Studená terinka za málo peněz. Pohlreich ji udělá z nožiček a kolena - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Studená terinka za málo peněz. Pohlreich ji udělá z nožiček a kolena

„Máloco je tak výživné jako prase,“ prohlásí Šéf a už to ze sebe sype. Ve třetím dílu své kuchařské show se provaří vepřovým od japonské polévky a čínského sweet and sour až po terinku z nožiček a kolena.
Vaříme se Zdenkem Pohlreichem | (1:57) | video: FTV Prima

Terna je v podstatě jen vznešený název pro paštiku. Pochází z francouzského terrine (mísa, nádoba) a bývá součástí té nejvyšší kuchyně. Historicky se s ní nedělaly vždycky takové cavyky. V selské kuchyni měla místo na stejné úrovni jako ostatní pokrmy. Vyráběla se z toho, co dům dal a co hospodáři chutnalo.

Protože se paštiky často pečou do předem definovaného tvaru, tak se jako terina označuje i nádoba, v níž se směs připravuje, jakási formička. Klasické nádobí bylo kameninové, později skleněné, dnes se nejčastěji používá kovové, nebo dokonce silikonové.

A aby to bylo ještě zamotanější, tak učedníků se při zkouškách také ptají na terinu. Správná odpověď u učňovské zkoušky má znít, že je to servírovací polévková mísa.

Receptů na terinu najdete ve francouzských kuchařkách stovky. Zdeněk Pohlreich ukáže, jak vyrobit levnou a chutnou verzi ze surovin za babku, konkrétně z prasečích nožiček a kolínka. „Nožičky nám dají želatinu a z kolínka získáme zase libové,“ popisuje Pohlreich.

Postup je jednoduchý. Do hrnce dejte dvě nožičky a koleno rozřízněte, aby se mohlo vařit kratší dobu. Zalijte vodou, přidejte sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Vařte asi hodinu.

Až bude maso měkké tak, že půjde od kosti, osmažte si cibulku. Maso vytáhněte a oberte. Tučnější maso dejte do mixéru, libové dejte zvlášť do mísy. Do mixéru přidejte osmaženou cibulku, trošku oregana a zelené petrželové natě. Jen velmi zlehka promixujte a přidejte k libovému, které zůstalo ve větších kouscích.

Pracujte svižně, aby směska nestačila vychladnout, potřebujeme, aby želatina nepřestala lepit. Promíchejte a nasypejte z mísy na dvojitou potravinovou fólii, do které maso zatočíte. Utáhnout to můžete ještě do hliníkové fólie.

Hotový „váleček“ nechte alespoň dvě hodiny ztuhnout v lednici. Pak budeme krájet nejlépe nahřátým nožem, abychom měli krásný hladký řez.

„Vepřový“ díl pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 5. října v 18 hodin na stanici Prima.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025