Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlý lehký oběd? Udělejte telecí maso s jarní zeleninou a bramborami

  1:04aktualizováno  1:04
Pozor, telecí maso je z telete, které by mělo mít do 80 kilogramů. "Někdy se totiž jako telecí prodává maso, které už je v podstatě hovězí," vysvětluje šéfkuchař Jaroslav Sapík. Sám vybral na lehký oběd mléčné telecí maso, pocházející z telete krmeného pouze mlékem. K tomu nové brambory a mladou karotku s hráškem.

Na přípravu budete potřebovat 800 g telecí pečeně, 100 g másla, 400 g nových brambor, 400 g jarní zeleniny, ideálně cukrové hrachové lusky a karotku, sůl, cukr a bílý pepř, a na zjemnění citronovou šťávu a máslo.

Příprava lehkého oběda krok za krokem

Omyté brambory dejte vařit ve slupce v osolené vodě. Vody stačí méně, novým bramborům podle Sapíka stačí, aby se dělaly jakoby v páře.

Správné telecí maso má pocházet z telete do 80 kilogramů.
Maso pokrájejte na nudličky.
Nudličky lehce osolte a opepřete.

Telecí pečeni nakrájejte na velmi tenké nudličky, které lehce osolte a opepřete bílým pepřem. Jaroslav Sapík radí, dávat si už při nákupu pozor na to, jestli opravdu kupujete telecí. Pokud už má vykrmované tele nad 80 kilogramů, jde o mladé hovězí. Záleží na poctivosti řezníka.

Na pánvi rozehřejte kousek másla.
Na rozpuštěné máslo nasypte karotku a orestujte.
Mrkev osolte a přidejte trochu cukru.

Na másle orestujte mrkev, pokrájenou na nudličky. Osolte, posypte cukrem a míchejte; mrkev začne pouštět karoten, cukr karamelizovat. Restujte asi 5 minut. 

Mrkev by podle Sapíka měla začít pouštět karoten a cukr karamelizovat, restujte...
Dochuťte citrónovou šťávou a nechte asi minutu provařit.
Přidejte cukrové lusky.

Dochuťte citronem, nechte zhruba minutu provařit, a nakonec přidejte cukrové hrachové lusky. Restujte ještě asi minutu a zeleninka je hotová.

Na druhé pánvi rozehřejte slunečnicový olej.
Přihoďte nudličky telecího masa, slabě osoleného a opepřeného.
Maso můžete s citem dochuťit.

Slunečnicový olej nechte na druhé pánvi rozehřát, přidejte telecí nudličky, které můžete ještě s citem dochutit, a zprudka je orestujte.

Telecí maso zprudka opečte a chvilku restujte.
Pro zjemnění přidejte kousek másla.
Šéfkuchař Jaroslav Sapík servíruje telecí maso s jarní zeleninou a...

Přidejte k masu ořech másla pro zjemnění, nechte ho rozpustit, promíchejte s masem a můžete podávat vynikající telecí s jarní zeleninou a bramborami.

Další recepty a tipy šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který se specializuje na českou kuchyni, najdete v nedělní podvečer na Primě, v pořadu Česko na talíři.   

Autor:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Další z rubriky

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.