Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Už není čas na vaření. Jak se měnily večeře v USA během 100 let

aktualizováno 
Zatímco v roce 1915 si hospodyňky ve Spojených státech amerických musely dát práci s přípravou roastbeefu, o sto let později je večeře otázkou okamžiku. V roce 2015 se na stole „smíříme“ s bleskově připraveným lososem.

Je zajímavé sledovat, jak se vyvíjely typické rodinné večeře v USA podle serveru Mode.com, který rád podává podobná srovnání – ať už se jedná o jídlo nebo například módu. Už v roce 1925 se začaly objevovat rafinovanější kousky, ne jen prosté maso s francouzskými brambory. Na žebříčku oblíbenosti se objevilo takzvané kuře àla king. V podstatě kuřecí kousky s rýží a zeleninou ve smetanové omáčce.

Fotogalerie

V tomto roce se se na talíři objevuje hrášek, který rodinné večeře v Americe provází prakticky až dodnes. Večeře s hráškem se podle serveru podávaly už v roce 1935. Jen si představte sušené hovězí se smetanou na krajíčku bílého chleba a hrášek restovaný na másle.

Po válce přišla řada na poněkud chudší jídla, místo masa „přišel do módy“ lunchmeat, ale přibývajícími roky to nebylo o nic lepší. Do stylu výživy totiž brutálně zasáhla televize a reklama, takže nastoupila éra hotových jídel. Jen se podívejte, jak odporně může vypadat večeře s krůtím masem v plastové mističce – s hráškem.

Další roky jsou vždy ve znamení módy. V polovině sedmdesátých let začíná vlna fondue, o deset let později začíná éra italské kuchyně, před koncem tisíciletí ovlivnili americkou kuchyni Mexičané, rok 2005 se počítá rokem sushi. A v současnosti si můžete pochutnat na grilovaném lososu s kapustovým salátem.

Celé toto video je samozřejmě nutné brát s velkou nadsázkou, co rodina, to jiné zvyklosti. Ale celkový trend je možný vysledovat. Dnes průměrně zaměstnaní lidé nemají čas na velké vyvařování.

Roastbeef si možná uděláme někdy během víkendu, kdy máme čas na vaření, rozhodně ho nepřipravujeme na večeři ve všední den. Hotová jídla většina lidí snad nekupuje, ale čas stačí maximálně na tu rybu na pánvi. Anebo v rodině, která se přes den stravuje v práci a ve škole, se večeře odbude studeným jídlem, třeba rohlíkem se šunkou.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.