Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Už není čas na vaření. Jak se měnily večeře v USA během 100 let

aktualizováno 
Zatímco v roce 1915 si hospodyňky ve Spojených státech amerických musely dát práci s přípravou roastbeefu, o sto let později je večeře otázkou okamžiku. V roce 2015 se na stole „smíříme“ s bleskově připraveným lososem.

Je zajímavé sledovat, jak se vyvíjely typické rodinné večeře v USA podle serveru Mode.com, který rád podává podobná srovnání – ať už se jedná o jídlo nebo například módu. Už v roce 1925 se začaly objevovat rafinovanější kousky, ne jen prosté maso s francouzskými brambory. Na žebříčku oblíbenosti se objevilo takzvané kuře àla king. V podstatě kuřecí kousky s rýží a zeleninou ve smetanové omáčce.

Fotogalerie

V tomto roce se se na talíři objevuje hrášek, který rodinné večeře v Americe provází prakticky až dodnes. Večeře s hráškem se podle serveru podávaly už v roce 1935. Jen si představte sušené hovězí se smetanou na krajíčku bílého chleba a hrášek restovaný na másle.

Po válce přišla řada na poněkud chudší jídla, místo masa „přišel do módy“ lunchmeat, ale přibývajícími roky to nebylo o nic lepší. Do stylu výživy totiž brutálně zasáhla televize a reklama, takže nastoupila éra hotových jídel. Jen se podívejte, jak odporně může vypadat večeře s krůtím masem v plastové mističce – s hráškem.

Další roky jsou vždy ve znamení módy. V polovině sedmdesátých let začíná vlna fondue, o deset let později začíná éra italské kuchyně, před koncem tisíciletí ovlivnili americkou kuchyni Mexičané, rok 2005 se počítá rokem sushi. A v současnosti si můžete pochutnat na grilovaném lososu s kapustovým salátem.

Celé toto video je samozřejmě nutné brát s velkou nadsázkou, co rodina, to jiné zvyklosti. Ale celkový trend je možný vysledovat. Dnes průměrně zaměstnaní lidé nemají čas na velké vyvařování.

Roastbeef si možná uděláme někdy během víkendu, kdy máme čas na vaření, rozhodně ho nepřipravujeme na večeři ve všední den. Hotová jídla většina lidí snad nekupuje, ale čas stačí maximálně na tu rybu na pánvi. Anebo v rodině, která se přes den stravuje v práci a ve škole, se večeře odbude studeným jídlem, třeba rohlíkem se šunkou.

Autor:




Nejčtenější

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.