Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Po italském zemětřesení zachraňuje milovníky parmazánu sýr z Litovle

  17:02aktualizováno  17:02
Když Itálií letos v květnu otřásla dvě ničivá zemětřesení, labužníci z celého světa se zděsili při pohledu na zničená kola parmazánu i na poničené mlékárny, kde se tento sýr vyrábí. Naštěstí je může zachránit sýrárna z Litovle.

Rozšířený provoz česko - italského výrobce tvrdých přírodních sýrů, sýrárna Orrero v Litovli - Třech Dvorech, kde vyrábějí sýr Gran Moravia. | foto: Profimedia.cz

Ztráty po zemětřesení stále ještě definitivně nejsou vyčísleny, ale pokud by někdy byl potřeba "náhradní" parmazán, jeho milovníci by ho měli hledat v Česku, napsala agentura Reuters.

Firma rodiny Brazzaleových, která má dvousetletou tradici, po pádu komunismu v roce 1989 pročesávala region středovýchodní Evropy, dokud v České republice nenašla, co hledala: hlavně rozsáhlé pastviny pro krávy a lidi s dostatečnými odbornými znalostmi. V mlékárně v Litovli, která zahájila provoz v roce 2000, nyní pracuje více než polovina z 350 zaměstnanců rodiny Brazzaleových. Chlubí se tím, že je to největší výroba sýra typu parmazán na světě.

"Když jsme to tu viděli, okamžitě jsme si řekli, že to je ten kraj. Je tu hodně země, hospodářství jsou velká a dobře spravovaná," řekl agentuře Reuters Roberto Brazzale, šéf rodinné firmy. "Zdejší plemeno skotu je pro náš sýr dobré, řekl bych, že lepší než v Itálii," řekl.

Litovelská mlékárna denně odebírá okolo půl milionu litrů mléka, což je podle Reuters asi osm procent celkové produkce v České republice.

V Itálii je rodina Brazzaleových jedničkou ve výrobě másla a jedním z největších výrobců sýra Grana Padano, který pochází z Pádské nížiny. Český parmazán Gran Moravia, který získal jméno po Velké Moravě, se vyrábí prakticky stejně jako jeho italští bratranci parmazán a Grana Padano.

Tvaruje se do 36kilogramových kol a nechává se zrát devět až 24 měsíců. Mléko, ze kterého pochází, se stále kontroluje, dohlíží se třeba na výběr té správné píce pro krávy, aby mléko získalo správnou vůni, jakou má tento tvrdý sýr mít.

Brazzale říká, že 70 procent sýra vyrobeného v Česku vyveze do Itálie, zbytek do dalších 54 zemí na celém světě. Jen čtyři procenta míří na český trh. Až půjdete do obchodu kupovat originál, možná dostanete sýr vyrobený v Česku.

Zemětřesení na severu Itálie z 20. a 28. května způsobila výrobcům parmazánu škody ve výši nejméně 150 milionů eur (3,8 miliardy Kč). Poškozeny byly výrobny, místa, kde sýr zraje. Škody hlásili i výrobci v Pádské nížině, celkem podlehl zkáze skoro milion kol parmazánu a Prana Padano.

Autoři: ,


Témata: Vaření


Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.