Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bezpečný tatarák jako lahůdka bez desítek zbytečných dochucovadel

aktualizováno 
Tataráky, jak je známe z českých hospod, jsou podle šéfkuchaře Miroslava Kuchaře parodií. Ohromné množství dochucovadel naprosto přebije chuť nejjemnějšího masa, jaké můžete na hovězím najít.

Dvojnásobný vítěz mezinárodní soutěže S.Pellegrino & Acqua Panna Top restaurace v kategorii Česká kuchyně (více informací o soutěži zde) je sice na českou kuchyni odborník, ale zastáncem české parodie na tatarák rozhodně ne. "Ostatně obecně jídla ze svíčkové nijak nemiluji, není nudnějšího jídla než biftek, to rozhodně nepatří ke kulinářským skvostům. Když už hovězí, tak daleko zajímavější maso je třeba vysoký nebo nízký roštěnec," přiznává.

Fotogalerie

Když už někdo tatarák chce, nabídne raději odlehčený na italský způsob. Když má před sebou zarputilého milovníka českých chutí, zkusí ho navnadit  na kombinaci s doma vyuzenou slaninkou.

"Do obou druhů vždycky přidávám nadrcenou feferonku a hlavně: před jakoukoliv konzumací syrového masa doporučuji štamprle. Je to kvůli lepší stravitelnosti, ale i jako dezinfekce," upozorňuje. A aby žaludek nestrádal, používá při míchání masa olivový olej. "V zimním období bych si dovolil přidat i čerstvý žloutek, tím se směs zjemní, v létě se syrovému vejci pro jistotu vyhýbám."

Kuchař si kupuje hovězí maso z Argentiny, je tedy dobře odležené, tasemnice se nebojí, raději ho proto mele, aby dostal hrubší strukturu. Kdo nemá mlýnek anebo se po nedávných problémech s tasemnicí v Česku bojí, může si maso jednoduše naškrábat. Podle vyjádření veterinární správy je to jediný způsob, jak larvy v mase rozeznat (více o boji s tasemnicí zde). Vzhledem k tomu, že svíčková je jemná jako dort, netrvá to o mnoho víc času než mletí a ještě nemusíte umývat mlýnek. Podívejte se na video, kde uvidíte, jak na to.

Tatarský biftek na italský způsob

Takto Miroslav Kuchař, oceněný kuchař a majitel hotelu Diana, popisuje postup: Základem je očištěná, odblaněná a nahrubo pomletá hovězí svíčková, salt flakes z povrchu mořské soli (nikoli hrubá sůl), dost dobrého olivového oleje a mezi prsty rozmělněná usušená feferonka.

Když mám doma pecorino (ovčí sýr) s černým lanýžem, ještě si ho na maso trochu nastrouhám. Anebo je možné použít ho jako ozdobu.

K tomu je dobrý houbový salát, ideálně z hnědých tvrdších žampionů. Očištěné nakrájím podél na tenké plátky, proleju dobrým olivovým olejem, posolím a vydatně posypu nastrouhaným zmrzlým citronem. Salát osvěží nasekaný řapíkatý celer.

A ještě zbývá chleba. Plátky opeču v toustovači, potřu česnekem, pokapu olivovým olejem a posolím.

Netradiční úprava je ze surovin a stylu nám bližší

Očištěná, odblaněná a nahrubo pomletá hovězí svíčková, sůl, dobrý rostlinný olej, kousek velmi jemně pokrájené slaniny, nejlépe doma uzené, a mezi prsty rozmělněná usušená feferonka.

K tomu opeču v toustovači plátky chleba, potřu česnekem, potřu například husím sádlem a posolím.

Olej v obou případech je kvůli lepší stravitelnosti a feferonka na ochranu trávicího ústrojí. Před pojídáním syrového masa vždy doporučuji trochu alkoholu.

U italského nám při ochutnávání tataráku kuchař nabídl jako ideální grapu, u české verze hruškovici.

Podívejte se na video, kde uvidíte postup krok za krokem.

Autor:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.