Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Strmělka anýzka (Clitocybe odora)

  12:42aktualizováno  12:42

Strmelka anýzka | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiStrmělka anýzka je houba, kterou je v lese radost spatřit – hlavně díky jejímu modrozelenému zbarvení. 

 Při jejím sběru bychom si měli dávat pozor zejména na záměnu s její kolegyní límcovku měděnkovou (Stropharia aeruginosa), která je ale rovněž jedlá. Strmělka anýzka má, jak již její název prozrazuje, velmi výraznou anýzovou vůni.

Klobouky jsou 3 – 7 cm široké, zprvu ploše sklenuté a s hrbolem, záhy však až ploše rozložené, poněkud zprohýbané, měděnkově zelené nebo modrozelené, vybledající, naspodu v mládí se zelenavými, pak blednoucími lupeny, které mírně sbíhají na krátký, zelenavý, 3 – 7 cm dlouhý a 6 – 15 mm široký třeň; vůně anýzová. Výtrusný prach je bílý.

Kde a kdy roste

Strmělka anýzka roste místy velmi hojně od srpna do listopadu v listnatých, smíšených a zejména jehličnatých lesích, hlavně ve smrčinách, někdy v houfech.

Z hlediska uchovávání se anýzka nejlépe hodí k sušení. Vzhledem k její vůni ji sušíme odděleně od ostatních druhů. Usušené je potom můžeme rozdrtit na prášek a používat ho k ochucení některých jídel.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté, Houby


Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Hřib přívěskatý
Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.  celý článek

Čirůvka kosatcová
Čirůvka kosatcová (Lepista irina)

Čirůvka voní po kosatcích, vzhledem připomíná čirůvku májovku.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.