Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Už není čas na vaření. Jak se měnily večeře v USA během 100 let

aktualizováno 
Zatímco v roce 1915 si hospodyňky ve Spojených státech amerických musely dát práci s přípravou roastbeefu, o sto let později je večeře otázkou okamžiku. V roce 2015 se na stole „smíříme“ s bleskově připraveným lososem.

Je zajímavé sledovat, jak se vyvíjely typické rodinné večeře v USA podle serveru Mode.com, který rád podává podobná srovnání – ať už se jedná o jídlo nebo například módu. Už v roce 1925 se začaly objevovat rafinovanější kousky, ne jen prosté maso s francouzskými brambory. Na žebříčku oblíbenosti se objevilo takzvané kuře àla king. V podstatě kuřecí kousky s rýží a zeleninou ve smetanové omáčce.

Fotogalerie

V tomto roce se se na talíři objevuje hrášek, který rodinné večeře v Americe provází prakticky až dodnes. Večeře s hráškem se podle serveru podávaly už v roce 1935. Jen si představte sušené hovězí se smetanou na krajíčku bílého chleba a hrášek restovaný na másle.

Po válce přišla řada na poněkud chudší jídla, místo masa „přišel do módy“ lunchmeat, ale přibývajícími roky to nebylo o nic lepší. Do stylu výživy totiž brutálně zasáhla televize a reklama, takže nastoupila éra hotových jídel. Jen se podívejte, jak odporně může vypadat večeře s krůtím masem v plastové mističce – s hráškem.

Další roky jsou vždy ve znamení módy. V polovině sedmdesátých let začíná vlna fondue, o deset let později začíná éra italské kuchyně, před koncem tisíciletí ovlivnili americkou kuchyni Mexičané, rok 2005 se počítá rokem sushi. A v současnosti si můžete pochutnat na grilovaném lososu s kapustovým salátem.

Celé toto video je samozřejmě nutné brát s velkou nadsázkou, co rodina, to jiné zvyklosti. Ale celkový trend je možný vysledovat. Dnes průměrně zaměstnaní lidé nemají čas na velké vyvařování.

Roastbeef si možná uděláme někdy během víkendu, kdy máme čas na vaření, rozhodně ho nepřipravujeme na večeři ve všední den. Hotová jídla většina lidí snad nekupuje, ale čas stačí maximálně na tu rybu na pánvi. Anebo v rodině, která se přes den stravuje v práci a ve škole, se večeře odbude studeným jídlem, třeba rohlíkem se šunkou.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Floridský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat nejen...  celý článek

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Do kukaně se vkládá falešné vejce ze sádry nebo porcelánu - pokladek. Slepice...
Sedm rad malochovatelům slepic, jak se vyhnout nákaze ptačí chřipkou

Přes víkend musel být uzavřen další malochov drůbeže, tentokrát na Přerovsku, kde uhynulo 35 slepic a další vykazovaly příznaky typické pro ptačí chřipku. Jak...  celý článek

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.