Štrúdl pro chlapy nikdy neochutnáte studený. Zmizí rovnou z plechu

  9:09
Slaný moučník, křupavý i šťavnatý současně. Plný chutí, které nikoho neurazí. To všechno se vám podaří vytvořit z balíčku listového těsta, pikantního salámu či uzeného, sýra a zeleniny.
Slaná varianta tradičního závinu

Slaná varianta tradičního závinu | foto: Martina Čermáková

Listové těsto nepatří k nejzdravějším, ale čas od času si nějakou dobrotu z něj dopřeje asi každý. Kdo nepohrdne tradičním jablečným závinem neboli štrúdlem, toho dostane jeho slaná varianta do kolen. Což platí hlavně pro pány kluky a otce rodin.

Krok za krokem ke slasti na jazyku

Balíček čerstvého listového těsta pořídíte za cenu kolem třiceti korun, mražené bývá levnější. Z mrazáku ho můžete vytáhnout kdykoliv, ale čerstvé těsto se při pečení většinou lépe "nafukuje" a závin z něho bývá křehčí.  

Slaná varianta tradičního závinu

Slaná varianta tradičního závinu

Na náplň použijte plátkový sýr a na plátky nebo na kostičky nakrájený sýr balkánského typu (výborná je i mozzarela), pikantní salám typu herkules nebo poličan, plátky šunky nebo uzeného, záleží jen na vás. Ze zeleniny se osvědčily plátky rajčat, paprik, na olivovém oleji opečené plátky cukety nebo lilku. Přidat můžete i oblíbené koření nebo čerstvé bylinky.

Balíček listového těsta rozkrojte napůl. Na válu ho podsypte hladkou moukou a z každé půlky vyválejte obdélníkovou placku

Na střed rozválené placky naskládejte nejprve plátky sýra, pak pikantní salám, zeleninu a další druh sýra

Půl balíčku těsta si na válu podsypte hladkou moukou, aby se nelepilo, a vyválejte z něj obdélníkovou placku. Na její střed pak podélně poskládejte těsně vedle sebe plátky sýra, na ně plátky vybrané uzeniny, vrstvičku zeleniny (na fotografii jde o cuketu), pak další vrstvu sýra (v našem případě feta) a měsíčky rajčat. Podle chuti můžete okořenit.

Volné okraje placky radýlkem pokrájejte na proužky, zhruba 4 cm široké

Proužky zapleťte střídavě přes sebe a pevně je utahujte

Volné okraje těsta pokrájejte rádýlkem nebo nožem na proužky a jeden po druhém je pevně zapleťte přes sebe jako cop. Boky závinu by měly zůstat zvednuté a vcelku, aby z něj při pečení nevytékala šťáva a sýr. Volné pruhy těsta samozřejmě můžete nechat vcelku a jen je pevně přeložit přes sebe.

Volné konce uzavřete tak, aby při pečení nemohla vytékat ani šťáva ze zeleniny, ani rozpuštěný sýr

Hotové záviny položte na plech, nejlépe vyložený pečicí fólií, a potřete rozšlehaným žloutkem

Volné konce závinu musíte také pevně uzavřít, pak ho položte na plech vyložený v ideálním případě pečicí fólií. Stejným způsobem připravte závin i z druhé poloviny těsta, oba pak potřete rozšlehaným žloutkem a pečte ve vyhřáté troubě. Stačit by mělo zhruba 20 až 30 minut. Závin při pečení raději hlídejte, ke konci rozhoduje každá minuta. Měl by krásně vyběhnout, ideálně se propéct a vytvořit zlatavou kůrčičku, ale přitom se nespálit. Vonět bude zaručeně.

Slaná varianta tradičního závinu

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...