Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Trénink na dovolenou v Řecku: plněné vinné listy, levné a vynikající

aktualizováno 
Umění přípravy jedné z nejtypičtějších řeckých lahůdek spočívá v detailech, které jsme pro vás odhalili pohledem pod pokličku a pod ruce autentické řecké kuchařce.

Řecké dolmades, tedy plněné vinné listy | foto: Profimedia.cz

Taverna paní Popi poblíž slavné pláže Kalamítsi na poloostrově Sithonía na Chalkidiki vypadala na první pohled jako nejobyčejnější vesnická hospůdka v malém hnízdě. Nad plným talířem jsem ale zapomněla na igelitový ubrus i tuctové plastové židle a oddala se požitku z jídla: Popi totiž vařila opravdu skvěle.

Plněné vinné listy krok za krokem přímo v kuchyni taverny

Když jsem se svěřila, že mým oblíbeným jídlem jsou plněné vinné listy neboli dolmades, pozvala mě do své kuchyně a prozradila mi i předvedla, jak je připravuje.

Majitelka taverny poblíž slavné pláže Kalamítsi na poloostrově Sithonía na Chalkidiki, paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, bez okolků vyzradila a napsala svůj rodinný recept na dolmades.
Paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, názorně předvádí, jak list s náplní zarolovat.
Majitelka taverny poblíž slavné pláže Kalamítsi na poloostrově Sithonía na Chalkidiki, paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, bez okolků vyzradila a napsala svůj rodinný recept na dolmades.

Paní Kaliopi Struli-Pavlopoulou, zkráceně Popi, připravuje plněné vinné listy a přidává autorce i recept.

Tajemství paní Popi

Do rýže dejte hodně zelené cibulky a mátu podle své chuti. Dvacet minut vařte "na dvojce", pak dejte rýži čas pomalu dojít. Dolmades nechte vychladnout přirozenou cestou. Kdybyste je strčili do lednice, budou se válečky lámat.

Na tradiční lahůdku řecké kuchyně si nejdřív musíte připravit "obalový materiál". Listy vinné révy ponoříte na chviličku do horké vody a spaříte je. Několika nespařenými listy pak vyložte dno skleněného pekáčku nebo kastrolu.

Potom přijde na řadu náplň. Do misky dejte dobře propranou rýži, zalijte ji sklenicí vody a nechte trochu nabobtnat. Pak přidejte jemně nakrájenou cibuli, čerstvou zelenou cibulku, kopr, majoránku, sůl, pepř, olivový olej a mátu a vše důkladně promíchejte.

Spařený vinný list si položte na dlaň, spodní stranou listu nahoru.
Lžíci náplně položte do středu rozloženého listu.
Náplň přikryjte listem směrem od stopky do středu.

Spařený vinný list si položte na dlaň, spodní stranou listu nahoru, do středu vložte náplň a přikryjte ji.

List si položte na dlaň, spodní stranou nahoru. Doporučuje se stopkou k sobě, i když tohle paní Popi neřešila. Náplň položte do středu a přikryjte listem směrem od stopky do středu.

Náplň ve tvaru válečku stočte ke středu, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek.
Náplň ve tvaru válečku stočte ke středu, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek.

Náplň ve tvaru válečku stočte ke středu, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek.

Stočte ho ke středu tak, aby zabalená náplň z rýže vytvořila malý váleček nebo chcete-li šištičku, pak přehněte list z obou stran dovnitř a smotejte zbytek. Výsledný váleček by neměl být větší než palec vaší ruky.

Dolmades se dusí jenom 20 minut, pak se nechají zvolna vychladnout.
Dolmades se dusí jenom 20 minut, pak se nechají zvolna vychladnout.

Válečky dávejte do pekáčku vyloženého vinnými listy těsně vedle sebe a okrajem dolů, aby se nerozbalovaly. Když je pekáček plný dolmades v jedné vrstvě, přilijte trochu vody, olivového oleje a šťávu z jednoho citronu. Položte na ně talířek, kterým je zatížíte, a na mírném ohni duste 20 minut, aby válečky do sebe natáhly vodu z pekáčku a zůstala jen hustá šťáva. Potom talířek odstraňte a nechte dolmades vychladnout.

Trocha historie řeckého receptu nikoho nezabije

Řekové používají vinné listy v kuchyni odedávna. Antický recept na dolmades, které se někdy dělají i s masovorýžovou náplní, se našel ve většině řeckých kolonií u Černého moře.

Ač se plněné vinné listy vařily už ve starověkém Řecku, slovo dolma je turecké a znamená plnit. Dolmades v dnešní podobě vznikly pravděpodobně v Konstantinopoli (dnešní Istanbul) v pozdním středověku, ve 14. a 15. století.

Studené většinou neobsahují maso a podávají se jako meze s citronovou nebo jogurtovočesnekovou omáčkou. Teplá dolma jde na stůj vždy jako hlavní jídlo.

Název dolma se v Řecku ujal za turecké nadvlády a správně by se měl používat jen pro plněnou zeleninu. Pro listy by se měl používat název sarma, ale ten je dnes vyhrazen jen pro plněné zelné listy.





Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.