Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Svatomartinské víno láme rekordy, vinaři ve Zlínském kraji však váhají

  18:27aktualizováno  18:27
V neděli 11. listopadu se k lidem dostanou letošní Svatomartinská vína. V celé republice bude k dostání přes dva miliony lahví mladého vína, ze Zlínského kraje se však do stále populárnějšího projektu zapojili pouze tři vinaři.

Rodina Vaďurů z Polešovic se do projektu Svatomartinského vína zapojila počtvrté, každá z jejich lahví s mladým vínem tak bude opatřená etiketou se svatým Martinem na bílém koni. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Husa se zelím a knedlíkem. A k tomu samozřejmě mladé víno. Tak má podle tradice vypadat menu na svatého Martina.

Kde ochutnat Svatomartinské víno

Kroměříž

Na Hanáckém náměstí chystají otevření a degustaci mladých vín.

Uherské Hradiště

Tradiční akce zve na žehnání svatomartinského vína.

Velké Karlovice

Místní restaurace nabídnou svatomartinské menu i víno.

Vizovice

Sem přijďte už v sobotu od 9 hodin, dorazí i svatý Martin na koni.

Pozn.: Víno se podle tradice otevírá vždy 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut.

Svatomartinské víno, tedy první výsledek právě skončené sklizně, vinaři každoročně vypouštějí do světa 11. listopadu.

A letošní nabídka bude rekordní: v celé republice bude k dostání téměř 2,2 milionu certifikovaných lahví, které mohou nést symbol svatého Martina na bílém koni.

Pokud však budete chtít ochutnat Svatomartinské víno pocházející od vinaře ze Zlínského kraje, nečeká vás zrovna jednoduchý úkol.

Ze 122 vinařů zapojených do projektu jsou pouze tři z regionu.

"Zlínský kraj už je okrajovou oblastí, není tady tolik vinařů jako na jižní Moravě a většina jich je drobných. Proto do tohoto projektu nejdou," uvažuje známý vinař Jaroslav Vaďura z Polešovic, který Svatomartinské víno nabízí už třetím rokem. O udělení registrované značky zažádal se třemi víny bílými, jedním červeným a jedním růžovým.

"Všechny vzorky prošly a měly poměrně vysoké hodnocení, což je pro nás zadostiučiněním, protože kritéria odborné komise jsou dost tvrdá," přiznal Vaďura.

Kromě něj nabídnou Svatomartinské víno další polešovický vinař Vít Soják a také Josef Kadlčík z Hluku, jehož produkty nesou název Arcibiskupského zámeckého vína Kroměříž. Oba při certifikaci uspěli s jedním vzorkem.

V celé zemi neprošlo hodnocením ve Valticích jen 11 procent vzorků.

Fotogalerie

"Za nízkým počtem vyřazených vzorků stojí příznivé léto a asi dva týdny času navíc na výrobu. Rostou také zkušenosti vinařů s výrobou Svatomartinských vín, která je v mnoha ohledech specifická. Vinaři jsou zodpovědnější a už přihlašují k hodnocení vesměs jen velmi dobrá vína," poznamenal hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz, který hodnocení zajišťoval.

"Vinaři vzájemně ochutnávají svá mladá vína odjakživa. Projekt Svatomartinských vín vnímám jako velmi zajímavou marketingovou záležitost, která zároveň dává možnost ochutnat první výsledek práce vinaře i veřejnosti," říká Libor Zlomek, spolumajitel vinařství Zlomek & Vávra z Boršic u Blatnice.

To se projektu letos ještě neúčastní, několik druhů Svatomartinského vína od jiných regionálních vinařů však nabídnou v Galerii slováckých vín v centru Uherského Hradiště. "S jejím otevřením jsme letos měli hodně práce, ale Svatomartinské víno podporujeme a třeba už za rok nabídneme i vlastní," podotkl Zlomek.

Vaďura: Letošní vína budou bohatá na cukry

Ve vinařství rodiny Vaďurů ve slováckých Polešovicích to poslední dny bzučelo jako v úlu. Jen co skončili ve vinohradech se sběrem hroznů, už putuje do lahví první letošní víno. 

"Dřív jsme na Svatomartinské víno neměli vůbec čas. Ale snažíme se, aby nám rostl odbyt, přibývali lidé a široký sortiment zákazníka přitahuje," vysvětluje šéf firmy Jaroslav Vaďura.

Kolik Svatomartinského vína letos připravujete?
Od každé odrůdy máme v plánu kolem tisíce litrů, je to okrajová část naší produkce. Lidé si totiž často myslí, že se Svatomartinské víno pije jen na Martina. A máme vyzkoušené, že později se těžko prodává.

Byl zájem o mladá vína i před nástupem svatomartinské značky?
Ne. Říká se, že víno má zrát ve vinohradě i v lahvi. Takže je potřeba počítat s tím, že Svatomartinská vína jsou ještě nevyzrálá, čímž jsou ale taky zajímavá. Je to zároveň první možnost zjistit, jak kvalitní tento ročník bude.

A už tedy tušíte, jaký bude?
To bude jasnější až v lednu, únoru, až si víno sedne. Tvorba vína je zajímavý proces, u kterého si nikdy nemůžete být jistý výsledkem. Definitivně do lahví víno půjde začátkem léta.

Jak ovlivnilo kvalitu hroznů letošní počasí?
U nás vinice nepostihl mráz loňské zimy, nepříjemný ale byl mráz ze 17. na 18. května. Pomrzla úroda na dvou ze dvanácti hektarů.

U toho, co zbylo, si však vinaři kvalitu hodně chválí.
Letos byl rok bohatý na slunce, takže nabývaly cukry. Zároveň však sucho v srpnu a září zpomalilo vývin hroznů, protože bobule potřebují i vodu. Většinu vín máme v přívlastku, jenže kromě cukernatosti je důležitým faktorem i kyselina a té letos chybělo. Vinař říká: Kyselina – páteř vína. Rychle přibývaly cukry, ale mizely kyseliny, pak chybí harmoničnost. Proto jsme uspíšili vinobraní. Zatímco v jiných letech jsme sbírali ještě koncem listopadu, letos máme už 14 dní po sklizni.





Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Výbavička pro miminko za polovic?
Výbavička pro miminko za polovic?

Za polovinu i levněji seženete výbavičku na bazaru eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.