Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Test svíček: Mastí, špiní, čoudí, ale vašemu zdraví neuškodí

aktualizováno 
MF DNES otestovala 14 svíček nakoupených v běžných obchodních řetězcích a má pro vás dobrou zprávu: jedy nevylučují a můžete si je bez obav dopřát. Některé svíčky však nepříjemně mastí a špiní a po jejich sfouknutí musíte větrat, jinak by alergici a astmatici mohli mít potíže.

Že svíčky při hoření člověku neškodí, prověřil Státní zdravotní ústav (SZÚ) na 14 svíčkách nakoupených v běžných obchodních řetězcích. Pracovníci ústavu ve vzdálenosti 40 cm od hořící svíčky zachytávali škodliviny, nečistoty a měřili koncentrace oxidu uhličitého. Zjistili, že dokud svíčky hoří čistě, do ovzduší se uvolňuje jen minimální množství škodlivých látek, které mohou vadit maximálně alergikům.

Fotogalerie

Potíže nastávají při nedokonalém hoření, kdy se svíčka utápí ve vosku, nebo při sfouknutí. V tento okamžik se do ovzduší dostává enormní množství prachu. Expozice kouře je však krátká, maximálně jednu až dvě minuty, takže pokud se v místnosti řádně větrá, nikdo kromě astmatiků by s tím potíže mít neměl.

Obecně by se to však v domácnostech nemělo se svíčkami přehánět. „Jedna vlaštovka jaro nedělá a podobně ani jedna svíčka nikomu neuškodí, zvláště když lidem vytvoří hezkou atmosféru a cítí se u ní příjemně. Obecně si však jakýmkoliv navyšováním nežádoucích částic zvyšujeme celkovou expozici a to je zbytečné. Romantickou večeři při svíčkách bych tak doporučoval raději na terase,“ říká Bohumil Kotlík, vedoucí Národní referenční laboratoře Centra zdraví a životního prostředí SZÚ.

Jak testy dopadly? Vítězná svíčka byla koupena v Tesku

V testu ovšem překvapilo, jak nepříjemně mohou svíčky působit po rozbalení. Polovina z nich totiž na rukou zanechávala mastnotu či barevné flitry, kterými byly svíčky ozdobeny. „Bezostyšnost výrobců mě v tomto směru překvapila,“ říká expert na zdravé ovzduší.

Vůbec nejlépe v testu dopadla zlatá dekorativní svíčka F&F Home koupená v Tesku, která přestože měla metalizovaný povrch, a očekávalo se tak od ní navýšení organických látek při hoření, tak žádné takové škodliviny nevylučovala, a to ani v minimálním množství. Svíčka také jako jediná ze všech testovaných získala čistou známku 1,0 ve všech zkoumaných kategoriích (manipulace se svíčkou, průběh hoření, vylučování škodlivin, koncentrace oxidu uhličitého, bezpečnostní informace na obalu).

Naopak nejhůře dopadla v Testu DNES růžová ručně odlévaná svíčka koupená v květinářství Novák, která byla v kontrastu s hezkým vzhledem velmi nepříjemná do ruky. „Působila jako kus špeku,“ říká Kotlík. Vedle pocitové stránky také špatně hořela, vylučovala škodliviny, i když ve velmi nízké koncentraci, a chyběla jí část bezpečnostních informací na obalu.





Nejčtenější

Liberecká zoo bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování...
Nejvíc peněz prožerou lachtani a zoborožci, experti proberou jídelníček

Zoo v Liberci bude hostit mezinárodní konferenci zaměřenou na stravování zvířat. Zúčastní se jí 130 odborníků z veterinárních fakult univerzit, veterináři či...  celý článek

V tomto složená nás čeští musheři od 24. ledna reprezentují v Kanadě na MS...
VIDEO: Čeští musheři zabojují se svými psy o medaile na MS v Kanadě

Od zítřka až do 1. února měří světová musherská špička své síly na MS v kolébce mushingu, kanadské rezervaci Haliburton Forest. Češi tu mají tři želízka v...  celý článek

Univerzální kuchařský nůž
Takto by měl vypadat nůž, který už nikdy nebudete muset ostřit

V květnu se začne prodávat kuchyňský nůž, na jehož vývoji se podíleli vědci z NASA. Měl by být daleko tvrdší než ty nejlepší nože a přitom slitina není křehká,...  celý článek

Po pěti dnech byly neošetřené jahody už plesnivé.
Vymysleli přípravek, který až pětkrát prodlouží trvanlivost ovoce a zeleniny

Kalifornský start-up Apeel Sciences připravil řešení pro prodloužení životnosti ovoce a zeleniny od okamžiku, kdy je sklizené. V praxi by to mohlo znamenat...  celý článek

Pohlreich versus fritovací hrnce kempu v Pasohlávkách
Bizarní hospoda v moravském kempu, kde si dáte i opečené kousky chleba

Osazenstvo hospody U Tlusťocha v kempu v moravských Pasohlávkách šéfa absolutně odzbrojí. Jak jídelníčkem na hranici hazardu s lidským zdravím, tak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.