Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sušírny ovoce, které na Moravě dříve živily celé rodiny, znovu ožívají

  12:36
Sušírny ovoce na Valašsku bývaly evropským centrem této úpravy sezonního ovoce a dnes je tu především mladí lidé znovu křísí k životu. Hostětínské centrum Veronica dokonce minulý víkend uspořádalo workshop, jak rozpadající se sušírny zrekonstruovat či jak kompletně postavit novou.

„Sušení sezonního ovoce bývalo v ovocnářských krajích tradicí. Kromě Valašska i na Klatovsku, kde ale ovoce i udili kouřem. Místní sušírny jsou konstruované tak, aby ovoce do styku s kouřem naopak nepřišlo,“ vysvětluje Jan Talaš, který má ve vzdělávacím a informačním ekologickém centru Veronica v Hostětíně na starosti právě sušírny.

Sušené ovoce bylo pro rodiny zdrojem jak cenných a chutných zásob na zimu, tak výdělku. „V jedné sušírně se dalo a dá usušit i 40 metráků ovoce za sezonu. V minulosti ho místní lidé jezdili prodávat nejčastěji do Rakouska, případně přímo do Vídně,“ popisuje Talaš tradici, kterou se zde snaží vzkřísit. Staré sušírny, které přežily, se totiž postupně rozpadají. Řada z nich má poslední šanci na záchranu.

Přímo v Hostětíně připravovali odborníci i účastníci workshopu vlastníma rukama místní sušírnu na nadcházející sezonu. Provedli jak práce, které je nutné udělat před každou sezonou (například vytmelení spár stavby sušírny hlínou), tak například vyráběli dřevěný okap, tedy rýnku.

Sušírnu lze v Hostětíně vidět

Zrekonstruovanou sušírnu ovoce v Hostětíně lze vidět na vlastní oči, návštěvy jsou v centru Veronica vítány. Kontakty a informace o pořádaných workshopech, například o Letní škole klimatu, udržitelnosti a soběstačnosti, najdete zde.

Nicméně předtím se jim dostalo teoretické přednášky od těch nejpovolanějších. Například od Radka Fryzelky, jehož zásluhou se podařilo zprovoznit hned tři sušírny v nedalekých Vlachovicích, mimo jiné sušírnu sv. Františka, kde zatím suší převážně bylinky (více informací zde). Následně několik sušíren v okolí také navštívili, ať už byly zrekonstruované, různě upravené, nebo zgruntu nově postavené.

Podrobnější představu o fungování a a podobě historických sušíren, které jednoznačně mají potenciál dobře sloužit lidem i dnes, si uděláte ve fotogalerii.

A jak by mělo správně sušené ovoce vypadat? „V sušírnách se topilo přes den i v noci, někde se v sušírnách i spalo. Teplota se udržuje na zhruba 80 °C, některé ovoce se suší celé, jiné je nutné alespoň rozkrojit napůl. I tak se půlka hrušky suší zhruba týden,“ vysvětluje mladý odborník. „Každopádně nesmí být mokré na omak, nesmí ale ani praskat, to je známka přesušení,“ dodává.

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...