Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Svatební koláčky jsou ke kávě vynikající. I bez svatby

  10:24
Plněné koláčky vázané do čtverce připomínají svázaný šátek s buchtami. Ruční práce je na nich vidět na první pohled, nicméně příprava není nijak složitá. A nemusíte je péct zrovna na svatbu. Hodí se na jakoukoliv rodinnou oslavu, nebo jen tak ke kávě či čaji o páté.

Cukrářka Markéta Krajčovičová je ovšem na svatbu pekla, nevěstě Janě, která si u ní objednala i atypický svatební dort. Něco moderního, netradičního, bez panáčků a holubiček, zato aby ladil se svatební kyticí z bílých hortenzií, růží a frézií.

Výsledek najdete ve fotogalerii, průběh vzniku dortu s hráškově zelenými detaily pak můžete zhlédnout  v dalším díle pořadu Božské dorty od Markéty v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. Do pečení koláčků se můžete pustit hned. 

Ingredience:
Na těsto:
400 g hladké mouky, 30 g droždí, 125 ml mléka, 3 vejce, špetka soli, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 250 g sádla

Na drobenku:
3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce cukru krupice, kousek másla  

Na tvarohovou náplň:
250 g tvarohu, 3 lžíce cukru moučka, 1 žloutek, 3 lžíce vanilkového pudinku na zahuštění, rozinky na ozdobení

Na makovou náplň:
100 g mletého máku, 100 ml mléka, 20 g másla, 60 g cukru krupice, 1 lžička skořice, tuzemský rum

Na povidlovou náplň:
100 g povidel, 2 lžíce tuzemského rumu, 2 lžíce strouhaného perníku smíchaného se špetkou skořice, lžička strouhané citronové kůry, případně cukr moučka na dochucení, plátky mandlí na dozdobení

Na ořechovou náplň:
100 g mletých ořechů, 100 ml mléka, 2 lžíce perníku na strouhání (lze nahradit pudinkem), 60 g cukru skořice  

Jak na tvarohové, makové, ořechové a povidlové koláčky

Mouku si nasypte do mísy, přidejte rozdrobené droždí, mléko, trochu cukru a jen lehce promíchejte. Pak přidejte sádlo (případně 100% tuk) a tři celá vajíčka a důkladně zpracujte těsto. Pak ho z mísy vyklopte na pomoučenou fólii, zabalte a dejte do ledničky zhruba na hodinku odpočinout.   

Mezitím si připravte náplně do koláčků, u každé stačí smíchat ingredience uvedené výše. Jen mák a ořechy Markéta předem trochu povaří s mlékem a s cukrem. Náplně při míchání ochutnávejte a cukr, rum či třeba skořici přidávejte podle své chuti, nemusíte se slepě řídit Markétiným receptem.     

Hotové těsto vyklopte na pomoučenou fólii, zabalte a nechte zhruba hodinu...
Žloutek vmíchejte do tvarohu, krásně ho obarví.
Rozválený plát nakrájejte na čtverečky, každý naplňte, protilehlé rohy...

Odpočinuté těsto pak vyklopte na pomoučený vál, i těsto lehce posypte hladkou moukou i navrch, aby se vám nelepilo na váleček a vyválejte z něj tenkou placku, ideálně ve tvaru obdélníku. Pak placku nožem rozdělte na čtverečky, na každý pak lžičkou naneste přiměřené množství náplně a rohy čtverečku jednoduše přimáčkněte k sobě.    

Takto připravené koláčky pak posypte drobenkou připravenou smícháním polohrubé mouky, cukru a másla, na tvarohové ještě přimáčkněte rozinku. Koláčky pečte v mírně předehřáté troubě zhruba 15 minut při teplotě 180 °C.   

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025