Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bezpečný tatarák jako lahůdka bez desítek zbytečných dochucovadel

aktualizováno 
Tataráky, jak je známe z českých hospod, jsou podle šéfkuchaře Miroslava Kuchaře parodií. Ohromné množství dochucovadel naprosto přebije chuť nejjemnějšího masa, jaké můžete na hovězím najít.

Dvojnásobný vítěz mezinárodní soutěže S.Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace v kategorii Česká kuchyně (více informací o soutěži zde) je sice na českou kuchyni odborník, ale zastáncem české parodie na tatarák rozhodně ne. "Ostatně obecně jídla ze svíčkové nijak nemiluji, není nudnějšího jídla než biftek, to rozhodně nepatří ke kulinářským skvostům. Když už hovězí, tak daleko zajímavější maso je třeba vysoký nebo nízký roštěnec," přiznává.

Fotogalerie

Když už někdo tatarák chce, nabídne raději odlehčený na italský způsob. Když má před sebou zarputilého milovníka českých chutí, zkusí ho navnadit  na kombinaci s doma vyuzenou slaninkou.

"Do obou druhů vždycky přidávám nadrcenou feferonku a hlavně: před jakoukoliv konzumací syrového masa doporučuji štamprle. Je to kvůli lepší stravitelnosti, ale i jako dezinfekce," upozorňuje. A aby žaludek nestrádal, používá při míchání masa olivový olej. "V zimním období bych si dovolil přidat i čerstvý žloutek, tím se směs zjemní, v létě se syrovému vejci pro jistotu vyhýbám."

Kuchař si kupuje hovězí maso z Argentiny, je tedy dobře odležené, tasemnice se nebojí, raději ho proto mele, aby dostal hrubší strukturu. Kdo nemá mlýnek anebo se po nedávných problémech s tasemnicí v Česku bojí, může si maso jednoduše naškrábat. Podle vyjádření veterinární správy je to jediný způsob, jak larvy v mase rozeznat (více o boji s tasemnicí zde). Vzhledem k tomu, že svíčková je jemná jako dort, netrvá to o mnoho víc času než mletí a ještě nemusíte umývat mlýnek. Podívejte se na video, kde uvidíte, jak na to.

Tatarský biftek na italský způsob

Takto Miroslav Kuchař, oceněný kuchař a majitel hotelu Diana, popisuje postup: Základem je očištěná, odblaněná a nahrubo pomletá hovězí svíčková, salt flakes z povrchu mořské soli (nikoli hrubá sůl), dost dobrého olivového oleje a mezi prsty rozmělněná usušená feferonka.

Když mám doma pecorino (ovčí sýr) s černým lanýžem, ještě si ho na maso trochu nastrouhám. Anebo je možné použít ho jako ozdobu.

K tomu je dobrý houbový salát, ideálně z hnědých tvrdších žampionů. Očištěné nakrájím podél na tenké plátky, proleju dobrým olivovým olejem, posolím a vydatně posypu nastrouhaným zmrzlým citronem. Salát osvěží nasekaný řapíkatý celer.

A ještě zbývá chleba. Plátky opeču v toustovači, potřu česnekem, pokapu olivovým olejem a posolím.

Netradiční úprava je ze surovin a stylu nám bližší

Očištěná, odblaněná a nahrubo pomletá hovězí svíčková, sůl, dobrý rostlinný olej, kousek velmi jemně pokrájené slaniny, nejlépe doma uzené, a mezi prsty rozmělněná usušená feferonka.

K tomu opeču v toustovači plátky chleba, potřu česnekem, potřu například husím sádlem a posolím.

Olej v obou případech je kvůli lepší stravitelnosti a feferonka na ochranu trávicího ústrojí. Před pojídáním syrového masa vždy doporučuji trochu alkoholu.

U italského nám při ochutnávání tataráku kuchař nabídl jako ideální grapu, u české verze hruškovici.

Podívejte se na video, kde uvidíte postup krok za krokem.

Autor:




Nejčtenější

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Novou stavebnici Nimuno můžete stříhat, tvarovat, lepit a kombinovat.
Chtěli si stavět lego i na stěně, vymysleli speciální elastickou pásku

Představte si, že byste mohli stavět stavebnicové kostky i na rohy a stěny pokoje či nábytku. Nebo třeba na svůj oblíbený snídaňový hrnek. Představy o tom, co...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Další z rubriky

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.