Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Štíři na grilu. V Česku poprvé a jen pro deset nejodvážnějších

  9:42aktualizováno  9:42
Unikátní projekt S hmyzem v kuchyni připravila brněnská restaurace Leporelo+. Mimo štírů s kuskusem tu můžete ochutnat i cvrčky, sarančata či červy zophopas.

Usmaženého štíra položte na hromádku kuskusu s červenou řepou jako jednohubku. | foto: Mojmír Bureš

Restaurace Leporelo+ v brněnském Domě umění pořádá už druhý ročník neobvyklých hmyzích hodů. Kmotrem projektu je průkopnický kuchař Petr Ocknecht, šéfkuchař místní restaurace. Zatímco předtím se věnoval jen "normálnímu" hmyzu, letos zachází ještě o kus dál, griluje štíry. Je autorem kuchařky Kuchyně hmyzem zpestřená, proto chce vyzkoušet co nejvíce receptů a zjistit, jak na ně budou lidé reagovat. Že zamířil do nejistých vod dokazuje i fakt, že hned první objednávku na grilované štíry zákazník raději stornoval.

Jak chutnají

  • Mravenci – sladká, téměř oříšková chuť
  • Štír - bez výrazné chuti, křupavé
  • Housenky jezinek – sleď
  • Housenky šedavek – syrová kukuřice
  • Cvrčci a saranče – jemná, překrývaná ostatními chutěmi
  • Larvy vodního hmyzu – ryba
  • Vroubenky – sladká tykev
  • Červci - smažené brambory
  • Housenky drvoplení – kořenná
  • Kněžice – jablka
  • Termiti – oříšky

"Původně jsme uvažovali i o pavoucích, ale nejenže jsou strašně drazí, ale přece jen mi to připadalo trochu přes míru. Většina lidí má z nich strach. Štíři budí také respekt, ale daleko lépe každý pochopí, že například v Africe nebo v Asii je obyvatelé běžně mohou jíst. Prostě si jen nahrazují živočišnou bílkovinu tím, co mají po ruce," vysvětluje šéfkuchař. "A taky proto, že štír není tak strašný, jak ho známe z románů a filmů," směje se.

Petr Ocknecht je velkým propagátorem hmyzu v kuchyni (entomofagie). Snaží se vysvětlit, že hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny, a to až v 80% množství a věří, že se může stát velmi kvalitním a zdravým doplňkem jídelníčku. "Kromě nesmyslných předsudků neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku, což jistě není žádná rozvojová země, jsou běžně k dostání dárkové koše plné jedlého hmyzu," tvrdí.

Jak na grilování štíra

Degustační hmyzí menu stojí 299 korun a do Brna se něj můžete vypravit ještě v pátek 2. března. Baby štíry kuchaři dodal chovatel z Brna, který je odborníkem na hmyz, korýše a ještěry. Štír se líhne v rašelině, stáří baby štírů, které šéfkuchař podává, je asi měsíc. Velikost odpovídá zhruba velikosti dospělé kobylky. Hosté, kteří by měli zájem o tento gurmetský zážitek, by neměli být alergičtí na mořské plody a korýše.

Kuchař Petr Ocknecht se chystá k přípravě štírů, kuskus si připravil předem.

Kuchař Petr Ocknecht se chystá k přípravě štírů, kuskus si připravil předem.

Chovatel dodal deset štírů, kuchař si odebíral postupně, jak přicházely...

Chovatel dodal deset štírů, kuchař si odebíral postupně, jak přicházely objednávky na degustaci.

Kuchař připravoval menu pro dva.

Kuchař připravoval menu pro dva.

Štíry nechte vyhladovět tři dny až týden. Chovatelů je u nás hodně, až budete štíry kupovat, raději mu ale neříkejte, k jakému účelu je potřebujete.

Štíra vhoďte do pánve s trochou oleje.

Štíra vhoďte do pánve s trochou oleje.

Průměrného jedince je třeba opékat zhruba jednu minutu.

Průměrného jedince je třeba opékat zhruba jednu minutu.

Štíra smažte v rozpáleném oleji po dobu jedné minuty. Čím větší štír je, tím déle je potřeba jej smažit.

Po usmažení mu ustřihněte jedový váček.

Po usmažení mu ustřihněte jedový váček.

Efektní pokrm se podává na velkých bílých talířích.

Efektní pokrm se podává na velkých bílých talířích.

Ihned po usmažení je potřeba štírovi ustřihnout jedový váček, aby jeho požití bylo bezpečné. Jako ideální přílohu k pokrmu Petr Ocknecht doporučuje kuskus s červenou řepou. Na něj štíra položte jako třešničku na dortu. Štír se podává prakticky jako jednohubka.

Autor:




Nejčtenější

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Další z rubriky

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.