Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

aktualizováno 
V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně nadlábnout, takže je neuráží ani hodování na mršině. Jde přece o tuk a bílkoviny.

Podle autora fascinujícího videa, místního lesníka Romana Pasionka, jde o mršinu, která zbyla po nočním hodování vlků. A je v pořádku, že ani ohlodaná kostra, která z jelena zbyla, nepřijde na zmar. (Přečtěte si zde, kolik ze své váhy drobní ptáci ztratí za jedinou mrazivou noc.)

Fotogalerie

„Sýkorky potřebují kalorickou stravu, především tuky, tak využívají i tyto. Ostatně není to nic jiného, než když sýkorkám pověsíme někam na větev lůj - to je taky mršina, jen ji vytvořil řezník, nikoli vlk. Myslivci znají i to, jak sýkory ozobávají stažené kůže od tuku,“ vysvětluje ornitolog Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Pro zpěvné ptáky je podle něj zásadní potrava bohatá na kalorie, protože kvůli své malé velikosti mají sýkorky relativně velký povrch těla, a tedy velké tepelné ztráty. „Ty si musí kompenzovat právě kalorickou potravou. Z tohoto pohledu jsou mršina, lojová koule nebo slunečnicová semínka jedno a totéž,“ konstatuje ornitolog, který se přimlouvá za přikrmování ptactva jen kvalitní potravou.

Čím ideálně zpěvné ptáky při současných mrazech přikrmovat, čtěte zde.

Autor:




Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.