Recept na babiččin štrúdl. Jablka se skořicí chutnají v zimě nejlíp

  • 29
I cukrářka Markéta Krajčovičová má své oblíbené a vychytané recepty, které ji naučila její babička. A umění přípravy tradičního štrúdlu k nim patří. Což se v zimě, kdy jsou jablka jedním z nejdostupnějšího ovoce, obzvlášť hodí.

Potřebovat budete: 400 g listového těsta, 3 jablka, 50 g rozinek, 100 g ořechů, strouhanku, máslo, skořici, cukr, vejce, rum a javorový sirup. Rozinky namočte předem do rumu, klidně je můžete nechat nasáknout přes noc.

Jak připravit babiččin štrúdl

Jablka oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a orestujte je na pánvičce na rozpuštěném másle spolu se skořicí a cukrem. Míchejte, aby se nepřichytila ke dnu pánvičky nebo kastrolu, jakmile změknou, nechte je vychladnout.  

Mezitím vyválejte obdélníkový plát z klasického listového těsta, které běžně koupíte hotové. Dokonce ho můžete mít i v mrazáku, takže je kdykoliv po ruce, třeba když dorazí neohlášená návštěva.

Orestovaná jablka pak rovnoměrně rozprostřete na prostřední třetinu plátu těsta, tak, aby po zabalení nevytekla. Jablka ještě posypte nasekanými ořechy, rumem nasáklými rozinkami (nechte okapat nebo vymačkejte) a trochou strouhanky.

"Strouhanku babička přidávala, když měla hodně šťavnatá jablka. Tehdy přidaná strouhanka skvěle zafunguje, nasákne do sebe šťávu z jablek a ta během pečení nevyteče. Pokud vám jde spíš o další chuťový rozměr, můžete strouhanku opražit, ale pak už nebude schopná nasáknout vlhkost," vysvětluje Markéta. 

Pak přes jablka přehněte obě strany vyváleného těsta, konce zahněte podobně jako Markéta a takto připravený závin otočte přehybem dospod. Do mističky si rozklepněte vajíčko, případně jen žloutek, a celý štrúdl jím potřete. Nakonec ještě závin posypte cukrem se skořicí, během pečení krásně zkaramelizuje.

Aby se závin během pečení zbytečně moc nenafoukl, můžete ho před pečením propíchat vidličkou. Pečte zhruba čtvrt hodiny v troubě vyhřáté na 170 °C. Servírovat můžete přelitý javorovým sirupem a posypaný oříšky.