Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Tohle v přírodě neuvidíte. Holátko sýkorky modřinky se klube z vajíčka

  0:15aktualizováno  0:15
Tohle v přírodě sotva uvidíte na vlastní oči. Profesor Szymon Drobniak zaznamenal na kameru, jak se klube slepé a holé ptáče sýkorky modřinky. Skupina vědců ve Švédsku totiž zkoumá chování těchto zpěvných ptáků už 13 let. Mimo jiné zjišťují, proč se samice páří s několika samci.

Každý rok vědci na ostrově Gotland studují páření těchto zvířat na skupině zhruba 200 sýkorek modřinek. Momentálně se výzkum zaměřuje na účinky testosteronu a stresových hormonů na vývoj jejich mláďat. Proto mláďata, jaké se vyklubalo před kamerou, chovají a sledují v inkubátorech.

Sýkorka modřinka se jako evropský zpěvný pták běžně vyskytuje i v Česku, pravděpodobně ji znáte z krmítek, i když potkat se můžete právě i s jejím mládětem, nejčastěji když se učí létat. Vaši pomoc však většinou nepotřebují, i když vypadnou z hnízda (většinou stačí mládě vysadit na větev, čtěte zde).

Než v přírodě dospěje jedno ptáče, rodiče se musí pěkně otáčet

Čerstvě vylíhnuté mládě, jako je na videu, se ovšem bez okamžité péče rodičů neobejde, nepřežilo by. „Rodiče je totiž nejen krmí, ale především zahřívají. Bez nich by mládě velice rychle uhynulo,“ vysvětluje ornitolog Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Fotogalerie

Vylíhnuté mládě spotřebuje denně přibližně tolik potravy, kolik samo váží. „Zejména v době těsně před vylétnutím, kdy váží kolem patnácti gramů. Rodiče se tedy při shánění potravy doslova nezastaví, když vezmeme v úvahu, že v hnízdě je třeba i přes 10 mláďat,“ dodává ornitolog. Rodiče přitom samozřejmě musí nakrmit i sebe. 

V hnízdě vyrůstá malá sýkorka ještě zhruba 20 dnů, kdy se z nemohoucího holátka promění v plnohodnotného ptáčka, plně opeřeného, stejně velkého jako rodiče a schopného létat. Ale ani zdaleka pak ještě není dospělá.

„Tato vyvedená mláďata rodiče krmí ještě mimo hnízdo a učí je hledat potravu. Zcela samostatná jsou až po několika týdnech, ale často se drží v rodinných hejncích třeba i přes zimu,“ vysvětluje ornitolog, proč vylétnutím z hnízda péče o potomstvo u sýkorek nekončí.

Teprve na jaře loňská mláďata pohlavně dospějí a utvoří páry, které si pak brání teritorium, do kterého jiné sýkorky svého druhu nepustí. „Uprostřed teritoria je dutina, do níž samička snese vajíčka, ze kterých se po 14 dnech vylíhnou nová mláďata a celý cyklus přírody se opakuje,“ uzavírá Vermouzek s tím, že se sýkorky dožívají zhruba tří až sedmi let života. 

Autoři: ,


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.