Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sýrová pomazánka s červy pěkně křupala, tvrdí redaktor MF DNES

  7:42aktualizováno  7:42
V rámci kurzu vaření hmyzích specialit vyzkoušel redaktor MF DNES Ondřej Černý, jak chutnají. Kurzy vedl Petr Ocknecht, kuchař a cukrář z brněnského Palace Hotelu. Podle něho jsou někteří lidé za cvrčky a červy ochotní jet i stovky kilometrů.

Redaktor MF DNES ochutnává jídlo "obohacené" červy | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Kurzy pořádala Mostecká hotelová škola Bukaschool. Připravované pokrmy byly "obohaceny" o cvrčky či červy. "Speciální kurz pro studenty mostecké hotelové školy Bukaschool jsem bral jako zajímavý pracovní zážitek," popisuje redaktor.

Zábava pro něj skončila ve chvíli, kdy uviděl, jak se na rozpálené pánvi svíjí parta "fešáckých" třícentimetrových moučných červů. "Myslel jsem, že to v tom jídle nebude vidět," snažil se ještě vycouvat. "Nebuď srab. Já do toho jdu," kontroval Roman Sejval, kuchař a učitel ze školy, kde se kurz pořádal, aby studenti poznali další kulinářské možnosti.

A přidal ještě talířek se sušenkami, čokoládovými oplatkami, medovými placičkami a malými toustíky. I z nich se usmívali červíci. A také cvrčci.

Někde je pojídání hmyzu zcela běžné

Pojídání hmyzu je v některých zemích zcela běžné. Na jih od africké Sahary nebo na východ od Uralu je to normální součást jídelníčku. Ve střední Evropě je to alespoň zvenčí podivínská výstřednost. Podle gerontologů, odborníků, kteří zkoumají stáří a stárnutí, bude však hmyz součástí potravin už velmi brzy - je totiž výživný, obsahuje minerály, správné tuky a další látky, o nichž tak skvěle mluví televizní dietologové.

Petr Ocknecht například připravil červy na másle

Petr Ocknecht například připravil červy na másle

Dokonce se uvažuje o tom, že budou součástí potravinových doplňků pro seniory - právě kvůli jejich výživové hodnotě.

"Hmyz má jednu neuvěřitelnou vlastnost - dokáže nabrat chuť toho, s čím se podává. Proto ho doporučuji nejdřív vyzkoušet třeba jako součást celozrnného chleba, svítku do polévky nebo medové placičky se sezamem," líčí Marie Borkovcová, bioložka z brněnské Mendelovy univerzity, která se hmyzem jako součástí stravy zabývá již osm let.

"Firmy vyrábějící tyčinky nebo chipsy se hodně snaží, aby jejich výrobky dobře křupaly. Z výzkumů vyplývá, že lidé mají křupání jídla rádi. Dobře připravený hmyz křupe. Proč to tedy nevyzkoušet?" dodává.

Pro kurz spolu s kuchařem Petrem Ocknechtem připravili toustíky se sýrovou pomazánkou a moučnými červy. Chutnaly jako sýrové toustíky s křupnutím navíc. "V medových placičkách, sušenkách ani chlebu bych broučky nepoznal, kdybych o nich nevěděl," líčí redaktor.

Ovšem takoví mouční červi s chilli a k tomu růžičková kapusta nebo zeleninový salát s potemníky, to skutečně nebylo na pohled zrovna to nej. Naštěstí byly tyto dobroty připravené jen na ukázku a nedaly se ochutnat.

cvrčci na másle

Příprava: živé cvrčky spaříme ve vroucí vodě, stačí vteřina, a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, cvrčky restujeme 1 až 3 minuty, podle velikosti - podávají se dvě polévkové lžíce s bílým pečivem nebo s lehkým zeleninovým salátem.

Před přípravou: cvrčky stepní pořídíte ve zverimexu, dva dny je doma krmíte - odeberete mrtvé kusy a výkaly, zbylé cvrčky tři dny necháte bez jídla, aby se jim pročistila střeva.

Na hmyzí speciality jezdí až z Německa a Rakouska

Petr Ocknecht, který právě servíroval cvrčky, šváby a moučné červy studentům mostecké hotelové školy Bukaschool, popisuje zásady přípravy hmyzu.

Co je největším problémem při přípravě jídel z hmyzu?
Pro kuchaře to je dvojí práce. Musí se nejprve o hmyz několik dní starat - krmit ho, pak ho naopak nechat bez jídla, očistit ho. Až potom s ním může pracovat v kuchyni.

Kde sháníte recepty?
Jednoduše - k běžným receptům přidávám další ingredienci, tedy hmyz. Důležité je ale vědět, že se nemá podávat hmyz s přílohou ale jídlo, jehož je hmyz součástí. Hmyz má velkou nutriční hodnotu a je zbytečné se přejídat jen kvůli tomu, aby člověk dostal na talíř dvacet deka cvrčků.

Jak reagují na hmyzí pokrmy hosté v restauraci? Nevadí jim, že nevypadají příliš jedle?
Na hmyzí menu přijíždějí lidé, kteří něco podobného chtějí ochutnat. Svým způsobem je to show.

A kde se dá hmyz pro kuchyni vlastně sehnat?
Není jednoduché ho doma odchovávat. Lepší je koupit si ho v obchodech se zvířaty a doma si ho jen přichystat.





Nejčtenější

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

DUMREALIT
Nový obor podnikání - majitel nové pobočky

DUMREALIT
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.