Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kdo bydlí blízko rychlého občerstvení, trpí stresem, vyzkoumali vědci

aktualizováno 
Jste nervózní, neumíte se soustředit na odpočinek, neoslovuje vás vůně růží ani potěšení z výletu. Podle kanadských vědců se to stává hlavně lidem, kteří bydlí v místech s velkou koncentrací rychlého občerstvení.

Rychlá občerstvení mají šetřit čas, ale zároveň přispívají ke stresu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Průzkum provedli vědci z katedry managementu na torontské univerzitě Rotman School. „Chcete-li vychovat děti, které jsou trpělivější a ocení vůni růží, přestěhujte se do míst s nižší koncentrací provozoven rychlého občerstvení,“ tvrdí jeden z účastníků výzkumu, profesor řízení lidských zdrojů Sanford DeVoe.

Společně s kolegy zkoumali několik stovek anonymních respondentů a pak porovnali jejich odpovědi a směrovací čísla s databází posledního hospodářského průzkumu.

Výsledky podle vědců jasně prokazují, že rychlá občerstvení snižují schopnost člověka zpomalit a oprostit se od stresu a začít vychutnávat věci, které vyžadují čas. Ničí naši schopnost věnovat se příjemným činnostem a vychutnat si jednoduché životní radosti.

„Dochází tu k paradoxní věci. Rychlé občerstvení by nám mělo ušetřit čas, který bychom měli věnovat příjemným činnostem. Místo toho však zvyšuje naši netrpělivost,“ rozebírá výsledky výzkumu DeVoe.

Podle výsledků také zjistili, že pocity netrpělivosti vznikají už jen při pohledu na jídlo v obalech typických pro rychlá občerstvení. Pokud účastníci pokusu totéž jídlo viděli naservírované na obyčejném talíři, vyvolávalo to v nich libé pocity, pocit uspokojení a vyšší míru potěšení.

Výsledky průzkumu byly publikovány v časopise Social Psychological and Personality Science.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Malí sportovci: Které sporty jsou pro děti nejzdravější?
Malí sportovci: Které sporty jsou pro děti nejzdravější?

Ne každá aktivita je vhodná pro každý věk a každé dítě. Jakou a kdy vybrat, najdete v článku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.