Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční stromky kolem dvou metrů někde nejsou. Nestačily dorůst

  14:33aktualizováno  14:33
Podle některých pěstitelů vánočních stromků letos může vzniknout problém se stromky o nejoblíbenější velikosti 150-200 centimetrů. Je to tím, že v minulých letech vznikl boom prodeje právě této velikosti, a tak se musí počkat, až dorostou ty menší.

Podle místopředsedy Sdružení pěstitelů vánočních stromků Františka Valdmana tento problém ale nemusí být všude. "Já jsem letos ve velkoobchodě viděl spíš nedostatek velkých stromků, pokud někde vznikl problém, tak je to spíš věcí prodejce. Špatně odhadl poptávku a střední stromky má vyprodány," tvrdí.

To pěstitel Martin Lang signály o nedostatku středních stromků od prodejců spíše potvrzuje. "V minulých několika letech jsme zaznamenali neobvyklý nárůst popularity stromů metr a půl až dva metry, a to nejen já, ale i kolegové v oboru. Proto jsme jich letos na trh mohli dát přece jen méně," vysvětluje.

Robert Šíma ze společnosti Abies Vysočina, která stromky pěstuje, však odporuje. "Stromky vyřezáváme plošně, tento problém jsme alespoň u nás nezaznamenali. Jestli je u stromků někde problém, tak u opravdu velkých stromů nad dva a půl metru. Obecně jich jde do prodeje málo, nejdou totiž moc na odbyt kvůli vysoké ceně. Pak se stane, že je prodejce radši ani neobjedná," říká.

Prodejci stromků na pražském Andělu

Prodejci stromků na pražském Andělu

Podle průzkumu iDNES.cz se zásobování stromky liší místo od místa podle dodavatelů. "Máme tu zřejmě nejpopulárnější jedli kavkazskou od nejmenších stromečků až po dvoumetrové kousky. Podle mě nabízí největší množství velikostí i tvarů," popisuje prodejce společnosti Baobab, která se zabývá komplexní péči o zeleň, ale pěstuje i vánoční stromky.

Podle něho jdou hodně na odbyt i smrk pichlavý a borovice. "Na klasický smrk ztepilý je ještě brzy, opadává nejdříve, lidé si ho budou kupovat až na poslední chvíli, aby jim vydržel až do Nového roku," říká zasvěceně.

Tato společnost neprodává stromky na centimetry, každý strom je označkován podle druhu a velikosti. Ohrada je pak rozdělena na jednotlivé kóje podle dřeviny. Podle barvy štítku pak kupující ihned pozná, kolik bude který stromek stát. Pohled do ohrady se stromky však dává za pravdu spíše lidem, kteří měli s nákupem středního stromečku problém. Na výběr bylo více malých stromků, anebo ohromné třímetrové monstrum.

Jak se starat o řezaný stromek

  • Jakmile si zakoupíte stromek, postavte ho na chladné místo - nejlépe někam ven.
  • Zabraňte přímému slunečnímu záření, protože jinak stromek příliš rychle vysychá.
  • Odřízněte na řezu stromku přibližně 2 cm silný plátek.
  • Postavte stromek do nádoby s vodou. Uvidíte, že stromek s čerstvě provedeným řezem přijme přibližně 5 litrů vody. Tak zůstane déle svěží. 
  • Kupte si v lékárně glycerín a nalijte ho do nádoby s vodou. Voda tak nezmrzne a stromek vodu lépe natáhne.
  • Kromě toho pokropte hadicí nebo konví na zalévání 2x-3x  všechno jehličí, celý stromek. Jehličí odebírá vláhu a dělá mu dobře, když se svlaží.
  • Také když už stojí stromek v místnosti, je výhodné zvlhčit jehličí 1x denně rozprašovačem.
Autor:


Témata: Advent a Vánoce


Nejčtenější

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.