Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Svěží inspirace z Rakouska: přírodní vzhled aranžmá stále vede

aktualizováno 
Na konci března zaplavily výstaviště ve Welsu nedaleko Lince květiny všeho druhu. Největší zahradnický veletrh v zemi "Blühendes Österreich", tedy "Rozkvetlé Rakousko", přinesl kromě jiného také spoustu floristické inspirace. Užijte si ji. S trochou šikovnosti si můžete vnést do příbytku spoustu radosti.

Barevné těstoviny pokryly terakotové květináče i kovové příbory. | foto: Stanislava Neradová

I letos byly k vidění nejnovější trendy týkající se pěstování květin a rostlin, vybavení zahrady, techniky, nábytku, bazénů a jezírek. Díla rakouských floristů se mezi tím vším nedala přehlédnout, protože svou kreativitu představili v expozici Art Floral mistři z oboru. Jejich objekty a instalace z rostlinného materiálu a květin splňovaly všechny parametry špičkových děl.

Přírodní vzhled a jednoduché linie

Ve floristických trendech se celosvětově uplatňuje návrat k přírodě. Proto nemusíte používat nijak drahý materiál, a přesto lze vytvořit působivé aranže.

Zelenožlutooranžovou kombinaci projasňují bílé vázy ve tvaru koule, pryskyřníky a minigerbery ladí s citrony a malými pomerančíky kumkvaty. Větvičky s nádechem nazlátlého mechu vše barevně dokreslují,  voňavé tóny dodávají bylinky, především rozmarýna. Stačí se rozhlížet kolem sebe a nechat se inspirovat. Přirozená jednoduchá aranžmá vyrobíte třeba z větví, které přinesete z lesa nebo zahrady. Z větviček je možno připravovat nejrůznější konstrukce, třeba ve tvaru krychle, do které pak jen stačí naaranžovat barevně výraznější květy. S dekorací přírodního vzhledu vnesete do interiéru harmonii, tolik potřebnou pro dnešní uspěchanou dobu.

V aranžmá se objevilo i uhlí

Je doba prořezávání keřů a dřevin. Nevyhazujte větvičky a zkuste s nimi kouzlit jako rakouští floristé. Ti ke zhmotnění svých často odvážných představ použili kromě nich například také dřevěné uhlí na grilování, ze kterého vytvořili pomyslnou vázu.

V Linci sice žádné moře není, Magdalenu ale inspirovaly mořské škeble natolik, že je zvolila za základ desky stolu. Jejich tvary zjemňují květiny a traviny.Používaní materiálu s hrubou strukturou v kontrastu s jemnými prvky a pastelovými barvami je dalším charakteristickým znakem současných floristických trendů. Dobrou službu udělají úlomky kůry, jimiž můžete polepit nejrůznější nádoby.

Prim hraje v poslední době vosk, který se ve floristice objevuje ve stále větší míře. Mísy pokapané voskem působí zajímavě a přední floristé ve Welsu do nich neváhali umístit nejrůznější běžné rostliny.

O několik metrů dál v téže hale své nápady nabídli květináři, kteří stojí teprve na začátku své profese. Ve čtyřech disciplínách zemské soutěže ukázali svůj talent studenti z odborných učňovských škol zaměřených na floristiku.

Floristika je víc než pouhé řemeslo

Uvázat vzdušnou kytici není nic jednoduchého, vymyslet poutavou dekoraci stolu není o nic lehčí. Přesto to jde a možnosti jsou nekonečné…Floristika je v Rakousku, podobně jako v sousedním Německu, disciplínou velmi váženou. Obchod s květinami si na rozdíl od českých poměrů nemůže otevřít kdokoliv. Musí mít odborné vzdělání. Zákazníci zase umějí aranže a vazby patřičně ocenit, protože v oboru vidí víc než jen pouhé řemeslo. A rozhodně by si nešli koupit výzdobu do supermarketu.

Floristické výstavy v Rakousku mívají vysokou návštěvnost a není přitom rozhodující, zda vystavuje mistr florista nebo teprve učeň či student. A jak bylo patrno i ve Welsu, návštěvníci k dílům přistupují s úctou. Dlouze si je prohlížejí, diskutují o nich a samozřejmě si je skoro všichni také fotografují.

Kombinace květin a ovoce

Studenti, kterých soutěžilo zhruba čtyřicet, si do svých aranžmá zvolili hlavně jarní květiny. Sasanky, tulipány, pryskyřníky, máky a k nim také různé větvičky, třeba z břízy.

I oni se drželi současného trendu návratu k přírodě, kdy se rostlinný materiál objevuje nejen na konstrukcích, ale například i v přízdobách. V jednom aranžmá lze také kombinovat hrnkové květiny s řezanými. V jarním období se používají nejen narašené větvičky, ale i cibulky.

Ve skořápce bývá většinou žloutek, z těchto ovšem roste aromatická řeřicha. Konstrukci z drátu zdobí cibulky a jarní květiny, spodní část pak rozdrobené skořápky.Mladí floristé se kromě toho nebáli ani kombinace květin a ovoce, někde se objevila vzhledem k blížícím se velikonočním svátkům i vajíčka. Přesněji úlomky skořápek, které se v posledních letech ve floristice používají častěji než celá vejce. Jednoduché linie, žádná zdobnost, střízlivé barvy nejčastěji tón v tónu. Kdo chce tvořit, má z čeho čerpat.

Práce studentů zaplnily střed haly, který lemovaly vzorové zahrady převážně s koupacími jezírky. Lepší kulisu si studenti nemohli ani přát. Ačkoliv soutěžili ve čtyřech disciplínách, návštěvníci vedle kytic, volného tématu a svatebních kytic obdivovali nejvíce dekorace stolů.

Dekorace stolů mají svá pravidla

Slunné Středomoří je nekonečně inspirující. Větvičky starobylých oliv symbolizují prostírání, motiv se opakuje i na ubrousku. Květinová výzdoba lemuje kraje stolu. Bílé, zelené a žluté to ladí i s červeným vínem. - Rostliny a pokrmy patřily k sobě od dávné historie, a tak není divu, že se dekorace stolů staly samostatnou floristickou disciplínou. Ta má svá pravidla. Florista si musí zvolit vhodný tvar, vnitřní uspořádání, barvy, proporce a hlavně styl. Tím nejčastěji bývá styl dekorativní, ale i styl lineární nebo vegetativní, který zvýrazňuje přirozenost rostlinného materiálu.

Z červenožlutooranžové kombinace je cítit jaro...- Dekorace na stole by neměly nikoho omezovat ve stolování a v každém případě na sebe musí strávníci vidět. Logicky tedy mezi nimi nemohou stát nijak vysoké dekorace. Obvykle tedy dosahují maximálně výšky dvaceti až pětadvaceti centimetrů. Záleží jen na floristovi, s jakou lehkostí se s tímto omezením vyrovná. Jeho fantazii se meze nekladou.

Červené sasanky a bílé pryskyřníky se zdají být spolu se zelenými bylinkami ideální přílohou k misce těstovinových mašliček.- Barevnost by měla být sladěna s materiálem, barvou ubrusu, nádob, mohou však být spolu i v kontrastu. Při použití více aranžmá na stolech je důležitá volba proporcí. Nepsaným pravidlem také je, že se na stole nikdy nesmí objevit jakýkoliv jedovatý materiál, tedy ani rostlinný a květiny s nepříjemnou vůní.

Autor:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Další z rubriky

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.