Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Studená terinka za málo peněz. Pohlreich ji udělá z nožiček a kolena

aktualizováno 
„Máloco je tak výživné jako prase,“ prohlásí Šéf a už to ze sebe sype. Ve třetím dílu své kuchařské show se provaří vepřovým od japonské polévky a čínského sweet and sour až po terinku z nožiček a kolena.

Terna je v podstatě jen vznešený název pro paštiku. Pochází z francouzského terrine (mísa, nádoba) a bývá součástí té nejvyšší kuchyně. Historicky se s ní nedělaly vždycky takové cavyky. V selské kuchyni měla místo na stejné úrovni jako ostatní pokrmy. Vyráběla se z toho, co dům dal a co hospodáři chutnalo.

Fotogalerie

Protože se paštiky často pečou do předem definovaného tvaru, tak se jako terina označuje i nádoba, v níž se směs připravuje, jakási formička. Klasické nádobí bylo kameninové, později skleněné, dnes se nejčastěji používá kovové, nebo dokonce silikonové.

A aby to bylo ještě zamotanější, tak učedníků se při zkouškách také ptají na terinu. Správná odpověď u učňovské zkoušky má znít, že je to servírovací polévková mísa.

Receptů na terinu najdete ve francouzských kuchařkách stovky. Zdeněk Pohlreich ukáže, jak vyrobit levnou a chutnou verzi ze surovin za babku, konkrétně z prasečích nožiček a kolínka. „Nožičky nám dají želatinu a z kolínka získáme zase libové,“ popisuje Pohlreich.

Postup je jednoduchý. Do hrnce dejte dvě nožičky a koleno rozřízněte, aby se mohlo vařit kratší dobu. Zalijte vodou, přidejte sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Vařte asi hodinu.

Až bude maso měkké tak, že půjde od kosti, osmažte si cibulku. Maso vytáhněte a oberte. Tučnější maso dejte do mixéru, libové dejte zvlášť do mísy. Do mixéru přidejte osmaženou cibulku, trošku oregana a zelené petrželové natě. Jen velmi zlehka promixujte a přidejte k libovému, které zůstalo ve větších kouscích.

Pracujte svižně, aby směska nestačila vychladnout, potřebujeme, aby želatina nepřestala lepit. Promíchejte a nasypejte z mísy na dvojitou potravinovou fólii, do které maso zatočíte. Utáhnout to můžete ještě do hliníkové fólie.

Hotový „váleček“ nechte alespoň dvě hodiny ztuhnout v lednici. Pak budeme krájet nejlépe nahřátým nožem, abychom měli krásný hladký řez.

„Vepřový“ díl pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 5. října v 18 hodin na stanici Prima.

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Hádej, kdo bude babička?
Hádej, kdo bude babička?

Jak se změní vztah s matkou po narození dítěte

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.