Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Svého dodavatele bedýnek s čerstvou zeleninou si najdete na internetu

  11:19aktualizováno  11:19
Elektronickou databázi takzvaného bedýnkového způsobu prodeje čerstvé zeleniny a ovoce přímo od farmáře chtějí do poloviny dubna vytvořit organizace zabývající se propagací ekologického zemědělství. Zemědělci se mohou do systému registrovat do konce března.

V bedýnce je směs ovoce a zeleniny, které mají právě sezonu | foto: ČTK

Organizace PRO-BIO Liga, Hnutí Duha a Bio-info.cz chtějí usnadnit dostupnost místních a čerstvých bioproduktů formou takzvaných bedýnek (viz článek o tomto systému prodeje zeleniny). Cílem je navázat spojení mezi českými biofarmáři a spotřebiteli. Adresář bedýnkových systémů a Bioklubů působících v České republice by měl být hotový do poloviny dubna.

Bedýnkáři, kteří chtějí být v adresáři registrováni, mají do konce března možnost vyplnit například na webu Bio-info.cz v rubrice Zprávy podrobnosti o své nabídce. Do poloviny dubna bude adresář "Kam pro bedýnky" vydán v elektronické formě a bude dostupný všem zájemcům na internetových stránkách Bio-info.cz, Hnutí Duha a Biospotrebitel.cz.

Zájemci o odběr si pak v adresáři jednoduše vyhledají možného dodavatele z okolí svého bydliště, údaje o jeho sortimentu, kontakt a další potřebné informace. "Momentálně evidujeme 27 bedýnkových systémů a 15 bioklubů," řekl Tom Václavík z agentury Green marketing, která v Česku propaguje biopotraviny a ekologické zemědělství.

Do úterka dosud elektronický dotazník vyplnilo, a tím se do připraveného adresáře přihlásilo, 16 subjektů. Podle Václavíka se tvůrci adresáře neomezují pouze na bioproducenty, ale chtějí podchytit jakoukoliv místní či regionální aktivitu.

Farmář pěstující mrkev

Odběr bedýnek si obvykle organizují sami zájemci. Skupina spotřebitelů se dohodne s místním pěstitelem, který jim většinou v pravidelných intervalech dodává své výpěstky na odběrové místo. Ve stanovenou dobu si tam mohou svou "bedýnku" vyzvednout. Dodávka se zpravidla platí předem a obsah balíčku může být do jisté míry překvapením. Farmář jej upravuje podle toho, co se právě urodilo.

Prodej zeleniny či ovoce s využitím bedýnek se v posledních letech v Evropě rychle rozšiřuje a dnes jej provozují stovky farmářů a obchodníků zejména ve Velké Británii, ale také v Německu či Rakousku. V Česku naopak lidé výhody tohoto způsobu prodeje teprve objevují.

Zájem farmářů o přímý prodej jejich produkce v poslední době roste. Kromě prodeje výpěstků přímo ze dvora (viz článek o databázi farmářů, kteří nabízejí produkty ze dvora) se rozšiřuje například síť automatů na prodej čerstvého mléka (viz článek o mléčných automatech). Těch jsou v zemi již desítky a další přibývají.

Automat na mléko před budovou Agrodomu ve Vyškově

Nově začínají vznikat také takzvaná farmářská tržiště, obyvatelé velkých měst si na nich mohou koupit čerstvé potraviny či květiny přímo od farmářů či výrobců (viz článek o chystaných pražských tržištích). Ve všech zmíněných případech dostávají zemědělci za své výrobky lépe zaplaceno. Nemusejí se totiž dělit o marži s obchodníky, jejichž podíl na konečné ceně výrobků se podle zemědělců stále zvětšuje.

Spotřebitelé pak v neobvyklých způsobech prodeje hledají alternativu k supermarketům, jejichž nabídka čelí kritice některých zákazníků kvůli své kvalitě či čerstvosti.

Autor:




Nejčtenější

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Další z rubriky

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Sázet semena z volného opylení je tak trochu dobrodružství.
Není semínko jako semínko. Písmeno s číslem zaručí úrodu

Kdo chce mít na zahrádce zaručenou úrodu, koupí si dražší semínka z první filiální generace. Kdo se zahradničením jen baví, může se pokusit vypěstovat si i...  celý článek

Vizualizace proměny zadního dvorku - o rozloze zhruba 100 metrů čtverečních -...
Hranice záhonů vymezili dlažebními kostkami pro snazší sekání trávníku

Typická zástavba pražských Střešovic, to jsou domky ve starém anglickém stylu s malou předzahrádkou a zeleným dvorkem za domem, nalepené jeden na druhém. Mají...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.