Češi se chlubí, jak jedí zdravě. Pak si dají řízek nebo guláš se šesti - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi se chlubí, jak jedí zdravě. Pak si dají řízek nebo guláš se šesti

Chceme jíst zdravěji, ale nakonec si v restauraci dáme smažený řízek nebo svíčkovou. Vyplývá to z průzkumu mezi tisícovkou uživatelů stravenek společnosti Cheque Dejeuner. Hlavně ženy tvrdily, že dávají přednost lehkým jídlům, ale z provozních dat vyplývá, že také dávají přednost „klasice“.

Řízek s bramborovým salátem. Kdo by odolal. | foto: Profimedia.cz

„Z nedávno publikované série studií amerických vědců vyplynulo, že zaměstnanci, kteří během polední přestávky nejí, mají nižší produktivitu než ti, kteří si udělají pauzu na kvalitní oběd,“ tvrdí ředitel společnosti Jiří Kráčmar, a zdůrazňuje tak důležitost pořádného poledního jídla.

Z průzkumu vyplývá, že si přes všechna výživová doporučení stále dopřáváme k obědu tradiční česká jídla a že muži jsou v anketě pravdomluvnější než ženy.

Ženy totiž v odpovědích uváděly, že si k obědu dávají převážně těstoviny nebo salát. Zato muži otevřeně přiznávají, že si nejčastěji objednají řízek, smažený sýr nebo svíčkovou.

České obědové TOP 10 menu

Suverénně první místo si drží smažený řízek. Ten si objedná dvakrát více poledních strávníků než svíčkovou, která se v žebříčku umístila na druhé pozici. Saláty se do první desítky nedostaly vůbec, i když se v létě na talířích objevují stále častěji. Těsně pod ní se umístily i ovocné knedlíky a ani jiná sladká jídla nehrají v poledních menu prim.

Našly se i odlišnosti mezi jednotlivými kraji. V Praze respondenti uváděli mnohem častěji než v jiných krajích salát, na Moravě se na prvních příčkách oblíbenosti objevily halušky a v Ústeckém kraji zase s přehledem vyhrál smažený sýr.

Více než třetina dotázaných si k obědu objedná pravidelně i polévku. U mužů je podíl ještě větší, polévku si dopřeje každý druhý. Pouze polévku s pečivem obědváme jen zřídka.

Zvláštní kategorií jsou moučníky. Ten si dopřejí převážně lidé, kteří mají k dispozici stravenky vyšší hodnoty, a to zejména jako alternativu k dočerpání celkové hodnoty stravenky. Většinou si jej však odnášejí do kanceláře k odpolední kávě. Tu si také po obědě v restauracích přiobjedná málokdo. K obědu si každý druhý Čech objedná limonádu. Vede točená a domácí.

Stravenkami platí lidé v celé republice. V poledne je v restauracích využívá přibližně 54 % lidí. Průměrná nominální hodnota stravenky dosahuje u nových klientů letos už 71 korun. V současné době v Česku dostává příspěvek na stravování ve formě stravenky přibližně 1,3 milionu zaměstnanců. Optimální hodnota stravenky z hlediska daňového řešení letos vzrostla na 101 korun.

Mezinárodní průzkum skupiny Cheque Dejeuner v roce 2014

Skupina Cheque Dejeuner operuje ve třinácti zemích světa. Podle jejich průzkumu vyplývá, že každá země se drží historických zvyklostí a zaběhlých stereotypů.

Na Slovensku vedou známé halušky, bramborové placky na mnoho způsobů nebo guláš. V Polsku bychom nejčastěji na talířích viděli typický boršč, bigos (zelí a maso) nebo pirohy. V Německu asi nikoho nepřekvapí klasické klobásy, eintopf nebo pizza. Ta se objevuje na prvních třech místech i mezi poledními jídly v Itálii spolu s těstovinami a rizotem. Ve Francii si v poledne lidé nejčastěji dopřejí vařené hovězí, ragů ale také sendviče či bagety.

Připravte si evropské dobroty i vy

Na Labužník.cz najdete recepty na nejoblíbenější jídla, která se objevují v žebříčku obědových menu. Uvařte si boršč, kuřecí piri piri nebo pravé slovenské halušky.

Autor:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a
Zápisy do prvních tříd bez stresu: Rezervujte si přesný čas a

Zápisy do prvních tříd se nezadržitelně blíží. Víte, že na některých školách si rodiče mohou dopředu zarezervovat konkrétní čas, kdy se s budoucím...

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025