Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sýrová pomazánka s červy pěkně křupala, tvrdí redaktor MF DNES

  7:42aktualizováno  7:42
V rámci kurzu vaření hmyzích specialit vyzkoušel redaktor MF DNES Ondřej Černý, jak chutnají. Kurzy vedl Petr Ocknecht, kuchař a cukrář z brněnského Palace Hotelu. Podle něho jsou někteří lidé za cvrčky a červy ochotní jet i stovky kilometrů.

Redaktor MF DNES ochutnává jídlo "obohacené" červy | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Kurzy pořádala Mostecká hotelová škola Bukaschool. Připravované pokrmy byly "obohaceny" o cvrčky či červy. "Speciální kurz pro studenty mostecké hotelové školy Bukaschool jsem bral jako zajímavý pracovní zážitek," popisuje redaktor.

Zábava pro něj skončila ve chvíli, kdy uviděl, jak se na rozpálené pánvi svíjí parta "fešáckých" třícentimetrových moučných červů. "Myslel jsem, že to v tom jídle nebude vidět," snažil se ještě vycouvat. "Nebuď srab. Já do toho jdu," kontroval Roman Sejval, kuchař a učitel ze školy, kde se kurz pořádal, aby studenti poznali další kulinářské možnosti.

A přidal ještě talířek se sušenkami, čokoládovými oplatkami, medovými placičkami a malými toustíky. I z nich se usmívali červíci. A také cvrčci.

Někde je pojídání hmyzu zcela běžné

Pojídání hmyzu je v některých zemích zcela běžné. Na jih od africké Sahary nebo na východ od Uralu je to normální součást jídelníčku. Ve střední Evropě je to alespoň zvenčí podivínská výstřednost. Podle gerontologů, odborníků, kteří zkoumají stáří a stárnutí, bude však hmyz součástí potravin už velmi brzy - je totiž výživný, obsahuje minerály, správné tuky a další látky, o nichž tak skvěle mluví televizní dietologové.

Petr Ocknecht například připravil červy na másle

Petr Ocknecht například připravil červy na másle

Dokonce se uvažuje o tom, že budou součástí potravinových doplňků pro seniory - právě kvůli jejich výživové hodnotě.

"Hmyz má jednu neuvěřitelnou vlastnost - dokáže nabrat chuť toho, s čím se podává. Proto ho doporučuji nejdřív vyzkoušet třeba jako součást celozrnného chleba, svítku do polévky nebo medové placičky se sezamem," líčí Marie Borkovcová, bioložka z brněnské Mendelovy univerzity, která se hmyzem jako součástí stravy zabývá již osm let.

"Firmy vyrábějící tyčinky nebo chipsy se hodně snaží, aby jejich výrobky dobře křupaly. Z výzkumů vyplývá, že lidé mají křupání jídla rádi. Dobře připravený hmyz křupe. Proč to tedy nevyzkoušet?" dodává.

Pro kurz spolu s kuchařem Petrem Ocknechtem připravili toustíky se sýrovou pomazánkou a moučnými červy. Chutnaly jako sýrové toustíky s křupnutím navíc. "V medových placičkách, sušenkách ani chlebu bych broučky nepoznal, kdybych o nich nevěděl," líčí redaktor.

Ovšem takoví mouční červi s chilli a k tomu růžičková kapusta nebo zeleninový salát s potemníky, to skutečně nebylo na pohled zrovna to nej. Naštěstí byly tyto dobroty připravené jen na ukázku a nedaly se ochutnat.

cvrčci na másle

Příprava: živé cvrčky spaříme ve vroucí vodě, stačí vteřina, a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, cvrčky restujeme 1 až 3 minuty, podle velikosti - podávají se dvě polévkové lžíce s bílým pečivem nebo s lehkým zeleninovým salátem.

Před přípravou: cvrčky stepní pořídíte ve zverimexu, dva dny je doma krmíte - odeberete mrtvé kusy a výkaly, zbylé cvrčky tři dny necháte bez jídla, aby se jim pročistila střeva.

Na hmyzí speciality jezdí až z Německa a Rakouska

Petr Ocknecht, který právě servíroval cvrčky, šváby a moučné červy studentům mostecké hotelové školy Bukaschool, popisuje zásady přípravy hmyzu.

Co je největším problémem při přípravě jídel z hmyzu?
Pro kuchaře to je dvojí práce. Musí se nejprve o hmyz několik dní starat - krmit ho, pak ho naopak nechat bez jídla, očistit ho. Až potom s ním může pracovat v kuchyni.

Kde sháníte recepty?
Jednoduše - k běžným receptům přidávám další ingredienci, tedy hmyz. Důležité je ale vědět, že se nemá podávat hmyz s přílohou ale jídlo, jehož je hmyz součástí. Hmyz má velkou nutriční hodnotu a je zbytečné se přejídat jen kvůli tomu, aby člověk dostal na talíř dvacet deka cvrčků.

Jak reagují na hmyzí pokrmy hosté v restauraci? Nevadí jim, že nevypadají příliš jedle?
Na hmyzí menu přijíždějí lidé, kteří něco podobného chtějí ochutnat. Svým způsobem je to show.

A kde se dá hmyz pro kuchyni vlastně sehnat?
Není jednoduché ho doma odchovávat. Lepší je koupit si ho v obchodech se zvířaty a doma si ho jen přichystat.





Nejčtenější

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.