Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Teplé počasí podle mykologů přeje růstu hřibů, žampionů a masáků

  10:00aktualizováno  10:00
Mimořádný nárůst teplot vzduchu a častý déšť přispěly v posledních dnech ke zvýšení výskytu hub po celé republice. Jarní druhy doplňují nově i houby letní, včetně několika druhů hřibů, žampionů a také klouzků a masáků.

Hřib dubový | foto: houbar.cz

"Letní houby, mezi nimi především hřiby, se v posledních dnech 'probudily' a začínají nesměle růst. Jarní druhy, jako například čirůvky májovky, pomalu končí a střídají je žampiony," uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Atlas hub

Máte rádi houby, ale nevyznáte se v nich? Kontrolujte své úlovky na našem Atlasu hub!

Ve větších počtech se objevuje pečárka ovčí a pečárka polní, ale také mírně jedovatá pečárka zápašná. "Často se s ní setkáváme v naší mykologické poradně. Nálezce upozorňujeme, že tento druh žampionů není jedlý," dodal.

Od začátku června mykologové registrují zvýšený výskyt hřibů, kterým se v nynějším teplém počasí velmi daří. Jejich růst se vinou předchozího chladnějšího počasí v květnu asi o týden opozdil.

Houbaři mohou v lesích najít hřiby dubové, hřiby kováře a méně často i hřiby koloděje neboli modráky. Hřiby kováři rostou dokonce i ve výškách okolo 700 metrů nad mořem v Jizerských horách a podhůří Krkonoš. Objevují se rovněž klouzci, ryzce a suchohřiby, jako například suchohřib žlutomasý neboli babka.

Z nejedlých hub rostou některé druhy holubinek a jedovatých muchomůrek, například muchomůrka slámožlutá, což je mírně jedovatá drobná houbička se žlutým kloboučkem. Z jedlých muchomůrek je poměrně hojný výskyt muchomůrky růžovky lidově zvané masák.

Vzhledem k přetrvávajícím vysokým teplotám a výskytům lokálních dešťů je podle Landy optimistický také výhled na nejbližší dny. Negativně by se však na růstu hub projevil nástup delšího období sucha.

Autoři:


Témata: Jedlé, Jedovaté


Nejčtenější

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.