Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Těsnění na starou lednici každý servis nenabídne

aktualizováno 
Sehnat nové těsnění ke staré ledničce není snadné. Lze ho sice vyrobit na míru, ne každý servis to ale dokáže.

Modernější modely mívají těsnění uložené do drážky, takže není problém je vyndat a nové nasadit i bez řemeslníka | foto: Marek Burza

Komu se podaří zničit těsnění u novější lednice, která se ještě vyrábí anebo k ní servisy ještě skladují náhradní díly, nemá problém. Pak stačí opsat si přesně model a navštívit značkový servis. Komu ale lednice přesluhuje, bude muset nejen hledat servisy opravující jeho značku, ale navíc mezi nimi vybrat ten, který je schopen vyrobit těsnění na míru. Ceny se pohybují podle velikosti a modelu od 250 Kč za kus u vyráběných těsnění. Originály jsou na spodní hranici jen nepatrně dražší, ovšem horní hranice se u luxusních chladniček pohybuje v řádu tisícikorun.

Čtenář impulzem k pátrání

Častou manipulací se může těsnění unavitS dotazem, jak řešit podobnou situaci, se na nás obrátil čtenář. "Těsnění už je v takovém stavu, že musíme odmrazovat ledničku snad každých čtrnáct dní. Je mi jasné, že má své odslouženo, ale v současné době si nemohu dovolit nákup nové. I s vědomím, že spotřebovávám víc energie, než je zdrávo. A tak bych ztráty rád omezil alespoň výměnou toho těsnění, což určitě nemůže být tak drahá oprava," říká. Hledali jsme proto informace, které mohou posloužit i ostatním.

Lednice se čistit má, pokud se ale použijí agresivní přípravky i na těsnění, může se poškoditStaré přístroje stále používá mnoho lidí. Nejen doma, ale třeba i na chatách a chalupách, kam často "vysloužilci" putují. Kvůli občasnému provozu si jen málokdo pořídí supermoderní model.

Výměna těsnění se přitom nemusí týkat jen starých přístrojů. Těsnění se při neopatrné manipulaci s dvířky může protrhnout i u nového modelu. Stejně tak je třeba dát pozor na používané čisticí prostředky. (V nejedné internetové diskusi lze najít povzdech potvrzující, že použít k tomuto účelu neředěné savo nebyl ten nejlepší nápad.) Proto odborníci doporučují těsnění čas od času omýt jen obyčejnou vodu se saponátem.

Výměna není vždy snadná

Na některé modely lednic koupíte těsnění i na internetu"U výměny těsnění je situace velmi individuální. Jak se jednotlivé modely vyvíjely a zdokonalovaly, měnil se i způsob upevnění. Výsledkem je nepřeberné množství systémů," upozorňuje Karel Segeďa z brněnského Chladservisu. Podle něj je několik základních variant. Některé profily se připevňovaly pomocí šroubů, některé byly napevno přilepené, u modernějších bývají uchycené do drážky.

Každý z výrobců mívá na internetových stránkách seznam dostupných servisů opravujících jeho přístroje. Každý z nich má ale jinou strategii. Například u pražského PM Servisu opravující značku Whirlpool nabízeli i výrobu těsnění na zastaralé modely, u brněnského Perfekt servisu téže značky už ale ne. "Pokud je těsnění skladem, technik přijede v dvouhodinovém intervalu do bytu a opravu provede," říká Martina Jakčová. Pokud ale jde o velmi starý přístroj a těsnění už nemají skladem nebo není možnost ho objednat, odkáží vás jinam. Například do již zmíněného Chladservisu, kde ovšem tuto značku neopravují. A jste tam, kde jste byli na začátku.

Podle vzorku nové těsnění na míru

Častá tvorba námrazy znamená vyklidit celou ledniciJak to tedy funguje v praxi? Nezbývá než trpělivě telefonovat a dobrat se k opravně, kde se trefíte do obou požadavků: opravují vaši značku a zároveň nabízejí i výrobu na míru. "I když musím přiznat, že úplně všechno nejde opravit. Na provozovně máme vzorky profilů a je třeba individuálně porovnat, zda se některý z nich bude hodit do toho kterého kusu. My z nich pak svaříme obdélník, který se připevní ke dveřím ledničky nebo mrazáku," popisuje Karek Segeďa.

A může si těsnění nainstalovat každý sám a ušetřit tak za výjezd technika? "U jednoduchých montáží třeba s drážkou nebo šrouby v tom nevidím problém. Horší je to třeba tam, kde se pod napevno přilepeným těsněním objeví zapěněná drážka nebo nějaký jiný nevyzpytatelný systém. Tam bych to raději nechal servismanovi, aby se zajistilo co nejdokonalejší utěsnění vnitřního prostoru," doporučuje servisní odborník.

Autor:




Nejčtenější

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.