Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kupte listové těsto a kousek čerstvého lososa a máte luxusní oběd

aktualizováno 
Není pochyb o tom, že podobně jako u kuřete pořídíte i maso lososa nejlevněji, když si ho sami „rozbouráte“. Co všechno pak z lososa můžete připravit, rozebere Zdeněk Pohlreich v dalším dílu kuchařské školy Teď vaří šéf! v neděli v podvečer na Primě.

Začne nad krásným celým lososem (jak vybírat čerstvé ryby, čtěte zde) a poradí, jak ho správně naporcovat (praktické rady krok za krokem najdete zde). A pak už se vrhne na jednotlivé recepty, z nichž byste nejradši vyzkoušeli všechny. My si vybrali závin s lososem a smetanovým špenátem.

Jak na luxusní štrúdl s lososem krok za krokem

Do rybího závinu úplně stačí tučnější spodní část filetu (tedy ta směrem k břichu), tu horní si nechte třeba na japonské sashimi (i jeho přípravu šéf předvede). Potřebovat budete také plát listového těsta, čerstvé lístečky mladého špenátu, smetanu a vajíčko (a případně i čerstvou bazalku a suché bílé víno na omáčku popsanou níže).

Fotogalerie

Dva stejně velké plátky ryby (případně můžete využít i odřezky, závin to snese) osolte a ochuťte čerstvě mletým bílým pepřem, nechte stranou na talíři a vrhněte se na přípravu špenátu. Ten musíte spařit, aby změkl a nepouštěl při pečení vodu: jednoduše ho na půl minuty vložte do vroucí osolené vody a děrovanou naběračkou svižně přeneste do mísy s ledovou vodu a zceďte. „Dělá se to proto, abyste okamžitě zastavili var. Když ho necháte zvolna vychladnout, tak vám zešedne,“ radí šéf, jak zachovat svěží zelenou barvu lístků.

V rendlíčku pak na kousku másla orestujte na kostičky pokrájenou šalotku a na kousky nasekaný stroužek česneku. Přidejte trošku smetany, lehce osolte, opepřete a jakmile smetana zhoustne, vmíchejte do ní spařený a zchlazený špenát zbavený přebytečné vody (jednoduše ho z něj v dlani vymačkejte).

A konečně přijde na řadu plát listového těsta, který potřete rozšlehaným vajíčkem a položte na něj připravený plátek lososa. Na ten naneste vrstvu ochuceného  smetanového špenátu a přiklopte ho druhým plátkem lososa. Z boku přehněte těsto a lososový „sendvič“ do něj zabalte - nejlépe je to vidět na našem úvodním videu. Výsledek by měl v podstatě vypadat jako tradiční jablečný závin.

Závin pak přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vajíčkem a shora dostatečně propíchejte vidličkou, aby měla kudy utíkat pára. Jinak se může těsto při pečení trhat. Takto připravený závin pak dejte péct zhruba na dvacet minut do trouby rozpálené na 175 °C.

Má-li být zážitek dokonalý, připravte si i smetanovou omáčku

Pokud chcete závin s lososem servírovat s omáčkou z bílého vína a bazalky jako Pohlrech, stačí na kousku másla orestovat trochu nadrobno nasekané šalotky, zalít to suchým bílým vínem, přidat trochu vývaru a pozvolna se odpařující směs dochutit solí, pepřem a přihodit do ní vyvařit otrhané stonky bazalky.

Pak přilijte smetanu a nechte omáčku povařit. Zhoustlou omáčku dochuťte lžící dijonské hořčice, přeceďte ji přes jemný cedník a vmíchejte do ní na zjemnění oříšek másla. Nadrobno nasekané čerstvé lístky bazalky do ní vmíchejte až těsně před servírováním, aby si zachovala svěží zelenou barvu.

Smetanovou omáčku jednoduše nalijte na talíř, kousky štrůdlu do ní posadíte.
Ostrým nožem štrůdl pokrájejte.
Servírujte na smetanové omáčce.

Jakmile je voňavý štrúdl upečený, ostrým nožem ho nakrájejte a servírujte na omáčku rozlitou po talíři. „Na počátku byly takový dva nevinný kousky ryby a najednou, během chvilky, je z ní jídla, že se málem nevejde na talíř. A ta omáčka to vystřelí rovnou na Měsíc,“ konstatuje šéf nad talířem závinu, který vypadá úžasně.

Čtete rádi iDNES.cz? Podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová lupa.

Autor:




Nejčtenější

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.