Špalík masa začal po nějaké době nadzvedávat pokličku, tak ho Markéta překrojila na půl

Špalík masa začal po nějaké době nadzvedávat pokličku, tak ho Markéta překrojila na půl | foto: Markéta Pavlů

Svíčková podle Kuchařky pro dceru nadchla geniální jednoduchostí

  • 241
Maso nepotřebuje dosáhnout bodu varu vody, aby se uvařilo nebo upeklo. Nižší teplota kupodivu masu prospívá natolik, že je nakonec mnohem měkčí a šťavnatější, než si umíte představit, tvrdí Jana Zatloukalová, autorka Kuchařky pro dceru v receptu na svíčkovou. Tak jsme ho vyzkoušeli.

Většinu náctiletých kuchyň nezajímá. Ale pak se odstěhují a chtěli by umět vařit. Jasně, mohou se přihlásit do některého z populárních kurzů vaření, ale na ně většinou nezbývají finance, alespoň studujícím. Může být řešením knižní kuchařka?

Kuchařka pro dceru z vydavatelství SmartPress se 185 vyzkoušenými recepty a podtitulem "Jak uspět hned napoprvé" se tváří, že právě ona je to pravá. Svým sebevědomím si o to řekla – tak jsme nalistovali recept na svíčkovou a dozvěděli se výše uvedené.

Začala nás zajímat dvojnásob a rozhodli jsme se: dáme recept na svíčkovou, perlu české kuchyně, vyzkoušet dvacetileté studentce. V kuchyni je skutečnou začátečnicí, se sporákem na podnájmu bojuje stylem pokus-omyl.

Recept na tu správnou svíčkovou se v rodinách i mezi šéfkuchaři přechovává doslova jako poklad, viz předchozí článek s videem, jak dělá svíčkovou Frič a jak Pohlreich. A z Kuchařky pro dceru naopak vyplývá, že snad ani neexistuje nic jednoduššího, než připravit svíčkovou!

Recept na svíčkovou pečenou přes noc

Ingredience: 1 kg hovězí kližky (případně hovězí kýty), 400 g směsi kořenové zeleniny pod svíčkovou (mrkev, celer, petržel, může být i mražená), 1 cibule, 500 ml smetany, půlka citronu, cukr a sůl.

"Netrapte se příliš vysušenou hovězí pečení, nesnažte se maso přelstít několikadenním naložením do mořidla nebo hrátkami se špikovacím nožem a hromadou špeku. Zachovejte chladnou hlavu i troubu a směle do díla, na takovou lahůdku budete vzpomínat ještě dlouho," dočte se adept vaření u receptu, ještě než se pustí do díla.

"Uklidnilo mě to, protože už moje prababička mi od mala říkávala, že teprve až budu umět svíčkovou, můžu se vdávat. Takže sama od sebe bych si na svíčkovou ještě dlouho netroufla," popisuje Markéta svoje pocity před přípravou svíčkové pečeně.

Na pánev stačí vložit pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, navrch maso a trochu podlít vodou

Špalík masa začal po nějaké době nadzvedávat pokličku, tak ho Markéta překrojila na půl

Cibuli oloupejte a společně se zeleninou nasypte do spodní části uzavíratelného pekáčku. Maso ze všech stran osolte zhruba lžičkou soli a položte na zeleninu. Pekáček překryjte alobalem kvůli lepšímu utěsnění a ještě uzavřete víkem. Vložte do trouby, nastavte teplotu asi na 100 °C a na 6 hodin na maso úplně zapomeňte.

"To bych ráda udělala,“ hlásila Markéta první problém, "jenže na podnájmu mám k dispozici jen vařič.“ Tak na naši radu trochu zaimprovizovala. Použila kvalitní pánev, kterou si pořídila na steaky, a skleněnou poklici. Aby měla jistotu, že se nic nepřipálí, poradili jsme jí, ať vše podlije skleničkou vody.

Upečenou zeleninu se sladkou smetanou šoupnete do mixéru

Zelenina rozmixovaná ve smetaně vytvoří sama o sobě dostatečně hustou omáčku

"Ok, jinak jsem postupovala přesně podle receptu. Na pánev jsem vložila pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, navrch osolené maso, trochu jsem vše podlila vodou, přikryla pokličkou a plotýnku jsem stáhla na minimum,“ popisuje svůj postup začátečnice. "Špalík masa ovšem začal po nějaké době pracovat a nadzvedávat pokličku, tak jsem ho překrojila na půl,“ doplňuje ještě detail.

Během zhruba dvou a půl až třech hodin Markéta ještě asi dvakrát nevydržela, zeleninu s masem pro jistotu podlila a maso obrátila. "Po této době už bylo jasné, že maso je tak měkoučké, že je zbytečné ho dál trápit. Kousek jsem ochutnala a byla jsem překvapená jeho úžasnou chutí. Jako kdyby nějaký čas leželo v už hotové omáčce,“ popisuje Markéta.

Maso Markéta pokrájela na plátky a odložila, zeleninu z pánve přendala do mixéru, přilila 10% smetanu a rozmixovala. Vlila zpátky do hrnce, zhruba 5 minut mírně povařila, přidala šťávu z půlky citronu a chuť doladila dvěma lžičkami cukru.

Hotovou omáčku, jen ze zeleniny a smetany, podle potřeby dochutíte

Maso dejte zpět do hotové omáčky

Pak už jen vložila maso do hotové omáčky, aby se prohřálo. Knedlík koupila hotový. Je sympatické, že autorka to sama v kuchařce radí, i když na jiném místě najdete podrobný recept na správný domácí knedlík. "Někdy ho zkusím, teď jsem byla ráda, že jsem zvládla maso a omáčku, přítel byl nadšený," usmívá se Markéta.

Nenápadná dvoustránka s receptem obsahuje praktické rady k nezaplacení

První vlastnoručně udělaná svíčková, a výborná

Druhý den kuchařka-začátečnice přivezla zbytek ochutnat. Nepřeháním, svíčková byla jako od babičky. O svátcích ji sama vyzkouším. Proč dělat svíčkovou složitě, když to evidentně jde i jednoduše.