Švestková povidla podle babičky: tři suroviny a párkrát zamíchat - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Švestková povidla podle babičky: tři suroviny a párkrát zamíchat

Když připravujete tak tradiční věc, jako jsou švestková povidla, nemá cenu vymýšlet inovace. Nejlepší jsou recepty, podle kterých švestky na kachlových kamnech vařily naše babičky – jednoduše a poctivě.
Švestky zasypte cukrem.

Švestky zasypte cukrem. | foto: Jana Černá

Kolem vaření povidel koluje spousta mýtů – třeba že je budete muset usilovně míchat osm hodin, a pak ještě vyhodíte hrnec, protože se na něj hmota napálí. To ale není pravda. Vaření se dá zvládnout za dvě až tři hodinky a nádobí také vaše úsilí vydrží.

Čerstvé jsou s povlakem

Švestky, které mají povlak, jsou nejčerstvější.

Víte, že povlak na plodech je dobré znamení, že od otrhání do koupě neuplynula dlouhá doba?

Recept je vlastně jednoduchý, potřebujete pouhé tři suroviny. Základ tvoří švestky. Tři kila omyjte a osušte.

Pokud si obléknete rukavice (nejlépe jednorázové, žádné bavlněné), neprohloupíte. Roztrhávání plodů a odpeckovávání vám totiž zabarví ruce nejméně na týden, navíc si zničíte nehty.

A je to ta nejhorší práce při "velkém povidlování". Pak švestky nakrájejte (nebo jednodušeji rovnou při vytahování pecky natrhejte) na drobnější kousky (z každé švestky tak čtyři kousky).

Krok za krokem

Na tři kila potřebujete asi 1,2 kg cukru krystal nebo krupice (ochutnejte švestky, jak jsou kyselé, pokud se vám zkroutí ústa, odvažte dalších 300 gramů) a zalijte 200 ml klasického octa. Z uvedeného množství uděláte šest velkých sklenic povidel.

Švestky zasypte cukrem, důkladně promíchejte a nechte odstát. Ideálně 24 hodin, ale nejméně přes noc. Zakryjte alobalem, udělejte z něj pokličku, která ale něco málo vzduchu propustí. Pokud si vzpomenete, v polovině doby zamíchejte.

Švestky odmočte ve vodě a osušte.
Vypeckujte je a natrhejte na kousky.
Švesky zasypte cukrem.

Překvapí vás, kolik švestky pustí šťávy, prakticky se kompletně ponoří. Hrnec se švestkami (necedit) pak přesuňte na plotnu a zprudka vařte asi hodinu. Celou dobu by směs měla probublávat. Švestky se rozvaří na kaši.

Švesky promíchejte a nechejte odstát 24 hodin.
Švestky pustí hodně tekutiny.

Po 60 minutách snižte teplotu a vařte je na nižším stupni přibližně další dvě hodiny. Mají tendenci k připalování, proto je dobré občas průběžně zamíchat. Pozor na prskající povidla – pálí jako čert.

Pokud si vyberete švestky měkké a tmavé, budou se vařit kratší dobu. Na internetu najdete také recepty, kdy se povidla pečou v troubě, bez míchání. Ale z vlastní zkušenosti mohu prohlásit, že právě tehdy skončilo nádobí v popelnici.

Švesky se vaří dohromady asi tři hodiny.

Když má směs správnou povidlovou konzistenci (neteče, ale není ztuhlá jako kámen, aby se dala roztírat), ještě horkou ji přemístěte do skleniček. Zaplňte po okraj, zavíčkujte a hned otočte víčkem vzhůru. Tím se povidla sama zakonzervují.

Ideální bude spotřebovat je do roka, ale uvidíte, že vám na koláčích a v buchtách zachutnají natolik, že ve vaší spíži nevydrží ani do jara.

Náš tip

Pokud chcete experimentovat, přidejte do povidel pár svitků skořice a několik hvězdiček badyánu. Nebo skleničky před naplněním vypláchněte rumem. Nejenže se vydezinfikují, ale navíc povidla jemně ovoní.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025