Jak vypadá
. Zajímavosti a radyStrmělka anýzka je houba, kterou je v lese radost spatřit – hlavně díky jejímu modrozelenému zbarvení. Při jejím sběru bychom si měli dávat pozor zejména na záměnu s její kolegyní límcovku měděnkovou (Stropharia aeruginosa), která je ale rovněž jedlá. Strmělka anýzka má, jak již její název prozrazuje, velmi výraznou anýzovou vůni. |
Klobouky jsou 3 – 7 cm široké, zprvu ploše sklenuté a s hrbolem, záhy však až ploše rozložené, poněkud zprohýbané, měděnkově zelené nebo modrozelené, vybledající, naspodu v mládí se zelenavými, pak blednoucími lupeny, které mírně sbíhají na krátký, zelenavý, 3 – 7 cm dlouhý a 6 – 15 mm široký třeň; vůně anýzová. Výtrusný prach je bílý.
Kde a kdy roste
Strmělka anýzka roste místy velmi hojně od srpna do listopadu v listnatých, smíšených a zejména jehličnatých lesích, hlavně ve smrčinách, někdy v houfech.
Z hlediska uchovávání se anýzka nejlépe hodí k sušení. Vzhledem k její vůni ji sušíme odděleně od ostatních druhů. Usušené je potom můžeme rozdrtit na prášek a používat ho k ochucení některých jídel.