Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mimina surikat překvapila chovatele. Ve dvou týdnech už jsou k vidění

  11:49aktualizováno  11:49
Rodina surikat v pražské zoo se 7. října rozrostla o další tři mláďata. A ta překvapila. Chovatelům i návštěvníkům se ukázala mnohem dříve, než je obvyklé. Ačkoliv jim tedy jsou pouhé dva týdny, už je možné je pozorovat v jejich expozici. Při pěkném počasí venku, pokud je chladněji, tak za sklem.

Surikaty patří mezi nejoblíbenější zvířata v zoologických zahradách, přestože jde vlastně o malé, nenápadné a nikterak vzácné šelmičky. Děti i dospělé fascinují sehraností celé skupiny, která je navíc neustále akční.

Nepřehlédnutelné surikaty

V Praze žije rozrůstající se rodina surikat v těsném sousedství Afrického domu (kde najdete nejen žirafy a antilopy, ale i rodinu hrabáčů s tříměsíčním mládětem) od roku 2001. Ještě loni na podzim ji tvořila jen dominantní samice se třemi samci a jedním mládětem.

Dalších vrhů od téže samice se chovatelé dočkali letos v únoru a v květnu, další tři mláďata se narodila teď v říjnu. Od loňského listopadu jsou tedy již čtvrtým úspěšným vrhem jedné jediné dominantní samice, která šéfuje celé rodině čítající teď čtrnáct členů (o způsobu života surikat více zde).

Sobota 24. října v Zoo Praha

V tento den se bude v zoo v Troji slavit Mezinárodní den gibonů, který upozorňuje na snižující se počty těchto stromových primátů v jihovýchodní Asii. Expozici gibonů stříbrných, kde oslavy proběhnou, najdete na Opičích ostrovech ve spodní části zoo. Těšit se můžete na komentovaná krmení v 11:00 a ve 14:30, od 10 do 16 hodin tu najdete informační stánek. Probíhat tu budou i aktivity určené především dětem.

Samice Alangalang se svým prvorozeným mládětem od prvního dne po porodu skáče mezi lany a stromy. To se jí naštěstí velmi pevně a jistě drží.
Malý giboní kluk už začíná zvědavě vykukovat z matčiny náruče.

Samice Alangalang od prvního dne předvádí svého prvorozeného syna návštěvníkům.

Právě tady se také 29. července narodil první gibon stříbrný v historii českých a slovenských zoo (více zde). Jako jedno z mála mláďat narozených v lidské péči je velkou nadějí pro zachování druhu (v zoo žije cca 70 jedinců, v přírodě asi 2 500), který je jedním z celé řady těch, které doplácejí na neustálé vypalování pralesů a rozšiřování plantáží palmy olejné (více například zde).

Na surikatách v pražské zoo je úžasné, že tu žijí hodně podobně jako v přírodě. Tedy v rozrůstající se a neustále norující rodinné kolonii, kde se na péči o mláďata podílejí všichni členové skupiny. Tedy samci, samice i starší sourozenci.

Mláďata se dominantní samici rodí v noře a zpravidla vylézají až ve věku kolem tří týdnů. Chovatele proto trochu překvapilo, že poměrně veliká a čiperná nová trojčata se v expozici objevila už po čtrnácti dnech od porodu. Návštěvníci tak mají úžasnou příležitost novorozená mláďata vidět na vlastní oči.

Surikaty, které patří mezi promykovité šelmy, jsou typickými obyvateli jihoafrických savan a polopouští. Umí velmi dobře hrabat a jejich podzemní nory tvoří často nepřehlednou spleť doupat, kde se schovávají před predátory. Na jejich případnou přítomnost upozorňují takzvaní strážci, kteří kolonii v typicky vzpřímeném postoji hlídají. V jejich roli se dospělé surikaty průběžně střídají.

Podívejte se, jak umí surikaty řádit v podnorovaném výběhu v pražské zoo:

Autor:


Přidejte zkušenost se svou porodnicí na eMimino.cz
Přidejte zkušenost se svou porodnicí na eMimino.cz

pomůžete tak jiným maminkám, které mají porod před sebou.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.