Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nové terasové terče si poradí s křivým povrchem. Mají pohyblivé klouby

aktualizováno 
Na popraskaný balkon nemusí platit sbíječka. Daleko jednodušší a čistší je opravit ho pomocí terčového systému, kdy starou dlažbu neodstraníte a novou položíte na terče.

Hlava terčů je naklápěcí na volně loženém kloubu, takže se ustaví sama. Proti samovolnému otočení terčů slouží aretační kroužek. | foto: HPI-CZ.eu

Proč nepostupovat klasicky? Aby vás po čase nepotkal stejný problém. V okamžiku, kdy dlažba popraská, poruší se izolace a začne zatékat do místnosti pod ní. Systém volného ložení dlažby se používá proto, aby pod ní položená izolace byla lehce přístupná při jakémkoliv karambolu.

Fotogalerie

Systémy terčů nejsou u nás nijak nové. Začalo se s nimi už v devadesátých letech a v praxi se osvědčily (vyzkoušeno na vlastní kůži, naše terasa bezchybně funguje už 20 let). Rozdílný je systém, který se neustále zdokonaluje, zrychluje a zjednodušuje aplikaci uložení dlažby.

Nové terče je možné pokládat až ve výšce 200 mm, což umožňuje vést pod finálním povrchem různé rozvody od vody po elektřinu.

Terče jsou šroubovací, což usnadní vyrovnání plochy, protože není potřeba používat distanční podložky jako dřív (viz obrázek starého systému v galerii). Aby se zabránilo svévolnému pootočení při rázovém zatížení, je terč vybaven aretačním kroužkem.

Praktické je volné uložení horní nosné hlavy, takzvaného nosného terminálu, které umožňuje sklon až pět procent. To v praxi znamená, že terčík nemusíte umístit na absolutně rovný povrch, protože se při uložení dlažby nebo prken přizpůsobí.

Nosnost terčů se liší podle výšky uložení povrchu od pěti tun na terč u nízkého uložení až po jednu tunu při maximálně vyšroubovaných kroužcích. Pokládat lze nejen dlažbu, ale i prkenné podlahy, třeba čtverce, které se prodávají v hobbymarketech a které si položíte svépomocí.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.