Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Po italském zemětřesení zachraňuje milovníky parmazánu sýr z Litovle

  17:02aktualizováno  17:02
Když Itálií letos v květnu otřásla dvě ničivá zemětřesení, labužníci z celého světa se zděsili při pohledu na zničená kola parmazánu i na poničené mlékárny, kde se tento sýr vyrábí. Naštěstí je může zachránit sýrárna z Litovle.

Rozšířený provoz česko - italského výrobce tvrdých přírodních sýrů, sýrárna Orrero v Litovli - Třech Dvorech, kde vyrábějí sýr Gran Moravia. | foto: Profimedia.cz

Ztráty po zemětřesení stále ještě definitivně nejsou vyčísleny, ale pokud by někdy byl potřeba "náhradní" parmazán, jeho milovníci by ho měli hledat v Česku, napsala agentura Reuters.

Firma rodiny Brazzaleových, která má dvousetletou tradici, po pádu komunismu v roce 1989 pročesávala region středovýchodní Evropy, dokud v České republice nenašla, co hledala: hlavně rozsáhlé pastviny pro krávy a lidi s dostatečnými odbornými znalostmi. V mlékárně v Litovli, která zahájila provoz v roce 2000, nyní pracuje více než polovina z 350 zaměstnanců rodiny Brazzaleových. Chlubí se tím, že je to největší výroba sýra typu parmazán na světě.

"Když jsme to tu viděli, okamžitě jsme si řekli, že to je ten kraj. Je tu hodně země, hospodářství jsou velká a dobře spravovaná," řekl agentuře Reuters Roberto Brazzale, šéf rodinné firmy. "Zdejší plemeno skotu je pro náš sýr dobré, řekl bych, že lepší než v Itálii," řekl.

Litovelská mlékárna denně odebírá okolo půl milionu litrů mléka, což je podle Reuters asi osm procent celkové produkce v České republice.

V Itálii je rodina Brazzaleových jedničkou ve výrobě másla a jedním z největších výrobců sýra Grana Padano, který pochází z Pádské nížiny. Český parmazán Gran Moravia, který získal jméno po Velké Moravě, se vyrábí prakticky stejně jako jeho italští bratranci parmazán a Grana Padano.

Tvaruje se do 36kilogramových kol a nechává se zrát devět až 24 měsíců. Mléko, ze kterého pochází, se stále kontroluje, dohlíží se třeba na výběr té správné píce pro krávy, aby mléko získalo správnou vůni, jakou má tento tvrdý sýr mít.

Brazzale říká, že 70 procent sýra vyrobeného v Česku vyveze do Itálie, zbytek do dalších 54 zemí na celém světě. Jen čtyři procenta míří na český trh. Až půjdete do obchodu kupovat originál, možná dostanete sýr vyrobený v Česku.

Zemětřesení na severu Itálie z 20. a 28. května způsobila výrobcům parmazánu škody ve výši nejméně 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč). Poškozeny byly výrobny, místa, kde sýr zraje. Škody hlásili i výrobci v Pádské nížině, celkem podlehl zkáze skoro milion kol parmazánu a Prana Padano.

Autoři: ,




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.