„Letní houby, mezi nimi především hřiby, se v posledních dnech ‚probudily‘ a začínají nesměle růst. Jarní druhy, jako například čirůvky májovky, pomalu končí a střídají je žampiony,“ uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.
Atlas hubMáte rádi houby, ale nevyznáte se v nich? Kontrolujte své úlovky na našem Atlasu hub! |
Ve větších počtech se objevuje pečárka ovčí a pečárka polní, ale také mírně jedovatá pečárka zápašná. „Často se s ní setkáváme v naší mykologické poradně. Nálezce upozorňujeme, že tento druh žampionů není jedlý,“ dodal.
Od začátku června mykologové registrují zvýšený výskyt hřibů, kterým se v nynějším teplém počasí velmi daří. Jejich růst se vinou předchozího chladnějšího počasí v květnu asi o týden opozdil.
Houbaři mohou v lesích najít hřiby dubové, hřiby kováře a méně často i hřiby koloděje neboli modráky. Hřiby kováři rostou dokonce i ve výškách okolo 700 metrů nad mořem v Jizerských horách a podhůří Krkonoš. Objevují se rovněž klouzci, ryzce a suchohřiby, jako například suchohřib žlutomasý neboli babka.
Z nejedlých hub rostou některé druhy holubinek a jedovatých muchomůrek, například muchomůrka slámožlutá, což je mírně jedovatá drobná houbička se žlutým kloboučkem. Z jedlých muchomůrek je poměrně hojný výskyt muchomůrky růžovky lidově zvané masák.
Vzhledem k přetrvávajícím vysokým teplotám a výskytům lokálních dešťů je podle Landy optimistický také výhled na nejbližší dny. Negativně by se však na růstu hub projevil nástup delšího období sucha.