Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides)

  12:45aktualizováno  12:45

Stroček trubkovitý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiAsijští kuchaři nahrazují stročky ucho jidášovo, které roste hlavně na podzim a v zimě. Německy se stroček trubkovitý jmenuje Totentrompete, což znamená trubka mrtvých, neboť svým tvarem a zbarvením skutečně připomíná šedočernou trubku.

Plodnice jsou 4 – 10 cm vysoké a 3 – 7 cm široké, úzce nálevkovité až trubkovité, tenké, křehce chrupavčité, nahoře široce otevřené, se zprohýbaným okrajem, na povrchu jemně šupinkaté, šedohnědé až šedočerné, na spodní straně skoro hladké, modrošedé. Výtrusy jsou bezbarvé.

Kde a kdy roste

Stroček trubkovitý roste dosti hojně od srpna do listopadu na zemi ve všech typech lesů.

Je jedlý, význačný kořennou chutí a vůní. Stroček se hodí k uchovávání všemi způsoby, avšak nejlepší je asi sušený. V kuchyni je mnohostranně použitelný, zvlášť dobře se hodí k rybám – jeho tmavé zbarvení tvoří nápadný kontrast s bílými rybami.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!
Pavučinec kozlí (Cortinarius traganus)

Jméno traganus odkazuje k pachu kozla. Aroma pavučince totiž není příjemné.   celý článek

Bělokosmatka polokulovitá
Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.  celý článek

Recept: jablkovo–ořechový koláč
Recept: jablkovo–ořechový koláč

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.