Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V kupovaných majonézách téměř nenajdete žloutek. Udělejte si domácí

  11:55aktualizováno  11:55
Ani označení národní značkou kvality potravin Klasa neznamená, že nekupujete ošizený výrobek. Ukázaly to testy spotřebitelského časopisu dTest, když se před Vánocemi zajímal o kvalitu majonéz na českém trhu. V sedmi ze sedmnácti testovaných výrobků odhalily nedostatečný podíl vaječných žloutků.

Testy ukázaly, že poctivou čerstvou domácí majonézu tou kupovanou nenahradíte. | foto: Profimedia.cz

Prosinec je ideální čas podívat se, jak jsou na tom výrobci s poctivostí, tedy zda do majonéz dávají povinné množství surovin, které ukládá potravinářská vyhláška. Sdružení dTest také ověřovalo, zda množství vaječných žloutků odpovídá označení na obalech. 

I receptury už jsou méně "poctivé" než za našich babiček

Potravinářská vyhláška diktuje výrobcům, že do majonéz patří alespoň dvě procenta vaječných žloutků, tedy minimálně jeden vaječný žloutek na kilo majonézy. Tři ze 17 testovaných majonéz ale překvapivě obsahovaly žloutků ještě méně, než je touto vyhláškou stanovené minimum.

Jak zajišťuje dTest nezávislost a objektivitu testů

Výrobky se nakupují v obchodech a analýzy probíhají v nezávislých laboratořích a zkušebnách. Na stránkách spotřebitelského časopisu nesmí být publikovány žádné reklamy či inzeráty. Náklady spojené s testováním výrobků hradí spotřebitelská organizace, finanční prostředky získává prodejem časopisu, z grantů a státní dotace.

"Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků," řekl redaktor dTestu Václav Beneš. Všechny tři majonézy s různými názvy jsou od stejného výrobce, jímž je Agricol s.r.o. Polička. Mezi takto ošizenými výrobky byla dokonce i majonéza Poličanka, která na svém obalu hrdě nese označení národní značkou kvality potravin Klasa. 

Další čtyři výrobky sice vyhověly vyhlášce, ale obsahovaly méně žloutku, než měly uvedeno na obalu. Zákon o potravinách přitom zakazuje nabízet k prodeji potraviny klamavě označené. Navíc by si měli spotřebitelé důkladně pročíst složení konkrétního výrobku na etiketě, protože v některých jsou konzervanty, zahušťovadla i škrob a převažující složkou může být voda. Není to zakázané, ale taková majonéza mívá příchuť škrobu a řídkou konzistenci.

Už při porovnání závazných receptur z dob před padesáti lety s těmi současnými se nestačíte divit. "To, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dnes dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové tzv. Normy studené kuchyně z roku 1959," srovnává Beneš. Nárokům tehdejší normy by nevyhověl žádný ze současných testovaných výrobků.

Kdo chce dobrou majonézu, udělá si během chvilky domácí

Pro mnohé je překvapivé zjištění, že příprava domácí majonézy je tak jednoduchá, že vám zabere sotva dvě tři minuty. Stačí čerstvá vajíčka a kvalitní olej. Pro dochucení pak někdo přikápne bílý vinný ocet, jiný šťávu z citronu.

Podrobný návod, jak postupovat, aby se vám majonéza nesrazila a další vychytávky najdete v předchozím článku Domácí majonézu na salát vyrobíte tyčovým mixérem za pár vteřin. A podívejte se, jak vám krásně zhoustne: 

Autor:




Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.