opékat zhruba jednu minutu.

Štíra smažte v rozpáleném oleji po dobu jedné minuty. Čím větší štír je, tím déle je potřeba jej smažit.

Po usmažení mu ustřihněte jedový váček.

Efektní pokrm se podává na velkých bílých talířích.

Ihned po usmažení je potřeba štírovi ustřihnout jedový váček, aby jeho požití bylo bezpečné. Jako ideální přílohu k pokrmu Petr Ocknecht doporučuje kuskus s červenou řepou. Na něj štíra položte jako třešničku na dortu. Štír se podává prakticky jako jednohubka.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025