Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Svěží inspirace z Rakouska: přírodní vzhled aranžmá stále vede

aktualizováno 
Na konci března zaplavily výstaviště ve Welsu nedaleko Lince květiny všeho druhu. Největší zahradnický veletrh v zemi "Blühendes Österreich", tedy "Rozkvetlé Rakousko", přinesl kromě jiného také spoustu floristické inspirace. Užijte si ji. S trochou šikovnosti si můžete vnést do příbytku spoustu radosti.

Barevné těstoviny pokryly terakotové květináče i kovové příbory. | foto: Stanislava Neradová

I letos byly k vidění nejnovější trendy týkající se pěstování květin a rostlin, vybavení zahrady, techniky, nábytku, bazénů a jezírek. Díla rakouských floristů se mezi tím vším nedala přehlédnout, protože svou kreativitu představili v expozici Art Floral mistři z oboru. Jejich objekty a instalace z rostlinného materiálu a květin splňovaly všechny parametry špičkových děl.

Přírodní vzhled a jednoduché linie

Ve floristických trendech se celosvětově uplatňuje návrat k přírodě. Proto nemusíte používat nijak drahý materiál, a přesto lze vytvořit působivé aranže.

Zelenožlutooranžovou kombinaci projasňují bílé vázy ve tvaru koule, pryskyřníky a minigerbery ladí s citrony a malými pomerančíky kumkvaty. Větvičky s nádechem nazlátlého mechu vše barevně dokreslují,  voňavé tóny dodávají bylinky, především rozmarýna. Stačí se rozhlížet kolem sebe a nechat se inspirovat. Přirozená jednoduchá aranžmá vyrobíte třeba z větví, které přinesete z lesa nebo zahrady. Z větviček je možno připravovat nejrůznější konstrukce, třeba ve tvaru krychle, do které pak jen stačí naaranžovat barevně výraznější květy. S dekorací přírodního vzhledu vnesete do interiéru harmonii, tolik potřebnou pro dnešní uspěchanou dobu.

V aranžmá se objevilo i uhlí

Je doba prořezávání keřů a dřevin. Nevyhazujte větvičky a zkuste s nimi kouzlit jako rakouští floristé. Ti ke zhmotnění svých často odvážných představ použili kromě nich například také dřevěné uhlí na grilování, ze kterého vytvořili pomyslnou vázu.

V Linci sice žádné moře není, Magdalenu ale inspirovaly mořské škeble natolik, že je zvolila za základ desky stolu. Jejich tvary zjemňují květiny a traviny.Používaní materiálu s hrubou strukturou v kontrastu s jemnými prvky a pastelovými barvami je dalším charakteristickým znakem současných floristických trendů. Dobrou službu udělají úlomky kůry, jimiž můžete polepit nejrůznější nádoby.

Prim hraje v poslední době vosk, který se ve floristice objevuje ve stále větší míře. Mísy pokapané voskem působí zajímavě a přední floristé ve Welsu do nich neváhali umístit nejrůznější běžné rostliny.

O několik metrů dál v téže hale své nápady nabídli květináři, kteří stojí teprve na začátku své profese. Ve čtyřech disciplínách zemské soutěže ukázali svůj talent studenti z odborných učňovských škol zaměřených na floristiku.

Floristika je víc než pouhé řemeslo

Uvázat vzdušnou kytici není nic jednoduchého, vymyslet poutavou dekoraci stolu není o nic lehčí. Přesto to jde a možnosti jsou nekonečné…Floristika je v Rakousku, podobně jako v sousedním Německu, disciplínou velmi váženou. Obchod s květinami si na rozdíl od českých poměrů nemůže otevřít kdokoliv. Musí mít odborné vzdělání. Zákazníci zase umějí aranže a vazby patřičně ocenit, protože v oboru vidí víc než jen pouhé řemeslo. A rozhodně by si nešli koupit výzdobu do supermarketu.

Floristické výstavy v Rakousku mívají vysokou návštěvnost a není přitom rozhodující, zda vystavuje mistr florista nebo teprve učeň či student. A jak bylo patrno i ve Welsu, návštěvníci k dílům přistupují s úctou. Dlouze si je prohlížejí, diskutují o nich a samozřejmě si je skoro všichni také fotografují.

Kombinace květin a ovoce

Studenti, kterých soutěžilo zhruba čtyřicet, si do svých aranžmá zvolili hlavně jarní květiny. Sasanky, tulipány, pryskyřníky, máky a k nim také různé větvičky, třeba z břízy.

I oni se drželi současného trendu návratu k přírodě, kdy se rostlinný materiál objevuje nejen na konstrukcích, ale například i v přízdobách. V jednom aranžmá lze také kombinovat hrnkové květiny s řezanými. V jarním období se používají nejen narašené větvičky, ale i cibulky.

Ve skořápce bývá většinou žloutek, z těchto ovšem roste aromatická řeřicha. Konstrukci z drátu zdobí cibulky a jarní květiny, spodní část pak rozdrobené skořápky.Mladí floristé se kromě toho nebáli ani kombinace květin a ovoce, někde se objevila vzhledem k blížícím se velikonočním svátkům i vajíčka. Přesněji úlomky skořápek, které se v posledních letech ve floristice používají častěji než celá vejce. Jednoduché linie, žádná zdobnost, střízlivé barvy nejčastěji tón v tónu. Kdo chce tvořit, má z čeho čerpat.

Práce studentů zaplnily střed haly, který lemovaly vzorové zahrady převážně s koupacími jezírky. Lepší kulisu si studenti nemohli ani přát. Ačkoliv soutěžili ve čtyřech disciplínách, návštěvníci vedle kytic, volného tématu a svatebních kytic obdivovali nejvíce dekorace stolů.

Dekorace stolů mají svá pravidla

Slunné Středomoří je nekonečně inspirující. Větvičky starobylých oliv symbolizují prostírání, motiv se opakuje i na ubrousku. Květinová výzdoba lemuje kraje stolu. Bílé, zelené a žluté to ladí i s červeným vínem. - Rostliny a pokrmy patřily k sobě od dávné historie, a tak není divu, že se dekorace stolů staly samostatnou floristickou disciplínou. Ta má svá pravidla. Florista si musí zvolit vhodný tvar, vnitřní uspořádání, barvy, proporce a hlavně styl. Tím nejčastěji bývá styl dekorativní, ale i styl lineární nebo vegetativní, který zvýrazňuje přirozenost rostlinného materiálu.

Z červenožlutooranžové kombinace je cítit jaro...- Dekorace na stole by neměly nikoho omezovat ve stolování a v každém případě na sebe musí strávníci vidět. Logicky tedy mezi nimi nemohou stát nijak vysoké dekorace. Obvykle tedy dosahují maximálně výšky dvaceti až pětadvaceti centimetrů. Záleží jen na floristovi, s jakou lehkostí se s tímto omezením vyrovná. Jeho fantazii se meze nekladou.

Červené sasanky a bílé pryskyřníky se zdají být spolu se zelenými bylinkami ideální přílohou k misce těstovinových mašliček.- Barevnost by měla být sladěna s materiálem, barvou ubrusu, nádob, mohou však být spolu i v kontrastu. Při použití více aranžmá na stolech je důležitá volba proporcí. Nepsaným pravidlem také je, že se na stole nikdy nesmí objevit jakýkoliv jedovatý materiál, tedy ani rostlinný a květiny s nepříjemnou vůní.

Autor:




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.