Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Studená terinka za málo peněz. Pohlreich ji udělá z nožiček a kolena

aktualizováno 
„Máloco je tak výživné jako prase,“ prohlásí Šéf a už to ze sebe sype. Ve třetím dílu své kuchařské show se provaří vepřovým od japonské polévky a čínského sweet and sour až po terinku z nožiček a kolena.

Terna je v podstatě jen vznešený název pro paštiku. Pochází z francouzského terrine (mísa, nádoba) a bývá součástí té nejvyšší kuchyně. Historicky se s ní nedělaly vždycky takové cavyky. V selské kuchyni měla místo na stejné úrovni jako ostatní pokrmy. Vyráběla se z toho, co dům dal a co hospodáři chutnalo.

Fotogalerie

Protože se paštiky často pečou do předem definovaného tvaru, tak se jako terina označuje i nádoba, v níž se směs připravuje, jakási formička. Klasické nádobí bylo kameninové, později skleněné, dnes se nejčastěji používá kovové, nebo dokonce silikonové.

A aby to bylo ještě zamotanější, tak učedníků se při zkouškách také ptají na terinu. Správná odpověď u učňovské zkoušky má znít, že je to servírovací polévková mísa.

Receptů na terinu najdete ve francouzských kuchařkách stovky. Zdeněk Pohlreich ukáže, jak vyrobit levnou a chutnou verzi ze surovin za babku, konkrétně z prasečích nožiček a kolínka. „Nožičky nám dají želatinu a z kolínka získáme zase libové,“ popisuje Pohlreich.

Postup je jednoduchý. Do hrnce dejte dvě nožičky a koleno rozřízněte, aby se mohlo vařit kratší dobu. Zalijte vodou, přidejte sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Vařte asi hodinu.

Až bude maso měkké tak, že půjde od kosti, osmažte si cibulku. Maso vytáhněte a oberte. Tučnější maso dejte do mixéru, libové dejte zvlášť do mísy. Do mixéru přidejte osmaženou cibulku, trošku oregana a zelené petrželové natě. Jen velmi zlehka promixujte a přidejte k libovému, které zůstalo ve větších kouscích.

Pracujte svižně, aby směska nestačila vychladnout, potřebujeme, aby želatina nepřestala lepit. Promíchejte a nasypejte z mísy na dvojitou potravinovou fólii, do které maso zatočíte. Utáhnout to můžete ještě do hliníkové fólie.

Hotový „váleček“ nechte alespoň dvě hodiny ztuhnout v lednici. Pak budeme krájet nejlépe nahřátým nožem, abychom měli krásný hladký řez.

„Vepřový“ díl pořadu Teď vaří šéf! můžete sledovat v neděli 5. října v 18 hodin na stanici Prima.

Autor:




Nejčtenější

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Červ hladce vyklouzl ze skořápky.
Na Filipínách našli vzácného obřího červa. Žije v ulitě hlavou dolů

Američtí vědci zkoumající vzácné mořské tvory objevili na Filipínách první živý exemplář červa dlouhého 1,5 metru o průměru až šest centimetrů. Tento červ je...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.