Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlý lehký oběd? Udělejte telecí maso s jarní zeleninou a bramborami

  1:04aktualizováno  1:04
Pozor, telecí maso je z telete, které by mělo mít do 80 kilogramů. "Někdy se totiž jako telecí prodává maso, které už je v podstatě hovězí," vysvětluje šéfkuchař Jaroslav Sapík. Sám vybral na lehký oběd mléčné telecí maso, pocházející z telete krmeného pouze mlékem. K tomu nové brambory a mladou karotku s hráškem.

Na přípravu budete potřebovat 800 g telecí pečeně, 100 g másla, 400 g nových brambor, 400 g jarní zeleniny, ideálně cukrové hrachové lusky a karotku, sůl, cukr a bílý pepř, a na zjemnění citronovou šťávu a máslo.

Příprava lehkého oběda krok za krokem

Omyté brambory dejte vařit ve slupce v osolené vodě. Vody stačí méně, novým bramborům podle Sapíka stačí, aby se dělaly jakoby v páře.

Správné telecí maso má pocházet z telete do 80 kilogramů.
Maso pokrájejte na nudličky.
Nudličky lehce osolte a opepřete.

Telecí pečeni nakrájejte na velmi tenké nudličky, které lehce osolte a opepřete bílým pepřem. Jaroslav Sapík radí, dávat si už při nákupu pozor na to, jestli opravdu kupujete telecí. Pokud už má vykrmované tele nad 80 kilogramů, jde o mladé hovězí. Záleží na poctivosti řezníka.

Na pánvi rozehřejte kousek másla.
Na rozpuštěné máslo nasypte karotku a orestujte.
Mrkev osolte a přidejte trochu cukru.

Na másle orestujte mrkev, pokrájenou na nudličky. Osolte, posypte cukrem a míchejte; mrkev začne pouštět karoten, cukr karamelizovat. Restujte asi 5 minut. 

Mrkev by podle Sapíka měla začít pouštět karoten a cukr karamelizovat, restujte...
Dochuťte citrónovou šťávou a nechte asi minutu provařit.
Přidejte cukrové lusky.

Dochuťte citronem, nechte zhruba minutu provařit, a nakonec přidejte cukrové hrachové lusky. Restujte ještě asi minutu a zeleninka je hotová.

Na druhé pánvi rozehřejte slunečnicový olej.
Přihoďte nudličky telecího masa, slabě osoleného a opepřeného.
Maso můžete s citem dochuťit.

Slunečnicový olej nechte na druhé pánvi rozehřát, přidejte telecí nudličky, které můžete ještě s citem dochutit, a zprudka je orestujte.

Telecí maso zprudka opečte a chvilku restujte.
Pro zjemnění přidejte kousek másla.
Šéfkuchař Jaroslav Sapík servíruje telecí maso s jarní zeleninou a...

Přidejte k masu ořech másla pro zjemnění, nechte ho rozpustit, promíchejte s masem a můžete podávat vynikající telecí s jarní zeleninou a bramborami.

Další recepty a tipy šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, který se specializuje na českou kuchyni, najdete v nedělní podvečer na Primě, v pořadu Česko na talíři.   

Autor:




Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte na houby, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.