Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sýrová pomazánka s červy pěkně křupala, tvrdí redaktor MF DNES

  7:42aktualizováno  7:42
V rámci kurzu vaření hmyzích specialit vyzkoušel redaktor MF DNES Ondřej Černý, jak chutnají. Kurzy vedl Petr Ocknecht, kuchař a cukrář z brněnského Palace Hotelu. Podle něho jsou někteří lidé za cvrčky a červy ochotní jet i stovky kilometrů.

Redaktor MF DNES ochutnává jídlo "obohacené" červy | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Kurzy pořádala Mostecká hotelová škola Bukaschool. Připravované pokrmy byly "obohaceny" o cvrčky či červy. "Speciální kurz pro studenty mostecké hotelové školy Bukaschool jsem bral jako zajímavý pracovní zážitek," popisuje redaktor.

Zábava pro něj skončila ve chvíli, kdy uviděl, jak se na rozpálené pánvi svíjí parta "fešáckých" třícentimetrových moučných červů. "Myslel jsem, že to v tom jídle nebude vidět," snažil se ještě vycouvat. "Nebuď srab. Já do toho jdu," kontroval Roman Sejval, kuchař a učitel ze školy, kde se kurz pořádal, aby studenti poznali další kulinářské možnosti.

A přidal ještě talířek se sušenkami, čokoládovými oplatkami, medovými placičkami a malými toustíky. I z nich se usmívali červíci. A také cvrčci.

Někde je pojídání hmyzu zcela běžné

Pojídání hmyzu je v některých zemích zcela běžné. Na jih od africké Sahary nebo na východ od Uralu je to normální součást jídelníčku. Ve střední Evropě je to alespoň zvenčí podivínská výstřednost. Podle gerontologů, odborníků, kteří zkoumají stáří a stárnutí, bude však hmyz součástí potravin už velmi brzy - je totiž výživný, obsahuje minerály, správné tuky a další látky, o nichž tak skvěle mluví televizní dietologové.

Petr Ocknecht například připravil červy na másle

Petr Ocknecht například připravil červy na másle

Dokonce se uvažuje o tom, že budou součástí potravinových doplňků pro seniory - právě kvůli jejich výživové hodnotě.

"Hmyz má jednu neuvěřitelnou vlastnost - dokáže nabrat chuť toho, s čím se podává. Proto ho doporučuji nejdřív vyzkoušet třeba jako součást celozrnného chleba, svítku do polévky nebo medové placičky se sezamem," líčí Marie Borkovcová, bioložka z brněnské Mendelovy univerzity, která se hmyzem jako součástí stravy zabývá již osm let.

"Firmy vyrábějící tyčinky nebo chipsy se hodně snaží, aby jejich výrobky dobře křupaly. Z výzkumů vyplývá, že lidé mají křupání jídla rádi. Dobře připravený hmyz křupe. Proč to tedy nevyzkoušet?" dodává.

Pro kurz spolu s kuchařem Petrem Ocknechtem připravili toustíky se sýrovou pomazánkou a moučnými červy. Chutnaly jako sýrové toustíky s křupnutím navíc. "V medových placičkách, sušenkách ani chlebu bych broučky nepoznal, kdybych o nich nevěděl," líčí redaktor.

Ovšem takoví mouční červi s chilli a k tomu růžičková kapusta nebo zeleninový salát s potemníky, to skutečně nebylo na pohled zrovna to nej. Naštěstí byly tyto dobroty připravené jen na ukázku a nedaly se ochutnat.

cvrčci na másle

Příprava: živé cvrčky spaříme ve vroucí vodě, stačí vteřina, a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, cvrčky restujeme 1 až 3 minuty, podle velikosti - podávají se dvě polévkové lžíce s bílým pečivem nebo s lehkým zeleninovým salátem.

Před přípravou: cvrčky stepní pořídíte ve zverimexu, dva dny je doma krmíte - odeberete mrtvé kusy a výkaly, zbylé cvrčky tři dny necháte bez jídla, aby se jim pročistila střeva.

Na hmyzí speciality jezdí až z Německa a Rakouska

Petr Ocknecht, který právě servíroval cvrčky, šváby a moučné červy studentům mostecké hotelové školy Bukaschool, popisuje zásady přípravy hmyzu.

Co je největším problémem při přípravě jídel z hmyzu?
Pro kuchaře to je dvojí práce. Musí se nejprve o hmyz několik dní starat - krmit ho, pak ho naopak nechat bez jídla, očistit ho. Až potom s ním může pracovat v kuchyni.

Kde sháníte recepty?
Jednoduše - k běžným receptům přidávám další ingredienci, tedy hmyz. Důležité je ale vědět, že se nemá podávat hmyz s přílohou ale jídlo, jehož je hmyz součástí. Hmyz má velkou nutriční hodnotu a je zbytečné se přejídat jen kvůli tomu, aby člověk dostal na talíř dvacet deka cvrčků.

Jak reagují na hmyzí pokrmy hosté v restauraci? Nevadí jim, že nevypadají příliš jedle?
Na hmyzí menu přijíždějí lidé, kteří něco podobného chtějí ochutnat. Svým způsobem je to show.

A kde se dá hmyz pro kuchyni vlastně sehnat?
Není jednoduché ho doma odchovávat. Lepší je koupit si ho v obchodech se zvířaty a doma si ho jen přichystat.





Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.