Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Švestková povidla podle babičky: tři suroviny a párkrát zamíchat

aktualizováno 
Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla, nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě.

Švestky zasypte cukrem. | foto: Jana Černá

Kolem vaření povidel koluje spousta mýtů – třeba že je budete muset usilovně míchat osm hodin, a pak ještě vyhodíte hrnec, protože se na něj hmota napálí. To ale není pravda. Vaření se dá zvládnout za dvě až tři hodinky a nádobí také vaše úsilí vydrží.

Čerstvé jsou s povlakem

Švestky, které mají povlak, jsou nejčerstvější.

Víte, že povlak na plodech je dobré znamení, že od otrhání do koupě neuplynula dlouhá doba?

Recept je vlastně jednoduchý, potřebujete pouhé tři suroviny. Základ tvoří švestky. Tři kila omyjte a osušte.

Pokud si obléknete rukavice (nejlépe jednorázové, žádné bavlněné), neprohloupíte. Roztrhávání plodů a odpeckovávání vám totiž zabarví ruce nejméně na týden, navíc si zničíte nehty.

A je to ta nejhorší práce při "velkém povidlování". Pak švestky nakrájejte (nebo jednodušeji rovnou při vytahování pecky natrhejte) na drobnější kousky (z každé švestky tak čtyři kousky).

Krok za krokem

Na tři kila potřebujete asi 1,2 kg cukru krystal nebo krupice (ochutnejte švestky, jak jsou kyselé, pokud se vám zkroutí ústa, odvažte dalších 300 gramů) a zalijte 200 ml klasického octa. Z uvedeného množství uděláte šest velkých sklenic povidel.

Švestky zasypte cukrem, důkladně promíchejte a nechte odstát. Ideálně 24 hodin, ale nejméně přes noc. Zakryjte alobalem, udělejte z něj pokličku, která ale něco málo vzduchu propustí. Pokud si vzpomenete, v polovině doby zamíchejte.

Švestky odmočte ve vodě a osušte.
Vypeckujte je a natrhejte na kousky.
Švesky zasypte cukrem.

Překvapí vás, kolik švestky pustí šťávy, prakticky se kompletně ponoří. Hrnec se švestkami (necedit) pak přesuňte na plotnu a zprudka vařte asi hodinu. Celou dobu by směs měla probublávat. Švestky se rozvaří na kaši.

Švesky promíchejte a nechejte odstát 24 hodin.
Švesky pustí hodně tekutiny.

Po 60 minutách snižte teplotu a vařte je na nižším stupni přibližně další dvě hodiny. Mají tendenci k připalování, proto je dobré občas průběžně zamíchat. Pozor na prskající povidla – pálí jako čert.

Pokud si vyberete švestky měkké a tmavé, budou se vařit kratší dobu. Na internetu najdete také recepty, kdy se povidla pečou v troubě, bez míchání. Ale z vlastní zkušenosti mohu prohlásit, že právě tehdy skončilo nádobí v popelnici.

Švesky se vaří dohromady asi tři hodiny.

Když má směs správnou povidlovou konzistenci (neteče, ale není ztuhlá jako kámen, aby se dala roztírat), ještě horkou ji přemístěte do skleniček. Zaplňte po okraj, zavíčkujte a hned otočte víčkem vzhůru. Tím se povidla sama zakonzervují.

Ideální bude spotřebovat je do roka, ale uvidíte, že vám na koláčích a v buchtách zachutnají natolik, že ve vaší spíži nevydrží ani do jara.

Náš tip

Pokud chcete experimentovat, přidejte do povidel pár svitků skořice a několik hvězdiček badyánu. Nebo skleničky před naplněním vypláchněte rumem. Nejenže se vydezinfikují, ale navíc povidla jemně ovoní.

Autoři:




Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.