Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stvořili superprase, které nesmrdí. Nikdo ho nechce, má upravenou DNA

Každé prase páchne, protože nedokáže dokonale strávit fosfor z krmiva. Nově vyšlechtěnému superpraseti upravili genofond tak, aby to umělo. Podle vědců vypadá i chutná jako normální vepř.
Šlechtitelé přicházejí s prasetem, které tolik nesmrdí, protože mu upravili genofond. Ilustrační foto

Šlechtitelé přicházejí s prasetem, které tolik nesmrdí, protože mu upravili genofond. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Jak píše Daily Mail, první speciálně geneticky upravené jorkšírské prase klame tělem. Vypadá jako obyčejné prasátko z jakéhokoliv venkovského chléva, ale je prvním z nové generace Frankenswine, tedy geneticky modifikovaných prasat, jejichž chov by měl být levnější a ekologičtější.

Jeho stvořitelé mu přezdívají Enviropig, což lze volně přeložit jako "prase pro život". Přínos vidí v tom, že hnůj těchto prasat obsahuje méně fosforu než běžné prasečí kejdy a bude tedy představovat menší riziko pro řeky, prameny a jezera. Věří, že Enviropig, na kterém pracovali více než deset let, bude prvním z geneticky modifikovaných zvířat, jehož vepřové, párky i slanina se dostanou do potravinových řetězců po celém světě.

Jorkšírskému praseti šlechtitelé upravili genofond, jinak vypadá i chutná stejně

Kritici geneticky modifikovaných potravin si ale myslí, že tato prasata jsou všechno jiné, jenom ne šetrná k životnímu prostředí. Jejich vyšlechtění podle nich povede jenom k tomu, že se zvýší počet farem, ve kterých se budou prasata chovat ještě intenzivněji než doposud.

Jak se šlechtilo "Frankenswine"

Jako všechna zvířata, i prasata potřebují krmivo s obsahem fosforu, důležitého pro silné kosti, zuby a buněčné stěny. Jsou ale krmená především obilovinami, které obsahují fosfor v takové formě, kterou nedokážou dokonale strávit. Většina farmářů proto prasatům přikrmuje enzym zvaný fytáza, který jim v tom pomáhá.

To ale není úplně ideální řešení, protože velká část enzymu odejde z těla prasete spolu s trusem. Výsledkem je na fosfor bohatý hnůj, který pokud si najde cestu k vodě, způsobí ve vodních tocích růst řas. Ty ve vodě úplně udusí veškerý život a vytvoří pro ryby a ostatní vodní živočichy doslova mrtvou zónu.
 
Výzkumníci tedy vzali gen zodpovědný za tvorbu fytázy z bakterie E.coli, a přidali ho do genetické výbavy prasete jorkšírského plemene. Aby zajistili, že bakteriální gen bude ve zvířeti pracovat tak, jak potřebují, zkombinovali ho před vložením do DNA uvedeného superprasete ještě s genem získaným z myši.

V prováděných testech bylo vyšlechtěné prase opravdu schopno absorbovat více fosforu z krmiva a jeho trus tedy tolik nesmrděl a obsahoval méně potenciálně toxických látek. Jeho maso se přitom zdá být totožné s kusy z tradičního jorkšírského vepřového.

Daily mail uvádí, že profesor Rich Moccia z University v Guelphu v Ontariu - jeden z týmu vědců, kteří se na šlechtění podíleli - k tomu řekl: "Tato prasata jsou téměř totožná s normálními prasaty jorkšírského plemene. Vypadají normálně, rostou normálně a chovají se normálně. Navíc jsou docela přátelská a společenská."

Zatím je schválen jen chov a testování

Počátkem letošního roku kanadská vláda schválila zvíře pro chov a testování v laboratořích. To ale neznamená, že se dostane do potravinového řetězce. Takové schválení trvá roky. Vicky Hird z Přátel Země se v této souvislosti vyjádřila, že dát tomuto praseti jméno Enviropig bylo od vědců obrovskou ironií.

"Chov prasat v intenzivních chovech nikdy nemůže být udržitelný, protože spotřebují ohromné množství sóji. Ta se pěstuje na území vykácených pralesů, což vede k tvorbě dalších skleníkových plynů," vysvětlila Hird. Navíc, pokud jde o geneticky modifikované potraviny, spotřebitelé je zatím většinou neuznávají a odmítají je akceptovat.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025