Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na babiččin štrúdl. Jablka se skořicí chutnají v zimě nejlíp

aktualizováno 
I cukrářka Markéta Krajčovičová má své oblíbené a vychytané recepty, které ji naučila její babička. A umění přípravy tradičního štrúdlu k nim patří. Což se v zimě, kdy jsou jablka jedním z nejdostupnějšího ovoce, obzvlášť hodí.

Potřebovat budete: 400 g listového těsta, 3 jablka, 50 g rozinek, 100 g ořechů, strouhanku, máslo, skořici, cukr, vejce, rum a javorový sirup. Rozinky namočte předem do rumu, klidně je můžete nechat nasáknout přes noc.

Jak připravit babiččin štrúdl

Jablka oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a orestujte je na pánvičce na rozpuštěném másle spolu se skořicí a cukrem. Míchejte, aby se nepřichytila ke dnu pánvičky nebo kastrolu, jakmile změknou, nechte je vychladnout.  

Mezitím vyválejte obdélníkový plát z klasického listového těsta, které běžně koupíte hotové. Dokonce ho můžete mít i v mrazáku, takže je kdykoliv po ruce, třeba když dorazí neohlášená návštěva.

Orestovaná jablka pak rovnoměrně rozprostřete na prostřední třetinu plátu těsta, tak, aby po zabalení nevytekla. Jablka ještě posypte nasekanými ořechy, rumem nasáklými rozinkami (nechte okapat nebo vymačkejte) a trochou strouhanky.

"Strouhanku babička přidávala, když měla hodně šťavnatá jablka. Tehdy přidaná strouhanka skvěle zafunguje, nasákne do sebe šťávu z jablek a ta během pečení nevyteče. Pokud vám jde spíš o další chuťový rozměr, můžete strouhanku opražit, ale pak už nebude schopná nasáknout vlhkost," vysvětluje Markéta. 

Pak přes jablka přehněte obě strany vyváleného těsta, konce zahněte podobně jako Markéta a takto připravený závin otočte přehybem dospod. Do mističky si rozklepněte vajíčko, případně jen žloutek, a celý štrúdl jím potřete. Nakonec ještě závin posypte cukrem se skořicí, během pečení krásně zkaramelizuje.

Aby se závin během pečení zbytečně moc nenafoukl, můžete ho před pečením propíchat vidličkou. Pečte zhruba čtvrt hodiny v troubě vyhřáté na 170 °C. Servírovat můžete přelitý javorovým sirupem a posypaný oříšky.

Autor:


Témata: umění, zima, Jablka, Máslo, Vejce


Nejčtenější

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.