Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlý lehký oběd? Udělejte telecí maso s jarní zeleninou a bramborami

  1:04aktualizováno  1:04
Pozor, telecí maso je z telete, které by mělo mít do 80 kilogramů. "Někdy se totiž jako telecí prodává maso, které už je v podstatě hovězí," vysvětluje šéfkuchař Jaroslav Sapík. Sám vybral na lehký oběd mléčné telecí maso, pocházející z telete krmeného pouze mlékem. K tomu nové brambory a mladou karotku s hráškem.

Na přípravu budete potřebovat 800 g telecí pečeně, 100 g másla, 400 g nových brambor, 400 g jarní zeleniny, ideálně cukrové hrachové lusky a karotku, sůl, cukr a bílý pepř, a na zjemnění citronovou šťávu a máslo.

Příprava lehkého oběda krok za krokem

Omyté brambory dejte vařit ve slupce v osolené vodě. Vody stačí méně, novým bramborům podle Sapíka stačí, aby se dělaly jakoby v páře.

Správné telecí maso má pocházet z telete do 80 kilogramů.
Maso pokrájejte na nudličky.
Nudličky lehce osolte a opepřete.

Telecí pečeni nakrájejte na velmi tenké nudličky, které lehce osolte a opepřete bílým pepřem. Jaroslav Sapík radí, dávat si už při nákupu pozor na to, jestli opravdu kupujete telecí. Pokud už má vykrmované tele nad 80 kilogramů, jde o mladé hovězí. Záleží na poctivosti řezníka.

Na pánvi rozehřejte kousek másla.
Na rozpuštěné máslo nasypte karotku a orestujte.
Mrkev osolte a přidejte trochu cukru.

Na másle orestujte mrkev, pokrájenou na nudličky. Osolte, posypte cukrem a míchejte; mrkev začne pouštět karoten, cukr karamelizovat. Restujte asi 5 minut. 

Mrkev by podle Sapíka měla začít pouštět karoten a cukr karamelizovat, restujte...
Dochuťte citrónovou šťávou a nechte asi minutu provařit.
Přidejte cukrové lusky.

Dochuťte citronem, nechte zhruba minutu provařit, a nakonec přidejte cukrové hrachové lusky. Restujte ještě asi minutu a zeleninka je hotová.

Na druhé pánvi rozehřejte slunečnicový olej.
Přihoďte nudličky telecího masa, slabě osoleného a opepřeného.
Maso můžete s citem dochuťit.

Slunečnicový olej nechte na druhé pánvi rozehřát, přidejte telecí nudličky, které můžete ještě s citem dochutit, a zprudka je orestujte.

Telecí maso zprudka opečte a chvilku restujte.
Pro zjemnění přidejte kousek másla.
Šéfkuchař Jaroslav Sapík servíruje telecí maso s jarní zeleninou a...

Přidejte k masu ořech másla pro zjemnění, nechte ho rozpustit, promíchejte s masem a můžete podávat vynikající telecí s jarní zeleninou a bramborami.

Další recepty a tipy šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který se specializuje na českou kuchyni, najdete v nedělní podvečer na Primě, v pořadu Česko na talíři.   

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.