Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těšme se na smaženici. Houby by měly začít růst od začátku srpna

Houby si letos dělají, co chtějí. Nerostou, i když dost prší a je poměrně teplo. To by se však podle mykologů mělo zlomit během týdne.

Houbaři se těší na plné košíky.

"Je to tak trochu záhada – taky si s tím lámeme hlavu. S loňským rekordním rokem se to nedá vůbec srovnávat. Rostou sice po celé republice a téměř všechny druhy, ale jen velmi poskrovnu,“ vysvětluje předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Plné košíky hub, jimiž se houbařští fanatici tak rádi chlubí na internetu, neodpovídají podle předsedy českých houbařů realitě. Lidé je prý museli sbírat notně dlouho a ani náhodou nejde o výsledek jednoho sběračského dne.

"Výhled je ale příznivý. Houby by měly v následujících dnech začít konečně růst," soudí Landa. K optimálnímu růstu jim zatím letos vždy něco chybělo.

Houbařská alchymie

Landa mluví o houbách s velkou láskou a chvílemi doslova jako o živých bytostech. "Ty mršky si dělají doslova, co chtějí. Mycelium si žije spokojeně v zemi i několik let, aniž by mělo potřebu vyhnat nahoru své plodnice, které pak jako houby sbíráme. Některé druhy to udělají třeba jen třikrát za dvacet let a nikdo přesně neví proč tak zřídka. Jde o složitou alchymii, s níž se v přírodě jen tak nesetkáte," říká.

Je to žampion, či muchomůrka?

Muchomůrka zelená

Nejvíce otrav z hub vyplývá z banálního omylu, na který už doplatili životem mnozí houbaři.

Muchomůrku zelenou (na snímku) zaměnili za žampion či bedlu, a to i přes jasné znaky, jimiž se odlišují. Tím nejvýraznějším je nepřehlédnutelná hlíza kořene muchomůrky. Žampion ani bedla ji nemají. Pokud si lidé nejsou jisti, neměli by podle mykologů tzv. lupenaté houby (název podle lupenatého výtrusníku) vůbec sbírat. Anebo se zeptat v poradně České mykologické společnosti.

Nebezpečnost muchomůrky zelené spočívá i v tom, že je velmi chutná a že první příznaky otravy se dostavují až po 6 až 12 hodinách. A to už bývá pozdě.

Stačí prý maličkost a růst hub se – tak jako třeba nyní – klidně zpozdí o celý měsíc. Letos to mohly způsobit jarní mrazy, které na několik dnů vystřídaly jinak velmi teplé klima. Koktejl, z něhož se skládají podmínky k růstu hub, tvoří nejenom vlhkost půdy a vzduchu, ale i jeho teplota a proudění.

Mykolog Landa si navíc ověřil, že půda je často vlhká jen na povrchu. Avšak již třicet centimetrů pod ním je sucho. Mycelium – podhoubí – čeká tedy dál na lepší časy, aby vyhnalo své plodnice.

"Určitě přijdou," ujišťuje opakovaně Landa. A připomíná loňské léto, kdy to s houbami také nebyla žádná sláva. Až do 20. srpna, kdy přišly bouřky vydatné na déšť a pro houby ty správné teploty s ideální vlhkostí vzduchu. V několika málo dnech pak začalo růst téměř po celém Česku rekordní množství hub. Strhla se doslova houbařská euforie. Lidé totiž nacházeli v lesích celé kolonie pravých hřibů.

"Takovou úrodu, jako byla ta loňská, už dlouho nepamatuji," přiznává mykolog.

K podobnému houbařskému boomu se podle meteorologů schyluje i nyní. V následujících sedmi dnech totiž očekávají bouřky s vydatnými přeháňkami a denními teplotami mezi 20 až 25 °C. Pro růst hub je přitom důležité, že zejména v noci nebude zima a udrží se i přijatelná vlhkost vzduchu.

Česká úchylka či posedlost?

Nadšení pro houbařství je podle mykologů zvláštností Čechů, Moravanů a Slováků. Ani zdaleka mu tolik nepodlehly ostatní národy střední Evropy. Proč vášnivě houbaříme? "Sešlo se zde několik věcí," připomíná Landa. Obliba trávit volný čas v přírodě a tradičně slušná znalost druhů hub, z nichž lze uvařit levná, ale chutná jídla. Přesně z týchž důvodů se například v USA či Austrálii houby nesbírají. Ačkoliv mají právě ve Spojených státech ideální podmínky. Odlišné klima však způsobuje, že je tam mnohem více jedovatých hub, dokonce i jedovatých hřibů. *

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Zateplení na domě strakapoudi milují kvůli zvuku. Jak je od ničení odradit?

Někteří ptáci, zejména strakapoudi, se často objevují na zateplených fasádách budov. Izolační systémy založené na pěnovém polystyrénu je přitahují. Když do těchto povrchů klovou, vydává fasáda krásné...

1. dubna 2025  10:40

Jarní řez je důležitý. Jak říznout do stromu a neuškodit, aby se zahojil

Někdy je nezbytné při stříhání stromu odstranit i silné větve. Jak ošetřit řez stromu, aby se rány rychle zahojily a byly chráněny před chorobami a škůdci?

1. dubna 2025

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025