Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Už není čas na vaření. Jak se měnily večeře v USA během 100 let

aktualizováno 
Zatímco v roce 1915 si hospodyňky ve Spojených státech amerických musely dát práci s přípravou roastbeefu, o sto let později je večeře otázkou okamžiku. V roce 2015 se na stole „smíříme“ s bleskově připraveným lososem.

Je zajímavé sledovat, jak se vyvíjely typické rodinné večeře v USA podle serveru Mode.com, který rád podává podobná srovnání – ať už se jedná o jídlo nebo například módu. Už v roce 1925 se začaly objevovat rafinovanější kousky, ne jen prosté maso s francouzskými brambory. Na žebříčku oblíbenosti se objevilo takzvané kuře àla king. V podstatě kuřecí kousky s rýží a zeleninou ve smetanové omáčce.

Fotogalerie

V tomto roce se se na talíři objevuje hrášek, který rodinné večeře v Americe provází prakticky až dodnes. Večeře s hráškem se podle serveru podávaly už v roce 1935. Jen si představte sušené hovězí se smetanou na krajíčku bílého chleba a hrášek restovaný na másle.

Po válce přišla řada na poněkud chudší jídla, místo masa „přišel do módy“ lunchmeat, ale přibývajícími roky to nebylo o nic lepší. Do stylu výživy totiž brutálně zasáhla televize a reklama, takže nastoupila éra hotových jídel. Jen se podívejte, jak odporně může vypadat večeře s krůtím masem v plastové mističce – s hráškem.

Další roky jsou vždy ve znamení módy. V polovině sedmdesátých let začíná vlna fondue, o deset let později začíná éra italské kuchyně, před koncem tisíciletí ovlivnili americkou kuchyni Mexičané, rok 2005 se počítá rokem sushi. A v současnosti si můžete pochutnat na grilovaném lososu s kapustovým salátem.

Celé toto video je samozřejmě nutné brát s velkou nadsázkou, co rodina, to jiné zvyklosti. Ale celkový trend je možný vysledovat. Dnes průměrně zaměstnaní lidé nemají čas na velké vyvařování.

Roastbeef si možná uděláme někdy během víkendu, kdy máme čas na vaření, rozhodně ho nepřipravujeme na večeři ve všední den. Hotová jídla většina lidí snad nekupuje, ale čas stačí maximálně na tu rybu na pánvi. Anebo v rodině, která se přes den stravuje v práci a ve škole, se večeře odbude studeným jídlem, třeba rohlíkem se šunkou.

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.