Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyzkoušeli jsme levný celokovový kuchyňský robot. Až na drobnosti je dobrý

aktualizováno 
Upoutá širokou škálou barev, ale pro praktické použití je důležitější, že má celokovovou konstrukci. Ta slibuje, že by v kuchyni mohl nějakou tu chvíli vydržet. Přesto se nevyhnul několika drobnostem, které kazí celkový dojem.

Sencor známe hlavně jako značku levných spotřebičů. Proto když se objevily kuchyňské roboty ze „čtyřicítkové“ řady Pastels, nebudily v prvních okamžicích důvěru. Jenže pak postupně začalo účinkovat spojení nízké ceny a celokovové konstrukce.

Fotogalerie

Netrvalo dlouho a na sociálních sítích se začaly trousit první zkušenosti s provozem a byly veskrze kladné, až nadšené. „Říkám jednoznačně ano. Používám ho téměř denně a zatím vše splnil na 100 %. A to ho nyní před Vánoci testuji celkem aktivně,“ psala například v recenzi Kateřina Kuranová, majitelka blogu smoothcooking.cz, letos nominovaná do finále soutěže Blogerka roku v kategorii Food.

Za pět tisíc korun se tak začal nabízet robot robustní konstrukce se solidním příkonem se šestiletou zárukou na motor a hlavně s kovovými převody, což slibuje, že by mohl něco vydržet. To je zhruba něco, za co zaplatíte u renomovanějších značek minimálně dvojnásobek.

Proto jsme se rozhodli tento robot vyzkoušet na vlastní kůži a zjistit, zda skutečně zaslouží takovou chválu. Půjčili jsme si robota od společnosti Fast, která značku vlastní, a pozvali kuchaře Jakuba Reimitze z restaurace Deserterie, aby jej posoudil z pohledu kuchaře.

Jak se s ním pracuje

„Rozhodně musím pochválit, že je možné nastavovat otáčky plynule. To je velmi důležité, protože se předchází rázům, které zatěžují motor, když je v zátahu,“ popisoval při prvním seznámení s přístrojem. Některé levnější roboty mají skokovou regulaci.

Velmi dobře se také pracuje se struhadlem, které se velmi snadno zaklapne do čelní části ramene robota. Po práci se lehce rozebere a umyje. V dodávce jsou tři planžety – jemná na oříšky či strouhanku, s většími oky na okurku nebo kořenovou zeleninu a krouhací, pokud potřebujete kolečka nebo na zelí.

Metla a háky

Metla a háky

Příslušenství pro strouhání

Příslušenství pro strouhání

Příslušenství pro mletí

Příslušenství pro mletí

Na rozdíl od talířových struhadel je to daleko elegantnější. Kdo má talířový systém, často jej kvůli složitému sestavování čaem přestane používat. Když potřebuje nastrouhat třeba brambory na bramborák, radši použije ruční struhadlo, než aby pak půl hodiny robota rozebíral a čistil (vlastní zkušenost s robotem značky Bosch z řady MUM).

V sadě je i mlýnek na maso s nástavcem na plnění klobásek. Nástavec asi mnozí nevyužijí, ale mlýnek je příjemným doplňkem. Není nad to semlít si maso sám a vědět, co do něj dáváte a jak je čerstvé.

Ale ne vše se podle kuchaře povedlo na jedničku. „Já používám u nás v restauraci robot Kenwood a ten má podle mě robustnější metlu na šlehání. Nejsem si jistý, jak dlouho vydrží uložení drátů metly v plastové objímce, ta moje metla těch drátů má navíc daleko víc, takže šlehání je velmi rychlé,“ popisuje. Je však pravda, že jeho model Major premier stojí dvojnásobek. Jinak ovšem nemá námitek k tomu, že domácí použití je něco jiného než denní několikahodinová zátěž v restauraci.

Co jsme testovali

Robot má příkon motoru 1 000 W a podle katalogu by ve 4,5litrové nerezové nádobě měl zvládnout až 1,5 kilogramu těsta. My jsme začali tím, že jsme zkusili vymíchat tuhé těsto na bagety. Ale nepočítejte s tím, že robot „spolkne“ kilo a půl tuhého těsta. To by už na robot této kategorie bylo moc, ale běžné domácí pečení zvládne.

Anebo kdybyste potřebovali péct obří domácí bochníky chleba, lze těsto vymíchat nadvakrát. Hnětací hák totiž pracuje velmi precizně, dobře „strhává“ těsto od mísy a během tří minut bylo 600 gramů mouky s patřičnou dávkou vody hotových. Ostatně podívejte se na video, tam je dobře vidět hák při práci. Pkud mícháte řidší těsto na moučníky, lze si 1,5 kilogramu těsta v nádobě představit.

Abychom vyzkoušeli i další části robota, rozhodl se kuchař vyrobit mrkvový koláč. Napřed nasadil struhadlo s jemnou planžetou a namlel oříšky, pak planžetu vyměnil za hrubší a nastrouhal mrkev.

Pak nasadil metlu a našlehal vejce s cukrem, přidal další ingredience a metlu vyměnil za K-hák, který je určen pro řidší těsta. Za malou chvilku bylo vše hotovo a těsto mohlo do formy a do trouby.

Konkurence

Podívejme se na několik konkurenčních výrobků, které se také chlubí celokovovým provedením. Už zmíněný Kenwood Major premier (10 000 Kč), ETA Gratus Max (12 500 Kč, má i mixér), možná ETA Gustus (7 000 Kč), i když kromě metly a háků je to „holátko“ a daší příslušenství je třeba dokoupit.

Do jiných cenových sfér se dostaneme, když zamíříme k ETA Gratus Maxipasta (20 000 Kč) s obrovským množstvím příslušenství, nebo k proslulému designovému Kitchen Aid (18 000 Kč), což je také holátko, i když designové. Na druhou stranu se traduje, že tento robot si člověk kupuje jen jednou za život, protože jej možná budou dědit ještě jeho děti.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.