Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlý lehký oběd? Udělejte telecí maso s jarní zeleninou a bramborami

  1:04aktualizováno  1:04
Pozor, telecí maso je z telete, které by mělo mít do 80 kilogramů. "Někdy se totiž jako telecí prodává maso, které už je v podstatě hovězí," vysvětluje šéfkuchař Jaroslav Sapík. Sám vybral na lehký oběd mléčné telecí maso, pocházející z telete krmeného pouze mlékem. K tomu nové brambory a mladou karotku s hráškem.

Na přípravu budete potřebovat 800 g telecí pečeně, 100 g másla, 400 g nových brambor, 400 g jarní zeleniny, ideálně cukrové hrachové lusky a karotku, sůl, cukr a bílý pepř, a na zjemnění citronovou šťávu a máslo.

Příprava lehkého oběda krok za krokem

Omyté brambory dejte vařit ve slupce v osolené vodě. Vody stačí méně, novým bramborům podle Sapíka stačí, aby se dělaly jakoby v páře.

Správné telecí maso má pocházet z telete do 80 kilogramů.
Maso pokrájejte na nudličky.
Nudličky lehce osolte a opepřete.

Telecí pečeni nakrájejte na velmi tenké nudličky, které lehce osolte a opepřete bílým pepřem. Jaroslav Sapík radí, dávat si už při nákupu pozor na to, jestli opravdu kupujete telecí. Pokud už má vykrmované tele nad 80 kilogramů, jde o mladé hovězí. Záleží na poctivosti řezníka.

Na pánvi rozehřejte kousek másla.
Na rozpuštěné máslo nasypte karotku a orestujte.
Mrkev osolte a přidejte trochu cukru.

Na másle orestujte mrkev, pokrájenou na nudličky. Osolte, posypte cukrem a míchejte; mrkev začne pouštět karoten, cukr karamelizovat. Restujte asi 5 minut. 

Mrkev by podle Sapíka měla začít pouštět karoten a cukr karamelizovat, restujte...
Dochuťte citrónovou šťávou a nechte asi minutu provařit.
Přidejte cukrové lusky.

Dochuťte citronem, nechte zhruba minutu provařit, a nakonec přidejte cukrové hrachové lusky. Restujte ještě asi minutu a zeleninka je hotová.

Na druhé pánvi rozehřejte slunečnicový olej.
Přihoďte nudličky telecího masa, slabě osoleného a opepřeného.
Maso můžete s citem dochuťit.

Slunečnicový olej nechte na druhé pánvi rozehřát, přidejte telecí nudličky, které můžete ještě s citem dochutit, a zprudka je orestujte.

Telecí maso zprudka opečte a chvilku restujte.
Pro zjemnění přidejte kousek másla.
Šéfkuchař Jaroslav Sapík servíruje telecí maso s jarní zeleninou a...

Přidejte k masu ořech másla pro zjemnění, nechte ho rozpustit, promíchejte s masem a můžete podávat vynikající telecí s jarní zeleninou a bramborami.

Další recepty a tipy šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který se specializuje na českou kuchyni, najdete v nedělní podvečer na Primě, v pořadu Česko na talíři.   

Autor:




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Další z rubriky

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.